В делото срещу промените в действащия План за управление на

...
В делото срещу промените в действащия План за управление на
Коментари Харесай

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му

В делото против измененията в настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “, признати от Министерския съвет на 28 декември 2017 година, жалбоподатели са WWF-Дунавско-Карпатска стратегия, Асоциация на парковете в България (АПБ), Тома Белев като физическо лице и един „ зелен “ деятел.

В България швейцарският Световен фонд за дивата природа (WWF) се съставлява от дамата на Тома Белев – Веселина Кавръкова. А началник на Управителния съвет на АПБ е Белев.

Това не е първият път, когато тези две организации, ръководени от семейство Белеви, завеждат каузи против развиването на стопанската система и туризма на страната. От информации в съдилищата се вижда, че двете организации имат общо над 250 преписки по правосъдни каузи.

С проблема „ Пирин “ българският клон на WWF и нелегално ръководената от Белев АПБ за следващ път завъртяха на дребния си пръст националните институции, които се оказват безсилни.

Кой е Тома Белев

Тома Белев е инженер лесовъд, родом от Кърджали. В продължение на 13 години е шеф на Природен парк „ Витоша “ (от 1999 до 2012). За това време съумява изцяло да съсипе планината край София.

При неговото ръководство няколко души губят живота си на Боянския водопад, тъй като там не е подложен парапет под предлог, че това е неразрешено от Плана за ръководство на Политическа партия „ Витоша “.

„ Екологът “ е виновен за унищожаването на голяма част от смърчовите гори, поради чието запазване през 1934 година е основан паркът. След ветровала през 2001 година в „ Бистришко бранище “ са повалени десетки декари смърчова гора. Отказът на Тома Белев да се изнесат падналите дървета, макар предизвестията на учените от Българска академия на науките, води до разпространяване на корояд. Сега са унищожени съвсем всички смърчови гори на Витоша и болестта е тръгнала към Рила.

Цялата инфраструктура на Витоша – пътища, пътеки, хижи, чайни, заслони, хотели, лифтове, е унищожена и продължава да се разрушава. Защото при ръководството на Тома Белев е създаден и признат Планът за ръководство на парка. В него съзнателно са заложени тотални забрани за нова инфраструктура. Забранено е построяването на нови писти и лифтове. Не може да се уголемяват и съществуващите трасета, т.е. няма по какъв начин да се направи рационализация на въжените линии, строени през 50-те и 60-те години на предишния век.

През 2003 година Тома Белев, като държавен служител-директор на Политическа партия „ Витоша “, основава неправителствена организация, която е частна паралелна конструкция на активността на държавните дирекции на естествените паркове. Тя е наречена Асоциация на парковете в България. АПБ се употребява от Белев за пазаруване на недвижими парцели, присъединяване в публични поръчки и водене на правосъдни каузи против капиталови планове (виж карето).

Докато е държавен чиновник като началник на Политическа партия „ Витоша “ и ръководител на АПБ, Белев оглавява и Управителния съвет на друга частна неправителствена организация – „ Зелени Балкани “. През 2007 година „ Зелени Балкани “ получава 9 милиона лв., с цел да очертае зоните по Натура 2000 в България. Ръководител на плана е Симеон Марин – наследник на тогавашния вицепрезидент на България Ангел Марин.

Вследствие на тяхната „ експертна “ работа над 34 % от територията на страната е вкарана в Натура 2000 и е блокирана за вложения.

Като началник на тези частни сдружения държавният чиновник Белев е част от екипа, изготвил Плана за ръководство на „ Пирин “, в който също залага забрани за създаване на писти и лифтове в ски зона „ Банско “. Освен че е правил зоните по Натура 2000, Белев е и измежду създателите на проекта на Природен парк „ Българка “, за който са платени над 2 милиона лв.. Също по този начин е участник в поръчки за преброяване на лалугери, развъждане на лешояди против 7 милиона лв., избавяне на червеногуши гъски за над 50 милиона лв. и редица други планове.

Освен шеф на Политическа партия „ Витоша “, началник на АПБ и „ Зелени Балкани “, Белев е и партиен деятел. Кандидат е за евродепутат през 2007 година от „ Зелената партия “ на Александър Каракачанов, която е съдружен сътрудник в държавното управление на тройната коалиция.

Амбициите на Белев в политиката не престават до през днешния ден – на последните парламентарни избори през 2017 година той се опитва да влезе като народен представител от Политическа партия „ Зелените “, която е в коалиция с „ Да, България “ на Христо Иванов и към този момент разпадналата се ДЕОС. Тогава в родния си Кърджали Белев получава 221 гласа. В момента „ екологът “ е част от управническия екип на синьо-червената-зелена коалиция „ Демократична България “. Но все пак продължава да твърди, че е „ елементарен жител “.

С купата „ жител “ Тома Белев съумява да се добере и до основни функции в разпределението на пари за Неправителствени организации от републиканския бюджет. Миналата година той и жена му Веселина Кавръкова влизат в работната група, която би трябвало да сътвори устав за Съвета за развиване на гражданското общество към Министерския съвет. Това звено ще разпределя парите за гражданския бранш по правила, написани от Белев и жена му.

Коя е Веселина Кавръкова

Жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова от 2006 година управлява клона на швейцарския WWF в България (Световен фонд за дивата природа).

Началото на бизнеспроекта WWF е на 11 септември 1961 година, в град Морж, Швейцария. Мястото за регистрация не е определено инцидентно – и тогава, и в този момент, тази офшорна зона е раят на нечистите пари. Алибито на Световния фонд е набиране на средства за екология, битка с климатичните промени и запазване на природата, само че в действителност е стройна бизнес организация, която си партнира с най-големите компании-замърсители на околната среда. Именно тези корпорации дават пари на WWF, който от своя страна показва тяхната активност пред международната общност като природосъобразна.

През 2016 година “Труд ” писа, че WWF развива съществено своя офшорен бизнес. Фондът даже не се крие и демонстрира на уеб страницата си своите дъщерни офиси в офшорните зони и дълга редица клиенти, регистрирани в места, наричани данъчен парадайс. WWF има представителства в офшорни дестинации като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и други В множеството от тях няма съвсем никаква активност. Същата година WWF афишира и 3 водещи частни партньорства, от които две са корпорации с офшорни регистрации – Кока Кола (Делауеър), Домтар (Квебек) и Кралските карибски круизи (Либерия).

Тази швейцарска Неправителствени организации, ръководена у нас от Кавръкова, в тандем с АПБ е главен жалбоподател против десетки капиталови планове в разнообразни области – селско стопанство, туризъм, промишленост.
 Тома Белев получава през 2012 премия за заслугите си към WWF за времето, когато е бил шеф на Политическа партия „ Витоша “. Тома Белев получава през 2012 премия за заслугите си към WWF за времето, когато е бил шеф на Политическа партия „ Витоша “.
А през 2012 година, малко откакто е махнат от директорския пост на Природен парк „ Витоша “, Тома Белев е награден за заслуги към WWF персонално от президентката на организацията Йоланда Какабадзе на гала в Ротердам. Сигурно, тъй като като началник на парка е работил за Световния фонд, а не за планината.

Последствията

Последствията от активността на фамилията Белев-Кавръкова и гравитиращите към тях „ зелени “ дават пагубно отражение върху цялата българска стопанска система. Развитието на планинските райони е блокирано изцяло, защото зимният туризъм не може да се развива поради вкараните от „ еколозите “ рестрикции в законите.

Докато в цяла Европа, а към този момент и на Балканите (Сърбия, Косово) се построяват съвременни зимни курорти, у нас всичко е в застой.
Надали Швейцария, която е топ зимна дестинация в международен мащаб, би разрешила на българска неправителствена организация да спре развиването й посредством обжалване на капиталови планове. Защото точно това прави WWF тук, ръководена от Веселина Кавръкова – с непознато финансиране се саботира развиването на целия зимен туризъм в България.

В неделя Катерина Раковска, която също е част от управата на българския клон на WWF, разгласи пред БНР, че има над 100 милиона евро за биоразнообразие. Тази сума ще бъде разпределена сред „ зелените “ организации. Въпросната групичка, отпред с Белев и Кавръкова, печели милиони точно от европроекти за биоразнообразие. С парите те финансират митинги, политическата си партия и воденето на правосъдни процеси. И като че ли тези хора ръководят България – няма я правосъдната власт, липсват изпълнителната и законодателната.

Дори в обществените мрежи „ еколозите “ към този момент се хвалят, че решението на Върховния административен съд за Пирин е взето поради „ публичния напън “, т.е. заради техните улични митинги. Така „ зелените “, ръководени от фамилията Белев-Кавръкова, обричат на бедност 1.5 милиона души в планинските райони. Въпросът е по кое време страната ще си влезе в ролята и ще спре да се преценява с непознати ползи. А за всичките безобразия на Тома Белев някой ден сигурно ще му бъде потърсена отговорност.

Игри за пари: Кражбата на Асоциацията на парковете или по какъв начин някогашният началник на Политическа партия „ Витоша “ си обезпечи достъп до 4.8 милиона швейцарски франка

През 2003 година под формата на неправителствена организация е основано Сдружението „ Асоциация на парковете в България “. Това Неправителствени организации е учредено от осем дирекции на държавни естествени паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията се състои от Дирекциите на парковете, където са показани от съответните шефове. Те избират Белев за ръководител, тъй като към оня миг той е шеф на Природен парк „ Витоша ”, а не в качеството му на физическо лице.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо заседание, на което се избира нов Управителен съвет и ръководител. Такова заседание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година Белев е освободен като шеф на Политическа партия „ Витоша ”, след извършен конкурс. Това автоматизирано значи, че той няма право да съставлява Асоциацията, тъй като до тогава е бил ръководител в качеството си на шеф на Политическа партия „ Витоша ”.

Едва през 2014 година, две години, откакто към този момент не е начелo на Политическа партия „ Витоша ”, Тома Белев провежда привикване на Общо заседание, на което подменя Устава. Той вкарва в УС 15 физически лица – до едно негови доближени, с което се трансформира съотношението при гласоподаване в интерес на хората на Белев. Чрез тази смяна, без да е шеф на парк, Белев остава ръководител на организацията употребявайки гласовете на своите хора. Именно това Общо заседание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на Политическа партия „ Витоша ”, са анулирани от правосъдните сформира на Софийски градски съд и САС. През декември 2017 е взето дефинитивно решение от Софийския апелативен съд, че Белев заема поста нелегитимно. Въпреки това Тома Белев стои на тази служба и отхвърля да я напусне.

Причината за това твърдоглавие е доста елементарна – става дума за доста пари. Когато през 2012 година Белев остава трети на състезанието за Директор на Политическа партия „ Витоша “, се организират процедурите по желание на реализатор на плана „ Да свържем опазването на природата с устойчивото развиване на селските региони “, финансиран с 4 790 000 франка или 8 милиона лв. по Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Проектът се извършва в границите на четири години.

За сътрудници от българска страна, с изключение на Асоциация на парковете в България, са определени WWF – Дунавско-Карпатска стратегия България, ръководено от Веселина Кавръкова, Българо-швейцарската фондация „ Биоразнообразие “ на Петко Цветков, по това време съпредседател на партия „ Зелените “, Българско сдружение за отбрана на птиците. Всичките те са членове на обединението „ За да остане природа в България “. Оставайки отпред на АПБ, Тома Белев получава достъп до голямата сума.

Има и още една доста значима причина Белев да се бори със зъби и нокти за АПБ – инспекция на „ Труд “ в Имотния указател сподели, че сдружението е огромен притежател на аграрни земи. Те са купувани в интервала до 2011 година и по нотариални актове са благосъстоятелност на НПО-то. Докато в организацията са членували дирекциите на множеството Природни паркове, тя е придобила 320 декара из цяла България.

След като една по една дирекциите напущат АПБ, парцелите остават под ръководството на шефа на УС – Тома Белев. Така „ екологът “ през днешния ден управлява и стотици декари земя, които не са купени с пари от неговия джоб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР