В декларацията бяха изложени причините за искането на оставката на

...
В декларацията бяха изложени причините за искането на оставката на
Коментари Харесай

Продължаваме да търсим начини да освободим главния прокурор

В декларацията бяха изложени аргументите за настояването на оставката на основния прокурор, само че водещите са тези, че основният прокурор носи отговорност за успеваемостта, дейностите и бездействията на прокуратурата и тъй като считаме, че прокуратурата е неефективна, изключително във връзка с корупционните кавги по високите етажи на властта, по тази причина през днешния ден призовахме основния прокурор да си подаде оставката. Това съобщи пред БТВ депутатът от " Продължаваме промяната " и ръководител на Комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев.

" Отделно, в обществото е ерозирало доверието в прокуратурата и Иван Гешев способства за това да няма доверие в нея. За мен най-смущаващото бе, че прокуратурата се трансформира в един яз, който възпираше сигналите за корупция по високите етажи на властта. Тя, да вземем за пример, не извърши никакви следствия по отношение на шкафчето на някогашния министър председател Борисов и не проверява дейно банкрута на КТБ и източването на банката``, разяснява Матеев.

Той отхвърли изказванието на основния прокурор, че му желаят оставката, с цел да си вършат спешен пиар.

" Това не е спешен пиар. В съдружното съглашение е записано, че една от първите стъпки за правосъдна промяна минава през оставката на Иван Гешев. Не сме оптимисти, че ще получим желаната оставка, само че въпреки всичко има някаква дребна възможност, с цел да се развие промяната по-бързо, както желае обществото ", добави ръководителят на правната комисия.

По думите му се приготвят промени във Висш съдебен съвет и Наказателно-процесуален кодекс, както и налагането на правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства по някои следствия.

Милен Матеев уточни още, че продължава да се чака решението на Конституционният съд дали е в пълномощията на правосъдния министър да инициира искане на оставка на основния прокурор пред Висш съдебен съвет.

Но даже министърът да има това право, ние не чакаме да има смяна при този състав на Висш съдебен съвет, призна Матеев.

Депутатът от Политическа партия подсети, че в края на годината изтича мандатът на част от членовете на Висш съдебен съвет, които биха могли да бъдат сменени от " по-достойни и морални хора ", и това също да се окаже основно в отстраняването на настоящия основен прокурор.

При изработването на Механизма за следствие и търсене на отговорност от основния прокурор, тогава също може да бъде отхвърлен основният прокурор, въпреки и краткотрайно, разясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР