В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС поиска спешно свикване на

...
В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС поиска спешно свикване на
Коментари Харесай

ГЕРБ иска свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи

В декларация от парламентарната естрада ГЕРБ-СДС изиска незабавно привикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента поради записания ангажимент в проекта за възобновяване и резистентност за закриване на въглищните мощности.

„ Ангажиментите в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) заплашват енергийната сигурност на страната, уважаеми господин президент, свикването на Консултативен съвет за национална сигурност не търпи отсрочване ”, съобщи от парламентарната естрада Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Добрев разясни, че осъществяването на уговорките по проекта ще докара до стесняване на стопанската система с 4 на 100. „ Виновните за поемането на това заричане пред Брюксел да се проверяват от способените органи ”, добави той.

Депутатът изрази терзанието си, че затварянето на въглищните централи е еднакво на това България да затвори четири реактора на АЕЦ „ Козлодуй ".

Страната ни би трябвало да прекрати и всевъзможен експорт на електрическа енергия, защото след затварянето на тецовете ще загубим 3,2 милиарда евро, което е равно на целия ни годишен експорт на електрическа сила, уточни Добрев.

„ Износът на ток е рекорден през тази година и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 година. Тоест износът е съвсем толкоз, с колкото би трябвало да понижим производството на електрическа енергия. До 2026 година ще стане вносител на електрическа енергия ”, означи Делян Добрев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР