В декларация на социалистическата партия, прочетена от парламентарната трибуна от

...
В декларация на социалистическата партия, прочетена от парламентарната трибуна от
Коментари Харесай

Провалихте се по заложените от вас приоритети в социалната сфера

В декларация на социалистическата партия, прочетена от парламентарната естрада от народния представител от ПГ на "БСП за България " Надя Клисурска, левицита упрекна ръководещите, че са се провалили по всеки един от заложените от тях цели в обществената политика.

"Социалната политика е идея - идея с грижа за хората. Тя изисква почтеност, предвидимост и подготвеност. Тя е залог, че никой не е зарязан, че сме общество и нация. През 2021 година, наред с всички провокации има и един късмет – хората най-накрая да повярват, че в България може да се живее по-добре. Време е за безапелационни промени и за същински политики по приходите. Време е за заслужено избрани пенсии и за смели решения по демографския въпрос. С други думи – време е за смяна и колкото по-скоро, толкоз по-добре ", написа в позицията на Българска социалистическа партия.

Ето цялостния текст на декларацията на Българска социалистическа партия:

Тази сряда Деница Сачева в Комисията по труда и обществената политика, а и по всички медии, гръмко ни сервира новината, че държавното управление е планувало за тази година цели 10 млн. по Националния проект за заетостта за дейна политика на пазара на труда и справяне с безработицата. Най-елементарното съпоставяне демонстрира, че през 2009 са заложени 190 млн. лева в тази стратегия, а в този момент през 2021 година в разгара на здравна, икономическа и обществена рецесия, тази сума е едвам 83 млн. По-важното е, че разноските на страната за тези политики понижават над 4 пъти. Всичко това е на фона на растящия брой на хора ежедневно пред бюрата по труда.

По данни на Агенцията по заетостта от февруари 2020 година безработните са били 410 хиляди, от които 163 хиляди са останали трайно без работа. На десетките хиляди, които изгубиха работата си, им остава да се наредят на опашката на чакащите към този момент година поддръжка от страната. Време е в този момент, след 4 години, на финала на този мандат да ви кажем, господа ръководещи, с думи елементарни и обстоятелства неоспорими: “Вие се провалихте в обществената сфера и обрекохте на беднотия и бедност огромна част от българските жители които имат потребност от страна – деца, родители, хора с увреждания, пенсионери и младежи.”

Четем управническата ви стратегия в обществената сфера и какво виждаме – 6 целта. И всеки от тях е неуспех.

Първи приоритет - увеличение на приходите посредством претовареност и по-голяма продуктивност на труда. Как увеличихте приходите посредством претовареност, откакто данните на Евростат за бедността в България са трагични – 68% от българските фамилии нямат нужните пари да живеят обикновено, 65% от българските работещи получават минималната или близки до минималната работни заплати? Всеки трети българин няма нужните средства да си обезпечи отоплението в дома. Използваме данни от 2019 година, с цел да не кажете, че злоупотребяваме и прехвърляме виновността на корона рецесията – тогова регистрирахме коефициент Джини 40,8 – най-високото равнище на икономическо неравноправие от времената на Втората Световна война. И на фона на това ревизирахте Кодекса на труда като увеличихте изключителния труд на 300 часа, а на 12 месеца сумираното пресмятане на работното време - това ли ви е продуктивността на труда на гърба на българските служащи? Ние изрично бяхме срещу. Ние предложихме друг метод към политиките за приходите посредством прекосяване към прогресивно подоходно облагане, диференцирани Данък добавена стойност ставки за храни и медикаменти, инструментариум за установяване на минималната работна заплата, тъй като в България заплатите са от 4 до 6 пъти по-ниски от средноевропейските, а продуктивността на труда към два пъти. Защо? Вината за това е единствено и само на страната. Да не приказваме за ставката за нощен труд, която до през вчерашния ден беше 25 стотинки, от през днешния ден е едвам левче. Затова 1,5 млн. българи избраха да работят отвън България.

Вторият ви приоритет – вие обещахте грижата за децата, грижа за всички деца и освен тези в риск. Обещахте и изработването на Закон за детето и фамилията, който да подсигурява правата на всички деца, както и промени в Семейния кодекс, с който да разширите поддръжката за осиновителите. Нито закон за детето и фамилията, нито промени в Семейния кодекс – нищо. И това го споделяме не ние, а Националната мрежа за децата, който предходната година, не 2020, ви писа „ междинен “ 3 за грижата за децата. Какво споделя Национална мрежа за децата: „ Живеем в страна, която последователно убива децата си. Има благоприятни условия, има средства, само че нищо не се прави. Гледа се към парите, към автомагистралите, а това, което би трябвало да се вложи за бъдещето на страната – за децата, не се прави “. Всяко четвърто дете е изложено на беднотия. Сметната палата изготви доклад на Националната тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване 2020 и знаете ли какво написа в отчета? Дори намаляването на популацията не може да докара до понижаване на броя на бедните деца. Това значи, че напъните на страната ориентирани към факторите, пораждащи беднотия измежду децата са неефективни.

Трети ваш приоритет - обещахте постоянна пенсионна система, която да подсигурява предвидимост и успокоение на хората в дълготраен проект. Обещахте и преизчисление на пенсиите. Тук мога да кажа – неуспехът е още по-голям. Къде ви е стабилността? Къде ви е предвидимостта? В момента царува безпорядък и никаква визия за отбрана ползите на българските пенсионери. Проблемите се натрупат – от една страна е ножицата сред старите и новоотпуснати пенсии, въпреки това е изпреварващото повишаване единствено и само на минималната пенсия, съгласно която хората с дребен застрахователен принос се изравниха с тези, които са внасяли доста повече и доста по-дълго, а от трета – и вторият пенсионен дирек е пред неуспех. Да не забравяме, че замразихте и коефициента за стаж. Сигналите към младите са, че няма смисъл да си внасят действителните осигуровки. Пенсионната система се трансформира в инструмент за вашите стихийни политически решения, чиито горчиви плодове ще берем всички в бъдеще.

Ние предложихме едно уравновесено и заслужено решение, което го прочетохме и като ваш приоритет – преизчисление на пенсиите. Средствата ги има, само че в този момент те са във тип на предизборни помощи, което обрича в бъдеще огромна част от българските пенсионери на беднотия и бедност.

Четвърти приоритет - вие обещахте укрепване на системата за Експертизата на работоспособността посредством прехвърлянето й в Национален осигурителен институт и тя да бъде инструмент за усилване на контрола върху непозволеното прилагане на права от пенсионната система. И по този приоритет – нищо.

За хората с увреждания бе основано ново законодателство, чакано от 2012 година. Да, само че единствено дотук. Веднага започнаха проверките и това ново законодателство отлежава на трупчета, тъй като липсва Националната карта за обществените услуги за 2022 година Беше отсрочено и основаването на Агенция за хората с увреждания. Индивидуалната оценка не е в основата на потребността, каквото условие е заложено в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания. Замразен бе и коефициентът за установяване на възнагражденията на персоналните асистенти. Да не приказвам за тези 6 лева, с които бе увеличена линията на беднотия до 369 лева за 2021 година. А бедните и хората с увреждания, за които този предел на беднотия служи като база за поддръжката им, тъкмо те, които не могат да се защитят, които са с решение на ТЕЛК от 50 до 70% нетрудоспособност, получиха нарастване от 42 стотинки на месец. Другите, с най-голям % нетрудоспособност, получиха нарастване на финансовата поддръжка едвам 3,42 лева, или 1 стотинка дневно. Всичко това е реалност и пестник от министъра на труда и обществената политика. Нали помните, тя „ знае коя е, къде е и за какво отива “?

И последният ви приоритет - приемане на система от ограничения за превъзмогване на отрицателните демографски трендове. България изчезва с 50 000 души годишно без съществуване на боен спор. Изложеното тук е неоспоримо. Провежданата обществена политика в България докара до по-голяма диференциация, беднотия и изложени на риск от обществено изключване българи. Като прибавим ниската раждаемост, високата смъртност, ниската дълготрайност на живота и напускащото страната работоспособно население. Резултатите са трагични.

Истината е тази - провалихте се.

Алтернатива обаче има. И от Българска социалистическа партия я предлагаме през тези четири години – като почнем от предложенията ни за данъчни преференции за младите фамилии и необлагаем най-малко от 500 лв. месечно за всяко дете, ненавършило 18 години, през повсеместен пакет от ограничения за поддръжка за младежите, и за възрастните хора, и за работещите, и за хората с увреждания. Такива са еднократната помощ в размер на 6 500 лева за всяко второ и трето дете на обезпечени родители, настояването ни за увеличение размера на майчинството сред първата и втората година, което да бъде изравнено минималната работна заплата. Безплатните медикаменти за децата до 14 години, безплатните детски градини, а навършилите пълноправие да не заплащат налог върху приходите от труд до навършване на 26 години и наложителното преизчисляване на старите пенсии с прихода за 2015 година са други наши оферти. Има и доста други – те бяха част от нашите различни бюджети, част от „ Визия за България “, неразделна част от нашата работа през тези четири години.

Социалната политика е идея - идея с грижа за хората. Тя изисква почтеност, предвидимост и подготвеност. Тя е
залог, че никой не е зарязан, че сме общество и нация. През 2021 година, наред с всички провокации има и един късмет – хората най-накрая да повярват, че в България може да се живее по-добре. Време е за безапелационни промени и за същински политики по приходите. Време е за заслужено избрани пенсии и за смели решения по демографския въпрос. С други думи – време е за смяна и колкото по-скоро, толкоз по-добре.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР