В държавата пламна пореден пожар – източиха купища лични файлове

...
В държавата пламна пореден пожар – източиха купища лични файлове
Коментари Харесай

Как пожарникарят Борисов гаси пожар

В страната пламна следващ пожар – източиха купища персонални файлове от сървърите на данъчните, а пожарникарят се скри веднагически. Появи се след два дни, излъчвайки се на видео от Министерския съвет, с цел да обере лаврите, като заяви на смаяните жители, че е хванат 20-годишен хакер. Следователно имаме доказателство, че българското обучение е в напредък - то произвеждало " вълшебници в осведомителните технологии " (тоест заслугата е на кабинета на ГЕРБ).

Всичко е добре, щом свършва добре – министър-председателят счита случая за завършен и дори кани сходни хакери на високо платена работа в държавната администрация.

Финансовият министър, който е сгазил лука с двата крайници, е чист, изпран и оправдан за следващ път

Уволнени няма да има, популацията ще преглътне и този необхватен по размерите си гаф. Хак ни е, драги сънародници!

Само някой да не си намерения, че хората, които ни ръководят, са тъпи. Ни минимум. Те са доста умни, хитри, манипулативни, нахални, положителни психолози, с огромни благоприятни условия. Те са наясно, че летаргията на българското население е толкоз тежка, вековна, робска, че няма по какъв начин поради някакви отвлечености като " изтекли персонални данни " да си наруши спокойствието, да си остави студената ракия и бира, да пропусне турския сериал, и да тръгне да смъква от власт тези наглеци, които са в положение да унищожат всичко.

Впрочем всичко от дълго време е унщожено, завладяно, източено. Трябва ли хакер да ни го споделя? Не го ли виждаме с очите си? Личните данни на елементарните хора и компании са обществени от дълго време, загадка са единствено тези на властта. Никой в администрацията не го е грижа, а системите на Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, КАТ, Столичната община, МОН са покруса от години.

Главният прокурор нормално е доста ербап, обаче като стане неприличен срив във властта, се скрива и той. Защото ще му се постанова да дава отговор на неуместни въпроси – къде са виновниците за предходните сривове, да вземем за пример. Кои са отговорните за съсипията? Умишлена или е тя или небрежна?

Търговският указател беше срутен преди година, а прокуратурата още не е завършила прословутата си инспекция

Отговорност понесе само началничката му - уволниха я. Сега даже малък началник на данъчните не подаде оставка. А е редно да си замине цялото държавно управление за безобразието във всички сфери на държавната власт, поради купищата изхарчени пари, поради проспаните великански проблеми.

Само че всички във властта знаят, че в случай че се покрият в разгара на който и да е скандал, бурята ще ги отмине. Всяко знамение за три дни. Тактиката на Бойко Борисов като министър председател е елементарна - големите проблеми в страната се извъртат, до момента в който не бъдат показани като " позитивни вести ". Никакви оставки, никакви санкции – народът ще преглътне.

Така пробивът в сигурността на милиони файлове, цялостни с сензитивна информация, пароли, електронни подписи, данни за парични потоци и всякаква друга интензивност, се омаловажава до степен, че все едно не се е случил. Протестите и подигравките в обществените мрежи не стигат до всеобщия фен и слушател – на него му промиват мозъка, че всичко е в здрави ръце, ще се оправи, няма ужасно.

При експлоадирането на абсурда по изпитана рецепта на амбразурата бяха поставени двама министри – вътрешният и финансовият, които се надпреварваха да приказват парадокси. И в случай че не сте разбрали за какво не са подали оставки – то е тъй като считат, че даже източените данни са предпазени. Компютърно необразованото население сигурно ще се върже на тази мантра. Телевизиите и радиата я транслираха стотици пъти единствено за ден. Всичко беше ловко замазано и

малко на брой схванаха, че може би и техните данни текат в интернет пространството и са публично притежание

Правителството, финансовият министър и управлението на Национална агенция за приходите ще излязат сухи от абсурда, тъй като Комисията за отбрана на персоналните данни занапред отсъди, че щяла да наложи " избрана глоба " на приходната организация – естествено от нашите налози, а пък който си няма работа – да предявява искания. Двойният критерий и на тази комисия е впечатляващ: За засегнатите има условие - да потвърдят съответен интерес, съответно нарушаване на правата ми - имуществени или неимуществени. Същите хора обаче непосредствено бяха застрашени с великански санкции, в случай че се снабдят с изтеклите файлове и ги съхраняват, с цел да търсят вътре информация за себе си или свои близки. Колкото за ръководещите, които носят виновността – за тях комисията няма искания. Прокуратурата – също.

Точно по тази скица – че жителите и бизнесът са нарушители до доказване на противното, действа страната към този момент 10 кошмарни години. Върху техните глави ръководещите не стопират да сипят безобразни условия, които костват скъпо и поради които дребните търговци изнемогват.

Тази година финансовата преса е напряко чудовищна – всички бяха принудени

да сменят касови апарати, макар че старите им работят, да си вършат безсмислени регистрации, да заплащат за програмен продукт, макар че си имат. Национална агенция за приходите с пробитата си от 2011 година система щяла да следи в действително време разплащанията. Представя ли си го някой по какъв начин се случва това?

А диригентът на тази принуда - Владислав Горанов, реализира виртуозност в бруталността си - жителите и компаниите непринудено били дали на Национална агенция за приходите персоналните си данни! Това значи, че който не желае данните му да са изложени на риск в държавните институции, не би трябвало да работи и не би трябвало да има бизнес...

Който има компания или се занимава със счетоводство, знае какво е да подаваш данъчна декларация по електронен път. Питайте всеки счетоводител за какви страдания става дума. И това, че системата се срутва, не оправдава фирмите, които не съумяват да си подадат декларациите – те подлежат на санкция даже когато са почтени за неспазен период. Всички пострадали обаче са привикнали. Ето в това привикване е бедата.

На този декор финансовият министър си разрешава да внушава, че щом бизнесът желал електронни услуги, ще търпи да му изтичат секретните данни. А министър председателят се прави, че нищо кой знае какво не се е случило. Бизнесът и жителите прочее не желаят тези електронни услуги. Единственото, което желаят, е отговорните за гигантските вреди, за целия безпорядък и изхарчените на вятъра милиарди, да си понесат отговорността. А те са в държавното управление и не престават да ни се показват за спасители.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР