В дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзит, премиерът Борис

...
В дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзит, премиерът Борис
Коментари Харесай

Законопроект за излизането на Великобритания от ЕС - какво е и какво пише в него



В дългото тичане с трудности, каквото е Брекзит, министър председателят Борис Джонсън реализира нещо, което Тереза Мей не съумя - той преодоля първата парламентарна спънка. Но след няколко минути бе блъснат във водата. С тези думи " Хъфинтън пост " разказва последните събития към Брекзит - нощес Джонсън завоюва гласуването за договорката на второ четене в Камарата на общините, което открива опция за диспути по нея и внасяне на ремонти, в това число за втори референдум. Сега би трябвало тя да мине през специфична комисия и горната Камара на лордовете и да бъде подписана от кралицата. Но депутатите обявиха, че е нереалистично настояването на премиера всички законодателни процедури по закона за напускането на Европейски Съюз да бъдат завършени за 3 дни. Според тях за толкоз огромен и значим документ в естествени условия за нужни седмици.

Какво е законопроект за отдръпването?

В процеса по излизането на Англия от Европейски Съюз има съглашение за отдръпването и законопроект за отдръпването. Целта на законопроекта за отдръпването е да трансформира съглашението, което е план на интернационален контракт, в английски закон и да даде на държавното управление позволение да го ратифицира, отбелязва Би Би Си.

" Гардиън " обобщава какво съдържа документа от 115 страници с спомагателни 126 страници обяснителни бележки. Законодателството, определящо правната рамка за препоръчаната от Джонсън договорка, бе оповестено в понеделник.

Основна цел

Както се споделя в обяснителните бележки, законопроектът цели да приложи съглашението сред Обединеното кралство и Европейски Съюз за Брекзит – то дава на договорката на Джонсън юридически статут.

Преходен интервал

Както отдавна се възнамерява, той ще продължи до края на 2020 година Този период може да бъде продължен от държавното управление с до две години. Но въпреки сходно удължение да изисква утвърждение от Народното събрание, законопроектът не дава на депутатите опция да изискат пролонгация, което значи, че в случай че в края на преходния интервал има заплаха от край, наподобяващ неналичието на договорка, ще бъде по-трудно на Народното събрание да предприеме дейности против това.

Бърза ратификация

Обикновено интернационалните контракти, а това е подобен контракт, би трябвало да се преглеждат от Народното събрание най-малко 21 дни, с цел да бъдат утвърдени. Този най-малък интервал е заложен в закон за конституционната промяна и ръководството от 2010 година Разпоредбата обаче е анулирана за задачата на законопроекта за отдръпването, с цел да се разреши съблюдаване на крайния период за Брекзит - 31 октомври.

Бъдещи връзки

Депутатите ще получат опция за прочут контрол и първо би трябвало да одобрят " изказване за задачите за бъдещите връзки с Европейски Съюз ".

Правата на жителите

Законопроектът излага правата на жителите на Европейски Съюз, на тези от страните в Европейското икономическо пространство и Европейската асоциация за свободна търговия, и на швейцарците. Единствената нова наредба наподобява е тази за основаване на самостоятелен контролен орган за правата на жителите на Европейски Съюз, до който те ще могат да подават тъжби за отношението на държавното управление към тях.

Права на служащите

Това беше основен детайл в опитите на Джонсън да примами разбунтували се лейбъристи да поддържат договорката му. В законопроекта е включен към този момент оповестеният принцип, че правата, които сега произтичат от законодателството на Европейски Съюз, да вземем за пример директивата за работното време, ще имат мощ в английското законодателство.

В дълготраен проект в законопроекта се прави малко неразбираемата поръчка, че позицията на правата на служащите в края на преходния интервал няма да бъде намалена в последващи закони.

Северна Ирландия

Има многочислени параграфи за наредбите за Северна Ирландия и отстъпката на Джонсън, че тя ще бъде подчинена на европейския митнически режим. Твърди се, че с тази отстъпка министър председателят е спечелил договорката, само че тя докара до загуба на поддръжката на северноирландската Демократична юнионистка партия.

В обяснителните бележки се споделя, че законопроектът подсигурява, че Англия (включително и Северна Ирландия) няма да остане в митническия съюз с Европейски Съюз. Това може да бъде публично правилно по закон, само че не изцяло на процедура.

Сметката за развода

Всяка сума, която се изисква да се заплати на Европейски Съюз или на орган на Европейски Съюз, с цел да се извърши обвързване, което Обединеното кралство има по силата на съглашението за отдръпването, би трябвало да се изплати от консолидирания фонд или, в случай че Финансовото министерство реши, от националния фонд за заеми.

Друго

Би Би Си отбелязва, че законопроектът излага областите, в които Съдът на Европейски Съюз към момента ще играе роля във Англия, и дава на съглашението за отдръпването в някои аспекти предимство над английското законодателство.

В няколко области, изключително за Северна Ирландия, законопроектът дава на държавно управление много пълномощия да трансформират закона (чрез вторично законодателство) без депутатите да гласоподават.

Какво следва

Ако държавното управление имаше устойчиво болшинство в Камарата на общините, можеше бързо да прокара законопроекта. Джонсън обаче не разполага с такова и съперниците му настояха за повече време, с цел да могат по-добре да проучат законодателството.

Снощи законопроектът мина през първото си затруднение, второ четене, с болшинство от 30 гласа. Правителството обаче загуби основния избор за графика.

Сега спазването на крайния период до 31 октомври наподобява извънредно мъчно и Европейски Съюз ще обмисли удължение. Междувременно Джонсън съобщи, че кабинетът му краткотрайно прекратява разглеждането на законопроекта за Брекзит, до момента в който Европейски Съюз вземе решение за отсрочване на датата на развода.

Какъвто и да е възможният график, към момента ще има благоприятни условия законодателството да бъде изменено. Очаква се някои депутати да опитат да прибавят наредба за осъществяване на потвърждаващ референдум за Брекзит, да вземем за пример, и за оставане на Англия в митническия съюз с Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (784)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР