В дългосрочен план няма да има преразпределение на сферите на

...
В дългосрочен план няма да има преразпределение на сферите на
Коментари Харесай

Турция иска Балканите да се ориентират към нея, а не към Запада

В дълготраен проект няма да има преразпределение на сферите на въздействие на Русия и Турция на Балканите. Но въпреки това Европейският съюз ще се възползва от опцията и благодарение на енергиен шантаж ще засмуче всички страни от района в личната си сфера на въздействие.

В рамките на къса балканска обиколка турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Сърбия на 6 и 7 септември. В Белград той беседва със сръбския си сътрудник Александър Вучич. За аргументите и резултатите от визитата на Ердоган в Сърбия споделя Сърболюб Пеович, чиновник на Института за европейски проучвания (Белград).

Каква тематика, съгласно вас, беше във фокуса на диалозите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган със сръбския президент Александър Вучич? Според сръбските медии двамата водачи са се срещнали и при закрити порти, само че съгласно това, което публиката съумя да чуе по време на взаимната им конференция, наподобява, че фокусът въпреки всичко е бил върху икономическите въпроси. Съгласни ли сте с тази оценка?

Основният акцент при последното посещаване на турския водач в Сърбия бяха точно икономическите въпроси. През последните 10 години Турция непрестанно усилва стокообмена със страните от по този начин наречените Западни Балкани.

Търговията със Сърбия, която е главният търговски сътрудник на Турция в района, се е нараснала от 300 милиона на 1,77 милиарда евро през последните 10 години. Затова Анкара е заинтригувана този напредък да продължи, обратно на това, което се случва с турската лира от 2017 година насам. Както виждаме, това не се отразява доста на оборота.



Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич, tech.gov.tr

Що се отнася до политическия съставен елемент, тук Турция работи като самобитна районна мощ. На първо място имам поради въпросите за вътрешната непоклатимост на Босна и Херцеговина. Ердоган от няколко години води персонална дипломация към членовете на Президиума на БиХ и е самобитен поръчител за непоклатимост.

Затова водачът на сърбите в Босна и Херцеговина Милорад Додик след среща с Ердоган в Сараево съобщи, че Турция, за разлика от Запада, не слага никакви условия на страните, които те би трябвало да изпълнят, с цел да може тя да посредничи в търсене на решения, значими за поддържането на стабилността в БиХ.

За Сърбия този политически съставен елемент през днешния ден не е толкоз настоящ. Турция изигра значима роля за поддържането на стабилността в региона на Рашка (Южна Сърбия - организация REGNUM) преди към 10 години, по време на спор сред локалните водачи на мюсюлманската общественост.

Днес няма такива въпроси. Затова в Сърбия при всички случаи акцентът беше върху стопанската система. Също по този начин персоналното другарство и съдействие с балканските водачи е извънредно значимо за дипломацията на Реджеп Ердоган. През 2021 година Ердоган беше на сватбата на дъщерята на босненския водач в БиХ Бакир Изетбегович. През 2016 година Бакир Изетбегович и албанският министър председател Еди Рама бяха посетители на сватбата на дъщерята на Ердоган.

Неотдавнашната балканска обиколка на Ердоган беше проведена, наред с други неща, с цел да резервира ролята на Турция като районен състезател, от една страна, и нейния президент като извънреден районен водач, от друга.

Според Александър Вучич по време на диалозите му с Реджеп Тайип Ердоган е обърнато огромно внимание на енергийните въпроси. Каква роля виждате за Турция в обезпечаването на енергийната непоклатимост на Балканите като цяло и на Сърбия в частност? Завършено е разклонението на газопровода " Турски поток ", което минава през Сърбия. Може ли Турция като медиатор в снабдяването на района с съветски газ да играе на страната на Русия?



Реджеп Тайип Ердоган, tech.gov.tr

Дали това събитие ще се отрази позитивно на Русия зависи на първо място от Европейския съюз. Тъй като Сърбия няма обща сухопътна граница нито с Турция, нито с Русия, преносът на газ зависи от волята на Европейски Съюз. Вучич също приказва за това по-рано. Но Турция несъмнено има ролята на медиатор и не счита да се отхвърля от нея.

Самата Турция е огромен вносител на съветски газ - повече от половината газ, употребяван от Турция, идва от Русия. Турция е заинтригувана от продължение на преноса на газ през " Турски поток " - това ускорява нейното значение в района, само че в последна сметка всичко зависи от по-нататъшното държание на Европейския съюз.

Турция има всички предпоставки да се трансформира в самобитен " лидер " в енергийния продан в района, защото през нейна територия минават съветски, азербайджански и ирански енергоносители.

Освен това в подтекста на събитията на територията на някогашната Украинска ССР Турция заема специфична дипломатическа позиция и това също е значимо в тази ситуация.

След среща с турския си сътрудник сръбският президент съобщи, че Сърбия е извънредно заинтригувана от закупуването на турските безпилотни летателни апарати Bayraktar и че е подготвена да отдели съвсем 10 пъти повече за този контракт от в началото плануваното. Защо тези дронове са толкоз значими за Сърбия?

Струва ми се, че байрактарите са значими за Сърбия на първо място в необятен дипломатически смисъл. Трябва да се разбере, че тези дронове не са единствено тип оръжие. Вече загатнах сватбата на дъщерята на Ердоган през 2016 година Тя се омъжи за Селджук Байрактар, актуалният притежател на компанията Bayraktar. Мисля, че този въпрос би трябвало да се преглежда и в този подтекст.



Селджук Байрактар, prezident.az

Безпилотните летателни апарати Bayraktar безспорно са доста търсени във военната сфера. Но за Сърбия е значимо на първо място да откри положителни връзки с Турция.

Струва ми се също, че президентът Вучич се пробва да се възползва от обстоятелството, че през последните години връзките на Турция със сепаратисткия режим в Прищина са имали избрани проблеми заради две аргументи. Първата е поддръжката, която косовските албанци оказаха на придвижването на Гюлен. Втората е, че сепаратистите в Косово, сходно на мюсюлманите в Босна и Херцеговина, се раздират сред благосклонностите към Турция като районен състезател и лоялността към НАТО.

Сърбия се пробва да обвърже по-силно Турция със себе си. Но все пак това в обозримо бъдеще не чакам възникването на районни спорове с присъединяване на Сърбия, в които тя да употребява турски дронове.

Доколко Сърбия в политически смисъл може да разчита на Турция, като се има поради, че Анкара към момента е на страната на косовските албанци по главния за Белград въпрос – Косово?

Това е много сложен въпрос. Като съществена характерност на турската дипломация през последните 20 години бих откроил прагматизма. Турция трансформира своя дипломатически курс според от действителните си политически потребности.

Несъмнено Турция беше измежду първите, които признаха сепаратисткото Косово, тя се застъпи Босна и Херцеговина да получи така наречен пътна карта за присъединение към НАТО през 2010 година, до 2012-2013 година Турция пропагандира трети страни да признаят сепаратисткия режим в Прищина.

Но Турция схваща, че Сърбия е нейният главен външноикономически сътрудник на Западните Балкани и по тази причина през последните 10 години се опита да претегли своята изразителност към по този начин наречената самостоятелност на Косово.

Между Сърбия и Турция има различия по някои основни въпроси. Но режимът в Анкара се пробва да води прагматична външна политика, като трансформира курса си според от потребностите. Не бих споделил, че Белград и Анкара могат да реализират цялостно единодушие във външната политика, само че пространство за съдействие сред тях има.



Реджеп Тайип Ердоган и Вучич

Каква е стратегическата цел на Турция на Балканите, с изключение на нереалното „ усилване на въздействието “? Каква е задачата на Турция съответно в Сърбия?

Тук е належащо да се върнем от сферата на политиката в областта на стопанската система. Струва ми се, че главната цел на Турция е развиването на комерсиалните връзки. Турция има остатък във външната търговия с всички балкански страни, само че този търговски оборот е релативно дребен.

Анкара се опита да " капитализира " наследството на Османската империя и нейния престиж измежду мюсюлманското население в района, с цел да усили икономическото въздействие. Но, както виждаме, това не даде доста положителни резултати. Германия към момента е главният стопански сътрудник на всички балкански страни.

Турция се пробва посредством разнообразни филантропични организации, като Турската организация за съдействие и съгласуваност (TİKA) или Diyanet (Турска държавна институция по религиозните въпроси - осведомителна организация REGNUM), да обвърже по-силно локалните мюсюлмани със себе си.

В някои страни се оправя по-добре, в други по-зле. В България турското въздействие е доста по-силно изразено, в сравнение с в БиХ, защото в тази страна етническият турски фактор е доста по-силен. БиХ има своя традиция, от която страната не желае да се откаже просто по този начин.



Турската организация за съдействие и съгласуваност, Vikicizer

Като районен състезател, който е по едно и също време член на НАТО и сътрудник в разговора на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), Турция би желала балканските страни да бъдат политически по-обвързани с нея, в сравнение с със западните съдружници.

Анкара се опита да усили политическото си въздействие и посредством институцията на братските общини – в Турция има държавен орган, който координира съдействието сред братските общини в Турция и в други страни – в България, БиХ, Македония... Но главният проблем за Турция е, че тя работи по едно и също време на доста фронтове – на Балканите, в Централна Азия, в Судан, Африканския рог.

Тя към момента разполага с лимитирани запаси и непрекъснатата промяна на целите в политиката й пречи да реализира съответни цели на Балканите или в който и да е различен район.

По-рано в изявление за ИА REGNUM казахте, че Балканите са сфера на въздействие на Турция, Европейски Съюз и Русия. Предвид новата обстановка към специфичната военна интервенция на Русия на територията на някогашната Украинска ССР, можем ли да чакаме промени в салдото на силите сред Русия и Турция на Балканите?

Не чакам промени в салдото на силите сред тези две страни. Турция е медиатор в осъществяването на съглашението за експорт на зърно от Черно море. Тук Ердоган се изяви като посланик от международна големина, което усъвършенства имиджа му. Сега Ердоган се възприема като безукорен прагматик.

Но не виждам в дълготраен проект да има преразпределение на сферите на въздействие на Русия и Турция на Балканите. Виждам, че натискът и ролята на Европейския съюз в района ще нарастват. Брюксел употребява икономическото си въздействие върху балканските страни и с утежняването на обстановката в енергийните доставки в района, Европейски Съюз ще има в ръцете си все по-мощен инструмент за напън, с който ще тласка балканските страни в личната си сфера на въздействие.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР