В дългосрочен план намесата на скалпела може да усложни следващата

...
В дългосрочен план намесата на скалпела може да усложни следващата
Коментари Харесай

Страхуват ли се българките да раждат естествено?

В дълготраен проект намесата на скалпела може да усложни идната бременност на дамата

България е на челно място в Европа по процент на оперативни раждания. По данни на Световната здравна организация около 40 на 100 от днешните родилки са предпочели Цезаровото сечение пред естественетото раждане. Когато обаче изборът не е подбуден от медицински аргументи, а да вземем за пример от боязън, майките би трябвало да отчетат и минусите на секциото. В дълготраен проект намесата на скалпела може да усложни идната бременност на дамата. Тази наклонност е настояща освен за България, само че и за целия свят. 

" Богатите страни имат по-висок % на раждане със секцио. Това е по този начин поради желанието на лекарите да намалят смъртността на родилките и новородените ", съобщи шефът на " Майчин дом " проф. Иван Костов.

Той беше безапелационен, че има страни и с по-висок % Цезарово сечение, като да вземем за пример Бразилия, Перу. В страните с по-нисък % секцио има по-висока майчина и детска смъртност. По негови думи Световната здравна организация предлага ражданията с оперативна интервенция да са към 17%. 

" При нас са съсредоточени най-тежките случаи в патологията на бременноста в цяла България. Стремим се да намалим случаите на секцио, само че това не е лесна задача ", сподели проф. Костов.

Според проф. Асен Николов процентът на Цезаровото сечение у нас през последните десетилетия се усилва. Причините са справедливи и са свързани с повишаващата се възраст на родилките. 

" Опитваме се да разубедим някои дами от тяхното в началото предпочитание. Те желаят да избегнат болката. Ако едно раждане със секцио е голословно, се ускорява опцията второто раждане още веднъж да е с оперативна интервенция. Това крие рискове както за родилката, по този начин и за лекарите ", добави още Николов.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР