В дългосрочен аспект най-големият риск за качеството на водоизточниците у

...
В дългосрочен аспект най-големият риск за качеството на водоизточниците у
Коментари Харесай

Експерт: Качеството на водата у нас е добро, най-често се замърсява от нитрати

В дълготраен аспект най-големият риск за качеството на водоизточниците у нас са санитарно-охранителните зони. Това предизвести доцент Галина Димова от Катедра „ Вода, канализация и филтриране на води “ в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В предаването „ Хоризонт до обед “ тя изясни, че една пречиствателна станция за питейни води не може да се оправи с непрестанно увеличаващо се утежняване на качеството на водоизточника.

"И като централизация на избран параметър, и като брой параметри, по които водата не дава отговор на качество. Всяка пречиствателна станция е направена, с цел да отстранява избрана група замърсители. Появи ли се нов замърсител, софтуерната скица би трябвало да се модернизира, което е обвързвано с нови вложения и неизбежно ще докара до нарастване на цената на водата ", разясни доцент Димова.

Румен Радев: В България следва да се налеят големи средства във водния бранш

От думите й стана ясно, че се наблюдават над 50 индикатора за качеството на водата у нас.

"Като цяло качеството на питейните води в България е положително. Най-често отклонения се явяват при нитратите, изключително в районите, които се доставят с подземни води ", сподели още експертът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР