В Чили близки на жертви на диктатурата на Аугусто Пиночет

...
В Чили близки на жертви на диктатурата на Аугусто Пиночет
Коментари Харесай

Близки на жертви на диктатурата на Пиночет внесоха иск срещу негови министри

В Чили близки на жертви на диктатурата на Аугусто Пиночет внесоха в съда иск за съучастие против министри на някогашния водач, които до момента не са преследвани от правораздаването, съобщи Франс прес.

"Внесохме иск против всеки от тези, които са заемали министерски пост през 17-те години на диктатурата. През тези 17 години убийствата не бяха дело единствено на сътрудниците на репресивния уред ", съобщи Лорена Писаро, председателка на Сдружението на фамилиите на задържаните и безследно изчезналите.

Съдебните документи бяха подадени в деня на 46-ата годишнина от държавния прелом против социалистическото държавно управление на Салвадор Алиенде. На 11 септември 1973 година чилийската войска, водена от военачалник Аугусто Пиночет смъкна от власт демократично определеното държавно управление, напомня Франс прес.

Както всяка година, леви организации уважиха паметта на 3200 убити и безследно изчезнали по време на режима на Пиночет (1973-1990 г.), който умря през 2006 година на 91-годишна възраст, без да бъде наказан. Както всяка година, леви организации през вчерашния ден уважиха паметта на 3200 убити и безследно изчезнали по време на режима на Пиночет (1973-1990 г.), който умря през 2006 година на 91-годишна възраст, без да бъде наказан. По публични данни 38 000 души са били изтезавани през този интервал.

Над 4000 души участваха в проява в Сантяго в неделя, с цел да припомнят за този тъмен епизод от чилийската история, споменът за който продължава надълбоко да разделя страната. Досега годишнината се отбелязваше с гала в президентския замък Ла Монеда, отбелязва Агенция Франс Прес. Тази година президентът Себастиан Пинера, който през март 2018 година стартира втори мандат, избра малко изказване за печата, в което прикани чилийците към размисъл и единение.

"Приканвам всички свои сънародници да размислят откровено и доброжелателно върху аргументите и последствията от 11 септември 1973 година, с цел да извлекат поука от грешките на предишното ", съобщи президентът. Признак за разделянето в обществото е отвореното писмо във в. "Меркурио ", подписано от към 60 персони, които обявиха, че "благодарение на 11 септември 1973 година Чили съумя да избегне днешната орис на Венецуела ".

Депутатката от Чилийската комунистическа партия Кармен Херц, чийто брачен партньор - журналистът Карлос Бергер е екзекутиран през 1973 година, съобщи по поввод обявата,че изрази "срам и омерзение " от обявата. "Това е все едно група нацисти в Германия да разгласяват в медия опрощение и омаловажаване на Холокоста ", съобщи тя.

Според отчет на университета "Диего Порталес " за правата на индивида, единствено 22 % от публично приетите случаи с екзекутирани или безследно изчезнали лица са довели до неоправдателни присъди от 1995 година до 2018 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР