В четвъртък руските военни отново предприеха масирана ракетна атака срещу

...
В четвъртък руските военни отново предприеха масирана ракетна атака срещу
Коментари Харесай

Предвиждането на руската тактиката – неблагодарно упражнение

В четвъртък съветските военни още веднъж започнаха масирана ракетна офанзива против Украйна . Но този път ударът беше и многопластов - по едно и също време няколко разнообразни типа ракети полетяха в небето на Украйна . От осемте типа ракети, три от тях украинската противовъздушна защита не е в положение да смъкна. Става дума за Kh-47 " Кинжал ", Kh-22 и S-300, модифицирани за поразяване на наземни цели.

И този път, както през есента и зимата, руснаците удариха енергийната система на Украйна и се пробваха да обезвреждат украинската противовъздушна защита с противорадарни ракети като Х-31П.

Въпреки това източник от украинското държавно управление предизвести няколко дни преди този обстрел, че мостове и железопътни линии могат да бъдат цел на нов масиран обстрел , заяви украинската редакция на BBC.

Като се има поради, че " замразяването " на Украйна, на което се надяваше съветската войска , не съумя през зимните месеци, разумно би било да се допусна, че напролет офанзивите може да се трансферират като цел от енергийни уреди към превоза. Руската войска от дълго време търси да откри метод да прекъсне пътища за доставка на западно оръжие за украинските сили.

От друга страна обаче, опитите да се открие рационалността в дейностите на съветските военни и до момента си остават неблагодарно упражнение .

" По някаква причина си мислехме, че краят на зимния сезон, стоплянето и очевидната повърхностност да се продължи със тактиката " Украйна на студено и мрачно " ще сложат завършек на " ракетната война ". Оказва се, че не е по този начин ", счита Павло Лакийчук, специалист по сигурността в украинския Център за глобалистика " Стратегия XXI ". Той допуска, че това може да се дължи на инерция или просто на променчивост в мисленето на съветското военно управление.

" Руснаците в тази война демонстрираха ирационалност на дейностите на всички места ", споделя Лакийчук пред BBC News Ukraine. Следователно съгласно него няма смисъл да се опитваме да предвиждаме дали съветската войска ще премине от заличаване на енергийна инфраструктура към транспортната.

" Миналогодишните летни и есенни удари по транспортната инфраструктура на Украйна към този момент демонстрираха ниската им успеваемост. Кога обаче това е спирало руснаците " , пита с подигравка Лакийчук.

От април 2022 година до момента съветската войска е нанесла към десетина ракетни удара по преносимия мост край устието на Днестър . Местните управляващи признаха, че мостът е бил съществено развален и не е можело да бъде ремонтиран. През февруари 2023 година руснаците още веднъж нападнаха моста - този път с дрон. На руснаците им бяха нужни седем ракетни удара, с цел да повредят 90-годишната язовирна стена на Карачуновското водохранилище край Кривой Рох . През лятото съветските войски се пробваха да разрушат и мост край Черкаси , само че по него бяха възобновени както пътните, по този начин и железопътните връзки.

От друга страна, и на украинските сили бяха нужни също доста седмици и многократни удари с HIMARS, с цел да стане Антоновският мост край Херсон негоден за съветските сили и по този начин да поддържат контраофанзивата си в региона.

" Трудно е да се удрят мостове. На ракетите им липсва акуратност . Те изгризват ръба на мостовете, раздират подпорите, могат да пробият платното, само че гърмежът става във водата ", изяснява още през април предходната година украинският боен наблюдаващ Кирил Данилченко. " Точното ориентиране на ракета към такава цел е извънредно проблематично. Да уцелиш дирек на мост и да го унищожиш с ракети с точността, която има Руската федерация, си е чиста лотария ", декларира Данилченко.

За една година на пълномащабни военни дейности Русия не съумя да унищожи и железопътния трафик в Украйна , макар че се опита да удари подстанции: украинските ремонтни бригади работят бързо и употребяват дизелови локомотиви.

Това обаче въобще не значи, че съветските военни няма да подхващат нови ракетни офанзиви както по мостове, по този начин и по железопътни линии, споделя Павел Лакийчук. Особено като се има поради, че те непрекъснато се пробват да подобрят метода към ударите си, както сподели нощта против четвъртък.

Обновената тактичност

" Да се твърди, че тактиката на масираните ракетни и авиационни удари не се е трансформирала по някакъв метод, съгласно Лакийчук, е погрешно: съветската войска продължава да усъвършенства тактиката на координирани във времето и задачите комбинирани удари в няколко направления с разнообразни средства за заличаване.

Експертът показва и че руснаците напълно очевидно са се подготвяли за последната офанзива , за което свидетелстват честите въздушни паники за " подготвителни " полети на МиГ-31К (носителите на ракети " Кинжал " ), както и други действия на съветската тактическа и стратегическа авиация, които не са били съпроводени с изстрелване на ракети.

Седмица по-рано и разследващи балони бяха засечени в небето на Украйна , чиято цел беше да разкрият украинската противовъздушна защита.

" Фактът, че в офанзивата бяха " смесени " разнообразни типове ракети: Kh-31P, Kh-59, Kh-22 и " Кинжал ", може да демонстрира, че по този метод съветската войска се стреми да усложнява работата на украинска противовъздушна защита - ударите на съветската войска имат разнообразни цели, с разнообразни характерности, а и разнообразни модели на полет. Основата обаче е все същата Х-101, Х-555 от стратегическите бомбардировачи и корабните " Калибри ".

Според Лакийчук обаче обективно тези разнообразни ракети стават все по-малко в арсенала на съперника.

Като доказателство, че Русия може би е изчерпала запасите си от най-малко някои типове ракети , се показват и дългите паузи - от две седмици и нагоре - сред масираните обстрели на украинска територия.

От друга страна, изказванията, че руснаците сякаш са изчерпали запасите си от крилати ракети, датират от март 2022 година

" Руският военнопромишлен комплекс към момента може да поддържа междинен ритъм на произвеждане на до 40 ракети Kh-101 и до 20 ракети 3M-14 Kalibr на месец, въпреки и с промени. Например, съгласно някои известия, съветският Черноморски флот е получил в границите на един месец и януарската, и февруарската доставка, всяка от които с по 20 калибри ", прибавя той.

Така че съветските въоръжени сили са в положение да попълнят и попълнят запасите си от ракети (поне част от номенклатурата им) незабавно след всеки масиран удар, въпреки и това да не става прекомерно бързо.

Юрий Игнат, представител на командването на военновъздушните сили, дефинира към момента наличните в съветската войска крилати бомби като нова опасност за Украйна .

" Руската авиация към този момент пуска крилати бомби - усъвършенстваните авиационни бомби , които имат крила и могат да летят на десетки километри. По този метод не е належащо съветските самолети да навлизат в украинската зона за противовъздушна защита ", сподели Игнат.

" На съветския военнопромишлен комплекс ще са му нужни от три до шест месеца, с цел да създаде шест Кинжала ", написа и военният анализатор на Defense Express Иван Киричевски.

" Тези бомби се трансформират в ново предизвикателство за нас. Трябва да разположим зенитно-ракетни системи с огромен обхват на деяние и съвременни изтребители, с цел да попречим на съветските самолети да се приближат до границите ни ", предизвестяват военните.

" Новите тактики на руснаците усложняват противовъздушната защита . Но тези ракети, които можем да поразим със средствата, с които разполагаме, както виждате, са изумени. И успеваемостта, даже при подобен масиран обстрел, е много висока: 34 крилати ракети от 48 са свалени, плюс прибавете четири " Шахеда ", заключи Юрий Игнат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР