В четвъртък френският президент Еманюел Макрон призова китайския си колега

...
В четвъртък френският президент Еманюел Макрон призова китайския си колега
Коментари Харесай

Макрон и Си искат възможно най-бързи преговори между Русия и Украйна

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон прикани китайския си сътрудник Си Дзинпин да се разбере с близкия си съдружник Русия и да помогне за преустановяване на войната в Украйна. В отговор Си е бил безапелационен, че се надява двете страни да проведат мирни договаряния допустимо най-скоро, оповестява в преглед на срещата в Пекин Reuters.    По време на деликатно следените от доста страни диалози, в които взе участие и ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, Макрон е подчертал, че Западът би трябвало да ангажира Пекин, с цел да помогне за преустановяване на рецесията и да предотврати " спираловидно " напрежение, което може да раздели международните сили на враждуващи блокове.    " Руската експанзия в Украйна нанесе удар върху интернационалната непоклатимост ", споделя Макрон на Си, застанал паралелно с китайския президент пред Голямата зала на народа при започване на срещата им. " Знам, че мога да разгадавам на вас да върнете Русия към разсъдъка и всички да седнат на масата за договаряния ".    И в действителност, в мненията си след срещата китайският водач приканва Украйна и Русия да възобновят мирните договаряния и да намерят политическо решение на спора, което стимулира френската страна да дефинира полемиките като " откровени и градивни ". Китайската, на собствен ред, като " другарски " и " задълбочени ".    Макрон също по този начин е изискал от Си да окаже напън върху Русия да съблюдава интернационалните правила за неразпространение на нуклеарните оръжия, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи, че ще разположи тактически нуклеарни оръжия в прилежащата на Украйна Беларус. Този ход се преглежда като рискова ескалация на продължаващия към този момент година спор.   

Си е декларирал, че всички страни би трябвало да съблюдават уговорките за неизползване на нуклеарни оръжия и че " не би трябвало да се води нуклеарна война ", само че без да загатва Русия. Пекин се обръща и с апел към интернационалната общественост " да се въздържа от всевъзможни дейности, които биха довели до по-нататъшно утежняване на рецесията и даже до излизането ѝ отвън надзор ". 
Посещението на водачите на Европейски Съюз в Китай идва след години на утежняване на връзките сред Брюксел и Пекин по въпроси, включващи обвинявания в нарушение на човешките права в Синдзян, спрян капиталов пакт и нежеланието на Китай да осъди Русия поради нашествието ѝ в Украйна.    Но в послание към пресата след идването си в сряда Макрон разгласи, че Европа би трябвало да се опълчи на намаляването на комерсиалните и дипломатическите връзки с Китай и да отхвърли това, което някои дефинираха като " неизбежна серпантина " на напрежението сред Китай и Запада, напомня Reuters.    В мненията си пред CCTV Си пък декларира, че Китай и Франция имат способността и отговорността да преодолеят " разликите " и " рестриктивните мерки ", защото светът претърпява дълбоки исторически промени. Китай е подготвен да работи с Европейския съюз (ЕС) за обновяване на " обмена " на всички нива, изяснява Си.     Фон дер Лайен, която е на първото си пътешестване до Китай след встъпването си в служба като ръководител на Европейската комисия през 2019 година, също се чака да организира тристранни диалози с Макрон и Си     Доброто и неприятното ченге    Някои анализатори допускат, че Макрон и фон дер Лайен могат да играят ролята на " положителното и неприятното ченге " в Пекин, като отзивчивият французин предизвиква " рестартирането " на връзките, а ръководителят на Европейски Съюз визира по-неприятните въпроси и алените линии в тези връзки.   

Само няколко дни преди ръководителят на Европейска комисия да дойде в Пекин, тя съобщи, че Европа би трябвало да " отстрани риска " в дипломатически и стопански проект с втвърдяващия се Китай. 
" Както Европа, по този начин и Китай имат голяма изгода от тези връзки, само че през последните години те станаха по-сложни и е значимо да обсъдим дружно всички техни аспекти ", декларира фон дер Лайен при идването си за среща с китайския министър председател Ли Цян, който пък счита, че партньорството с Европейски Съюз и Франция се намира в " нова начална точка " и двете страни би трябвало да се придържат към " взаимно почитание и взаимноизгодно съдействие ".    Китай желае да си подсигурява, че Европа няма да последва напъните на Съединени американски щати “за ограничение на нейния напредък ”, показва той.    " Заслужава си да се означи, че разнообразни сили в Европа и Съединени американски щати обръщат огромно внимание на визитата на Макрон и оказват въздействие в разнообразни направления ", написа в публицистична публикация държавната медия Global Times. " С други думи, не всички желаят визитата на Макрон в Китай да премине безпрепятствено и сполучливо. "    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР