В четвъртък, 27 септември – деня след първата загуба на

...
В четвъртък, 27 септември – деня след първата загуба на
Коментари Харесай

Лопетеги е с издадена присъда още от Москва

В четвъртък, 27 септември – деня след първата загуба на Реал Мадрид този сезон в Ла Лига (3:0 на посетители на Севиля), един медиатор се обади на сътрудника на Антонио Конте. Този медиатор твърдял, че се обажда от името на клуба с президент Флорентино Перес с обявлението, че италианецът е един от треньорите в скъсения лист с вероятни други възможности на Юлен Лопетеги, ако нещата продължат да вървят надолу. Агентът на почиващия си сега Конте получил и повеля: в случай че различен клуб потърси неговия клиент, да реализира мигновено противоположна връзка.

Впоследствие от Мадрид отхвърлиха публично подобен контакт, но и до през днешния ден някои добре осведомени източници настояват, че опцията с някогашния ментор на Ювентус, Челси и „ скуадра адзура” остава жива дружно с други, да вземем за пример назначението на краткотраен старши треньор като този на филиала Кастийя Сантиаго Солари, който би водил отбора до зимната пауза, до момента в който се приготви окончателният преход.

Отсъствието на извънредно безапелационни претенденти за пейката забави този развой. До събота проектът на управлението, съгласно една водеща фигура в клуба, бе да се изчака Класиката на „ Камп Ноу”, с цел да се извърши мярката, която бе решена в кабинетите на Чамартин още на 2 октомври след загубата от ЦСКА Москва в Шампионската лига: премахване на Юлен Лопетеги за отбягване на рецесия със лъкатушен крах. Остава единствено да се дефинира по кое време и по какъв начин. Няма смисъл, предупреждаваха в кабинетите на „ Бернабеу”, да се назначава нов старши треньор преди идещия суперсблъсък в неделя при актуалното състояние на тима, тъй като духът би бил срутен при възможна голеада на „ Камп Ноу”.

Тези проекти може и да се трансформират след провалянето вкъщи против Леванте – трето следващо за „ белите” във всички надпревари и пети следващ мач без победа, а всичко това стартира точно в гореспоменатото пътешестване до Севиля на 26 септември. Ръководителите на клуба предвиждали бурни времена, но не и чак дотам. Те останали потресени от показаното против Леванте, като се стартира още с оповестяването на титулярната единайсеторка. Флорентино Перес слезе всекидневно за себе си в съблекалнята и трябвало да премине през неприятността да се засече с Лопетеги.

Свидетелите на срещите сред президента и треньора на „ лос меренгес” виждат, че те стават все по-хладни – изключително след провалянето в Москва, когато Перес решил, че баскът не е точният човек за пейката. Днес босът избира да заобикаля наставника, а един чиновник на клуба показва, че при групова среща „ президентът поздравява всички останали преди Лопетеги”.

Напук на формалната агитация, абсолютният приоритет на Перес за този сезон е Шампионската лига (точно както и в предходните) и в случай че той бърза да разкара наставника допустимо най-скоро, е поради това, тъй като счита, че неговото оставане отпред на тима заплашва класирането на осминафиналите или даже за мястото в Топ 4 в шампионата – входа към най-големия континентален шампионат.

Циниците още при оповестяването на Лопетеги през юни повтаряха, че той няма да изкара до зимната пауза, тъй като няма политическия усет, респекта на играчите и императорската външност на свои прародители като Зидан, Карло Анчелоти, Жозе Моуриньо и Висенте дел Боске, с цел да се оправи с гнездото на пепелянки, в каквото се трансформира Мадрид в сложни времена.

Докато текат свирепите диспути дали Лопетеги е жертвата или виновникът, някои хора демонстрират мощни вратни мускули, като подвигат взор нагоре към ложата. Флорентино Перес би трябвало да избира: да преглътне горчилката и да задържи треньор, който не бе първият му вид през лятото, или да изхвърли човек, който на процедура преди този момент изхвърли от поста му в националния тим с дейностите си. Това е неговото решение: да остави поле за рецензиите към лятната му планировка или да смени коня си посред реката. Изборът наподобява елементарен, решението – взето.

ДОКТОР ЗИДАН И НЕГОВАТА ДИАГНОЗА

Мадрид към момента има титулярна единайсеторка, която в топ формата си, може да бие всеки един тим в света и към момента е в положение да завоюва тази надалеч по-равностойна отпреди днешна Лига.

Човекът, към който към този момент би трябвало да се обръщаме с Доктор Зидан, обаче предизвести всички, подготвени да слушат, че пациентът е здрав единствено на пръв взор. При напускането си някогашният треньор уточни мачове като оня против Леганес, изхвърлил „ лос меренгес” от Купата на краля посред „ Бернабеу”, като сладкодумен индикатор за отношението на водещите играчи против противници, които не ги въодушевяват, както и за конкурентоспособността на младите кандидати за титуляри.

Някои от представящите се през днешния ден под нужното равнище основни фигури – Серхио Рамос, Рафаел Варан, Каземиро, Кроос, Бензема – са сигурни на 100%, че им стига единствено да са здрави, с цел да стартират всеки един значим мач. Автоматично. А това води до „ ръждясване”.

Зидан видя това, че, по сходство на наследения от Рафаел Бенитес състав, тази група играчи има общ темперамент: надъхани за огромните вечери, за огромните съперничества, само че изцедени и незаинтересовани за по-непретенциозните съперници, за усилните и скучни подготвителни лагери в средата на сезона.

Французинът предизвести, че бедата или крушението е зад ъгъла, плод на съчетанието от неналичието на нужната за постоянното печелене на шампионската купа твърдост и неотстъпчивост, от физическото безсилие от гневния футбол от врата до врата и назад в продължение на три години и от неизбежното подсъзнателно разпределяне след монументалните европейски триумфи.

Е, прогнозата на Доктор Зидан е на път да се реализира. Не е ясно единствено каква е рецептата за лекуване.

ПАДНАЛИЯТ ГАРД НА СЪБЛЕКАЛНЯТА

„ Неймар ни остави в небрано лозе”, повтаряше един почитан началник на „ белите” предходната седмица.

Стратезите на най-могъщия клуб в света схващат, че отлагането на осъществяването на присъдата на Лопетеги изобщо не е най-големият им проблем. Те са на едно мнение в това, че днешната рецесия е резултат на провалената планировка на освежаването на амортизирания състав, в която на челно място беше замяната на Кристиано Роналдо с Неймар, а след реализирането единствено на първата половина от проекта остана голяма пропаст, която даже и Зинедин Зидан надали би могъл да запълни, в случай че беше останал.

„ Управата и капитаните ще го отрекат обществено, само че ключът към бараката е в разделянето сред съблекалнята и Флорентино Перес във връзка с спортната политика”, твърди един от ръководителите.

Повтарят същото от един месец и някои от чиновниците във Валдебебас. Нараства непрестанно броят на ветераните с по три-четири трофея от ШЛ, които се усещат подценени от безусловно централизираната власт с президент, по-вманиачен в привличането на Неймар в сравнение с в признаването на техните заслуги за великите триумфи в последните години. Те считат, че клубът се готви да ги измете със същата метла, с която го стори с Икер Касийяс и със самия Кристиано. Нараства страхът от готвена огромна промяна на поколенията, която заплашва с купища раздели, и виждат в лицето на Лопетеги технократа безгласна писмен знак, чиято единствена функционалност е да преведе процеса на възобновяване до края му (макар това да е все по-малко евентуално поради резултатите и играта).

На Валдебебас описват, че Кристиано непрекъснато е в контакт с някогашните си съотборници и им приказва, че си е тръгнал не тъй като самичък го е желал, а тъй като клубът го е подтикнал към това, като седем месеца не му е дал оферта за нов контракт и най-после му е предложил 28 млн. евро годишно нето от кумова срама, когато той е бил на ръба от сключване с Ювентус против 30 милиона.

Това провокирало съвсем толкоз шок у играчите, колкото при научаването, че Мадрид е предложил 50 млн. евро нето на година на Неймар, с цел да напусне Пари Сен Жермен. Един от футболистите, поискал анонимност, разкрива, че тази информация е пристигнала от самия Неймар посредством Марсело и Каземиро по време на международното състезание в Русия – тъкмо когато се водеха нефинализираните в последна сметка договаряния с „ лос меренгес”. Това провокирало чувство за неправда в съблекалнята поради двойния критерий на Флорентино Перес по отношение на потвърден водач като Кристиано и един наемник, който една година се лашка сред купоните и къпането в пари в Париж.

Източниците от управлението, до които се допитахме, отхвърлят съществуването на проект за тотално възобновяване на състава, както и това, че Лопетеги сляпо следва заповедите на президента. Напротив, в кабинетите на „ Бернабеу” надалеч не считат треньора за съдружник и употребяват определението „ сбъркана” за неговата работа, давайки за образец ваденето на извънредно сензитивния Тони Кроос от титулярите против Леванте. Проблемът е, че прекалено много от най-важните играчи (Кроос, Кейлор Навас, Даниел Карвахал, Лукас Модрич и Каземиро) към този момент не имат вяра в управата и са неспокойни за своето професионално бъдеще, а Лопетеги с нищо не трансформира това. В състава показват промяната на Марсело в Жирона през август като ранен знак, а и закотвянето на пейката на значимия за трите следващи Европейски купи Навас за това, че наставникът не има вяра в остарялата армия.

Конюнктурата връща към най-тъмния от прецедентите при Флорентино Перес. При последната серия от пет мача без победа под негово управление (2004 г.) стартира рецесията, която развенча оня Мадрид на Лос Галактикос и докара, през 2006 година, до неговата оставка.

По материали на „ Ел Паис”, „ Спорт” и ESPN
Примера дивисион 9 кръг, събота 20 октомври  Реал Мадрид 1:2краен резулат  Леванте
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР