В части от Сан Франциско жилищният пазар е в тежко

...
В части от Сан Франциско жилищният пазар е в тежко
Коментари Харесай

Защо цените на жилищата отново се покачват

В елементи от Сан Франциско жилищният пазар е в тежко положение. Да разгледаме образеца с един първокласен апартамент наоколо до кметството на града, с кварцови плотове и открита тераса на покрива, който през 2019 година се продаваше за 1.25 млн. $. Не и през днешния ден. След хаоса, породен от пандемията от ковид-19, в този момент кметството има аспект към центъра на проблемите с опиати в града. Всяка вечер се разиграват древен подиуми на безвластие и човешко страдалчество. Апартаментът сега е разгласен за 769 хиляди $ - и към момента не е продаден.

Встрани от проблематичните квартали обаче жилищният пазар на Сан Франциско още веднъж е постоянен. Цените са се повишили с 3% по отношение на дъното, достигнато по-рано тази година. Имотите в по-луксозните елементи на града се продават на доста надвишаващи офертите цени. В близкия Сан Хосе, намиращ се в Силициевата котловина, цените на жилищата са с 8% по-високи по отношение на дъното. Ситуацията е сходна в целия богат свят - има обособени слаби места, само че като цяло пазарите са изненадващо мощни. Обръщане на тренда Данни от клона на Федералния запас в Далас сочат, че международните цени на жилищата са се повишили с 1.3% сред първото и второто тримесечие на 2023 година Оценките за по-скорошните месеци сочат продължаващо покачване. В парично изражение това ги слага на равнището на предходния пик, доближат през 2022 година Коригирайки по отношение на инфлацията, те са се намалили с по-малко от 5%. Това бледнее по отношение на спада от 13% от върха до дъното, последвал финансовата рецесия от 2007 - 2009 година, който също по този начин продължи доста по-дълго.

Дори и на местата, където жилищният пазар полудя по време на пандемията, което накара хората да чакат срив, цените сега са по-високи, в сравнение с мнозина се притесняваха. Във Англия показателят на цените на жилищата, изготвян от строителното сдружение Halifax, се увеличи с 1.1% през октомври, опровергавайки упованията на икономистите за месечен спад с 0.4% (въпреки че броят на покупко-продажбите е извънредно нисък). Данните на уеб страницата за парцели Zillow сочат, че цените на жилищата в Съединени американски щати са с близо 2% по-високи по отношение на миналата година. Скорошно изследване на Bloomberg сочи, че цените на жилищата в Австралия може да се покачат със 7.7% през тази година.
Реклама
Всичко това изненада множеството икономисти. От началото на 2022 година централните банки на богатия свят са повишили лихвените проценти приблизително с пет процентни пункта. Икономистите смятаха, че цените на жилищата ще се срутен, защото покупателната дарба на купувачите ще намалее, жителите с ипотеки ще се борят да изплатят задълженията си и стопанската система ще се забави. Трите фактора Три фактора обаче изясняват за какво жилищните пазари към този момент се оправят с по-високите лихви. Първият е смяната в желанията. Изглежда, че пандемията е направила хората по-отшелнически настроени - те работят от у дома от ден на ден и отделят релативно повече време за домашни развлечения, в сравнение с за излизания. Поради това хората отдават по-голямо значение на жилищното си пространство, което усилва търсенето на жилища. Това попречва спада на цените.

Вторият фактор е промененият ипотечен пазар. В някои страни като Америка и Дания от дълго време е всекидневно да се вземат заеми с закрепени лихвени проценти, което разрешава на хората да се предпазят от повишението на лихвените проценти от централната банка. В годините преди 2022 година семействата в други страни се насочиха в същата посока. Между 2011 година и 2021 година делът на ипотечните заеми с променливи лихвени проценти в страните от Европейски Съюз спадна от близо 40% до под 15% (въпреки че някои от останалите са закрепени единствено за няколко години). Ефектът е забавянето на въздействието на лихвените проценти. От 2021 година насам междинният лихвен % по ипотеките в богатия свят е повишен единствено на половина колкото междинния лихвен % на централните банки.

Финансите на семействата също по този начин вършат повишението на лихвените проценти по-поносимо - третият фактор, подпомагащ цените на жилищата. След рецесията с недвижимите парцели, почнала през 2007 година, доста държавни управления вкараха по-строги правила, които изключват по-малко платежоспособните кредитополучатели. По-богатите хора по-лесно се оправят с по-високите лихвени проценти. Освен това доста кредитополучатели към момента разполагат с доста " непотребни спестявания ", насъбрани по време на пандемията, които могат да употребяват за погасяване на вноските си. Последните оценки сочат, че в средностатистическата богата страна отвън Америка тези спестявания към момента възлизат на 14% от годишния наличен приход.

Възможно ли е болката на жилищния пазар просто да е отсрочена? Ипотеките с краткосрочно фиксиране скоро ще изтекат. След това семействата ще би трябвало да рефинансират, евентуално при днешните лихвени проценти; в случай че инфлацията остане висока, може би ще се наложи централните банкери да покачат лихвените проценти още повече. В последна сметка непотребните спестявания ще се изчерпят, а растежът на безработицата, обвързван със слабата стопанска система, също би заплашил някои притежатели на жилища. Но към този момент богатият свят е надалеч от региона към кметството на Сан Франциско.
Реклама
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Как е допустимо цените на жилищата в Съединени американски щати да не престават да порастват 18 септември 2023, 08:07 Германските строители са на ръба на бездната 16 септември 2023, 14:26 Колко тежка може да стане имотната рецесия в Китай 25 август 2023, 06:45 Приключи ли световният спад на жилищния пазар? 13 юни 2023, 15:52 Може ли Китай да позволи имотната си рецесия 26 февруари 2023, 09:50 Градските центрове: от офиси до фамилни домове 24 февруари 2023, 06:18
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР