В бюджета на НЗОК за 2023 г. са осигурени средства

...
В бюджета на НЗОК за 2023 г. са осигурени средства
Коментари Харесай

Асен Василев: Нивата на заплащане на медиците по КТД са гарантирани в бюджета на НЗОК

В бюджета на НЗОК за 2023 година са обезпечени средства за постигане равнищата на заплатите по КТД - 1500 лева за сестра и 2000 лева за доктор. Това сподели финансовият министър при представянето на параметрите на постоянния бюджет за тази година. Той заяви още, че бюджетът ще бъде импортиран през първата седмица на юли в Народното събрание, с цел да бъде разискван и признат до 31 юли и да влезе в действие от 1 август.

Припомняме, че предходната седмица здравният министър , че 11 държавни и 15 общински лечебни заведения са достигнали заложените в КТД равнища на възнаграждение, а след това в изявление добави, че общият брой на всички лечебни заведения, достигнали тези равнища, е 160.

Министърът от своя страна призна, че разликите в заплатите в някои лечебни заведения са големи и напомни аргумента, с който лечебни заведения нападнаха опита равнищата на възнаграждение от КТД да бъдат заложени в НРД.

„ Текстове са паднали в съда, с претекста, че тя основава неравнопоставеност и неправда в разпределението на средствата. БЛС също е значима страна в това, те не биха желали да има уравниловка, таван от горната страна, изпод. Аз го виждам по този начин – държавните лечебни заведения, които са на загуба, не би трябвало техните шефове да взимат големи заплати, а личният състав – ниски. Тези разлики могат да стигат 15 пъти от време на време – това е неприемливо. Трябва да се откри някакъв механизъм за това “, каза .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР