В бюджета на ДНСК няма средства за взимане и правене

...
В бюджета на ДНСК няма средства за взимане и правене
Коментари Харесай

Арх. Деляна Панайотова: ДНСК няма финансов ресурс да проверява качеството на влаганите материали

В бюджета на ДНСК няма средства за взимане и правене на проби там, където има подозрение за качеството на влаганите материали. Това съобщи пред арх. Деляна Панайотова - и.д. шеф на Дирекцията за народен строителен надзор.

Тя уточни, че в последните години ДНСК леко е абдикирала заради неналичието на финансови благоприятни условия в една функционалност, която законът й разпорежда - да дава отговор за качеството на строителните артикули. ДНСК има тези права, само че и тези отговорности, разясни Панайотова.

По думите й при зародило подозрение по време на строителния развой в качеството на избран вложен материал, ДНСК има право да извика проба, само че за жалост в последните години институцията не разполага с този финансов запас. Тя посочи, че по тематиката са водени диалози с министър Шишков, като ДНСК е получила увещание, че с приемането на идващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет.

Деляна Панайотова посочи, че главната отговорност е на строителния контрол. Той директно е виновен за качеството на вложените материали и метода, по който се поставят. Ако забележим, че имаме актовете и протоколи по време на строителството, формирани и показани пред нас навреме, не би следвало да имаме съображение за подозрение. При зародили в следствие нередности или проблеми със градежа, отговорност носи строителният контрол, разясни тя.

Строителният контрол е компанията - медиатор сред възложителя и строителя, изясни началникът на ДНСК и добави, че на тази компания се заплаща от възложителя. По думите й ДНСК упражнява надзор върху строителния контрол.

По отношение на градежа на автомагистралите и разкритията за липса на част от асфалтовото покритие, тя уточни, че законодателство е устроено по този начин, че органите на ДНСК имат опцията да осъществят надзор в стадий, в който към този момент е късно да се направи съответна инспекция на вложените материали и надлежно метода, по който е осъществено строителството, отвън частта с документи.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР