В Бюджет 2022 няма заложени средства за изплащане на пътните

...
В Бюджет 2022 няма заложени средства за изплащане на пътните
Коментари Харесай

Няма пари в Бюджет 2022 за извършените пътни ремонти през 2021 г.

В Бюджет 2022 няма заложени средства за погашение на пътните поправки по договорите за настоящ ремонт и поддържане през предходната година.

Пътният отрасъл претендира за неизплатени от страната над 800 млн. лева за свършена работа. Това беше повода през предходната година на няколко пъти да излизат на митинги. Фирмите се съгласиха да прекратят предварително договорите си за пътно поддържане, в случай че страната им заплати за свършената работа, което обаче не се случва.

Камара " Пътища " : Ще защитим с всички законови средства компаниите

Разписани бяха периоди и задължения за разплащане на към този момент осъществени и настоящи действия, само че действия за съблюдаване на тези договорености към момента няма, се споделя в позиция на браншова камара " Пътища " изпратена до медиите.

Камарата показва безпокойствие, че в Бюджет 2022 няма заложени средства за това. Организацията сигнализира, че компаниите не могат да употребяват други финансови принадлежности, като факторинг и цесии на отговорностите.

Обезпечаването на активността без финансов запас е невероятно и основава заплаха за изпадането в колапс на републиканската пътна мрежа, което неизбежно ще докара до стопански последствия за страната, предизвестяват от камара " Пътища ".

Професионалната организация показва своята безапелационна подготвеност за продължение на разговора с държавното управление и решение на зародилите проблеми. Камарата показва, че ще отбрани с всички законови начини ползите на своите членове.

Ревизията на наддоговорените настоящи поправки на пътища продължава

В отговор от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) оповестиха, че проверката на наддоговорените действия за 2021 година по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища продължава.

Дейностите се ревизират от междуведомствена работна група, в която вземат участие консултант на премиера, заместник-министри на районното развиване и благоустройството и на финансите, както и специалисти от двете ведомства.

Работната група проучва месечните, спомагателните и изключителните задачи, възлагани по договорите за поддържане на републиканските пътища.

Други задания са да се извърши ценови разбор на тези задачи, както и да се откри точният размер на дължимите суми.

Работната група би трябвало да откри още дали са признати със документи действия, които не дават отговор на заданията, и дали не са възлагани действия, които не са предмет на договорите за поддръжка.

В подписаните през октомври и ноември 2021 година съглашения с пътноподдържащите компании падежът на отговорностите по договорите изтича през юни и юли 2022 година Тоест периодите за разплащане по тези спомагателните съглашения изтичат в средата на годината, показват от Министерство на регионалното развитие.

Плащане ще има когато кабинетът отпусне пари

Плащанията към компаниите ще се осъществят след обезпечаване на средства на Министерство на регионалното развитие, респективно на Агенция " Пътна инфраструктура ", с преднамерено решение на Министерския съвет, показват от ведомството на Гроздан Караджов.

В проектобюджета на АПИ за 2022 година не са заложени средства за погашение на насъбраните отговорности по контракти с надхвърлени стойности, тъй като не е конкретизиран точният размер на сумите.

Срокът за работа на междуведомствената група изтича при започване на месец май 2022 година Дотогава работната група ще излиза с междинни месечни отчети, въз основата на които безспорните неизплатени действия по договорите ще бъдат незабавно разплащани .

За останалите суми страната ще организира договаряния с всяка съответна компания за всяка съответна активност.

От Министерство на регионалното развитие показват, че вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов е подготвен за деен разговор с сектора във всевъзможен формат и разрешаването на този завещан проблем е предпочитана задача за екипа му.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР