В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари

...
В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари
Коментари Харесай

Дянков: Продължават да се наливат пари в здравеопазването, но то не се подобрява

В Бюджет 2018 за следващ път се дават спомагателни пари за опазване на здравето, близо 400 млн. лв. в допълнение по отношение на предходните години. А единствено за последните 7 години са дадени близо 2 милиарда лева повече пари. Системата ги усвоява, само че опазването на здравето не се усъвършенства. Така разяснява бюджета в здравния бранш някогашният министър на финансите Симеон Дянков.

" Аз се надявах, че министърът на опазването на здравето, като някогашен финансист ще усъвършенства обстановката. За страдание обаче методът не е заменен. Мислех, че може цялата система да се преразгледа. А не такива частични ограничения, с цел да се каже, че няма да има нови лечебни заведения, няма да има нови медикаменти. Това съгласно мен не е добра стъпка ", съобщи някогашният министър на финансите Симеон Дянков.

„ Мораториумът върху медикаментите за мен е неточност. И то по-скоро не е неточност, а демонстрира, че по-общата политика в опазването на здравето продължава да липсва ", добави той.

Докато Симеон Дянков беше министър на финансите, бяха заменени най-вече здравни министри. Правилно или неверно е да се наливат още пари в опазването на здравето съгласно него?

„ В системата на опазването на здравето, даже в тежките години на икономическа рецесия, по 300-400 млн. лева в допълнение влизаха в системата, само че някак си качеството не се усъвършенства. Затова би трябвало да се огледа клинична пътека по клинична пътека. Да се види къде има задоволително пари и къде няма ", разяснява Симеон Дянков.

По думите му Северна България се обезлюдява.

„ Като се стигне до един стадий, в който няма към този момент задоволително хора, каквото и да правиш към този момент, каквито и автомагистрали да строиш, няма да се върнат хората. Тогава става огромен демографски и стопански срив в Северна България и се фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България стопанската система липсва ", сподели още Симеон Дянков.

И предвижда: „ Пред нас има най-малко 3-4 години с добър стопански напредък сред 3 и 5 %. Но те се създават главно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България. Какво би трябвало да се направи? Да се гледа област по област ", добави Дянков, като посочи, че този иден напредък се дължи и на растежа на Европейския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР