В Бургас създадоха сол от растение, което вирее в Атанасовското

...
В Бургас създадоха сол от растение, което вирее в Атанасовското
Коментари Харесай

В Бургас създадоха сол от растение, което вирее в Атанасовското езеро

В Бургас сътвориха сол от растение, което вирее в Атанасовското езеро. Солта е зелена на цвят. Продуктът бе показан за първи път у нас по време на Панаира на солта, който Българската фондация " Биоразнообразие " (БФБ) провежда в Бургас.

" Тя може да е сурогат на елементарната сол. Добива се от растението саликорния, наричано още морска аспержа или солянка, поради естествения си солен усет. Естественият хабитат на солянката са крайбрежните лагуни на Атанасовското езеро, откъдето се добива ", изясни за Българска телеграфна агенция Румяна Иванова от Българската фондация " Биоразнообразие ", която показа новаторския артикул за България.

" Почти една година я изследваме за състав, за съществуване на тежки метали. Трябваше да се сътвори и технологията за приемане. От първите 10 кг, които набрахме, излиза към кг ситна зелена сол. Саликорнията има един налеп, който не разрешава да изсъхне на слънце. Растението се суши в сушилня към седмица ", описа за Българска телеграфна агенция Иванова и уточни, че в Бургас е първото публично появяване на зелената сол.

Откривателите ѝ я назовават " сол без сол ", тъй като в действителност не е сол, извънредно здравословна е, добива се по природосъобразен метод от соленото растение саликорния, което вирее в солниците край Бургас. Продуктът е здравословна опция на солта. С 50 % по-ниско наличие на натрий е спрямо елементарната сол, потребна е за здравето. Става въпрос за напълно естествен артикул, без консерванти и други добавки. При вкусови проби е потвърдено, че елементарна сол и зелена сол са с идентична соленост.

Саликорнията е част от фамилията на амаранта и киноата и също като тях има качества на суперхрана. Съдържа хлорофил, витамин В3, и високи количества на калий и магнезий. Витамините и минералите в нея подкрепят контрола на равнището на кръвното налягане и естественото действие на имунната и нервната системи. В 100 грама сушена саликорния се съдържат и 20 % белтъци от нужната дневна доза за организма.

От БФБ споделиха, че зелената сол е част от храните, устойчиви на климатичните промени, защото се срещат върху неплодородни почви.

" Саликорнията се употребява обичайно в редица средизимноморски страни, само че в България няма просвета на ястие. В Израел, Португалия е типично растение, което се употребява за подготвяне на салати и храна ", съобщи за Българска телеграфна агенция Румяна Иванова.

Тя сподели още, че в Атанасовското езеро край Бургас се добива същинската розова сол. Тя в действителност не е толкоз розова. Наричат я розова, тъй като се добива от розовите езера на Бургаското езеро. Те са оцветени в розово, поради високото количество магнезий във водите му.

" Хималайската розова сол, която влиза в България, е оцветена на 100 %. Тук в Бургас се добива единствената българска розова сол. Няма смисъл човек да си купува розова сол от Хималаите, тази тук е с извънредно високо качество ", уточни Иванова.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР