В Брюксел днес се провеждат междуправителствените конференции с Албания и

...
В Брюксел днес се провеждат междуправителствените конференции с Албания и
Коментари Харесай

Албания и Северна Македония започват преговорите за присъединяване към ЕС

В Брюксел през днешния ден се организират междуправителствените конференции с Албания и Република северна Македония, които слагат началото на процеса на договарянията, а незабавно след тях стартира и работата всъщност.

Подробности в директната линия на кореспондента на Българска национална телевизия в Брюксел Десислава Апостолова

" Исторически ден " - по този начин нарекоха днешния ден освен двамата министър председатели Еди Рама и Димитър Ковачевски, само че и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Работата стартира незабавно след двете междуправителствени конференции, които слагат началото на преговорния развой. Чешкият външен министър, чиято страна ръководи Съвета на Евросъюза, уточни, че Европейски Съюз е подготвен да насрочи допустимо най-бързо втората междуправителствена конференция, която ще е фактическото започване на договаряния, откакто страната направи нужните промени в Конституцията, контрактувани с България. Следва мониторинг от страна на Европейска комисия върху законодателствата на двете страни - до каква степен са подготвени за участие.

Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейската комисия:

" Ще продължим доближаването в основни области. Албания ще се причисли към Механизма за Гражданска отбрана, към този момент започнахме договарянията предишния месец. Това ще усъвършенства устойчивостта на страната във връзка с естествени бедствия като наводнения, горски пожари или трусове. Държавите-членки знаят, че Европейски Съюз постоянно е подготвен да спомага при естествени бедствия. Северна Македония доста скоро ще стартира да преговоря с нас по съглашението за Фронтекс, обвързвано с разполагането на сили на Фронтекс в Северна Македония. Това ще укрепи нашето съдействие във връзка с миграцията. И Димитър, ти можеш да разчиташ на моята поддръжка, че съглашението ще е преведено на македонски език - без бележки под линия, македонският език ще е равнопоставен с останалите 24 европейски езика.”

Димитър Ковачевски - министър-председател на Македония:

“Европейското предложение, което получихме беше разисквано в необятни съвещания. Ние считаме, че то е най-хубавото решение и се преценява с алените линии в няколко аспекта. В същото време обезпечава започване на договарянията. Това предложение пази македонския език без никакви допълнения и пояснения - нещо, което е извънредно значимо за нас. Отварянето на вратата за нашия македонски език да стане един от формалните езици на Европейски Съюз е нещо, което персонално аз считам за най-голямото
достижение и триумф.”

Еди Рама - министър-председател на Албания:

“Бих желал да благодаря на друга дама от Германия, която към този момент не е на власт, само че без нея ние не бихме били тук през днешния ден - Ангела Меркел. Тя скоро имаше рожден ден - искам й всичко положително. Нямаше да бъдем тук и без спомагателните старания на френския президент и френското председателство.
Еманюел и неговият екип работиха неуморно - денонощно, по-специално по време на срещата на върха в Мадрид, видях това с очите си, с цел да се стигне до финалното френско предложение, което отвори пътя за отблокиране на ситуацията”.

От българска страна на междуправителствените конференции участва посланикът ни в Брюксел Румен Александров.

Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР