В Бразилия живеят 1,7 милиона коренни жители, почти двойно повече от предишното преброяване, казва правителството

...
Умалителната жена с бяла прическа стоеше на сцената на величествения
Коментари Харесай

Умалителната жена с бяла прическа стоеше на сцената на величествения колониален театър в бразилската Амазонка и обръщение към тълпата

От ДАВИД БИЛЪР и ФАБИАНО МАЙЗОННАВЕ Associated Press 7 август 2023 г., 10:44 PMAmazon в понеделник и се обърна към тълпата.

Жената, министър на коренното население Соня Гуахахара, обяви деня за „крайъгълен камък на участието на коренното население“, след което цитира току-що публикуваните данни от преброяването на националния статистически институт, които разкриха, че пълен обхват на коренното население на нацията: 1 693 535 души.

Въпреки че е само 0,8% от населението на Бразилия, цифрата бележи скок от 89% спрямо предишното преброяване на нацията през 2010 г. , поради по-голямото желание на хората да разпознаят своите корени и по-добри методи за проучване, включително достъп до недостъпни преди села, каза тя. Последното до голяма степен обяснява защо техният брой в местните територии е нараснал с 20%, до 622 066.

„Това е исторически момент с тази снимка, която статистическата агенция направи“, каза тя в навечерието на двудневната среща на върха на Amazon в Белем. „Това е исторически момент за рестартиране на социалното, народно участие и на диалога на нашето гражданско общество с правителството.“

Обстановката изглеждаше символична: театър с европейски декор -- френски полилеи, италиански мраморни бюстове и масивна картина по тавана, изобразяваща гръцки божества. Построен е по време на бума на каучука, с богатства, натрупани със суровини от дълбоките дълбини на Амазонка, и малко внимание за това какво означава добивът му за местните общности. Няма и следа от тях в така наречения Театър на мира -- освен в понеделник много от техните потомци можеха да бъдат намерени от седалките на пода до балконските кутии, облечени в племенни одежди.

Събирането беше част от събитията, водещи до срещата на върха на Амазонка, по време на която президенти и представители от осемте страни, в които се намират най-големите тропически гори в света, ще се съберат в този град, за да обсъдят как най-добре да се изправят пред нейните безброй предизвикателства.

В така наречените Амазонски диалози през дните преди срещата на върха имаше изненадващо разнообразно участие на делегации от региони на Амазонка. Някои пътувания с лодка до Белем отнеха до пет дни.

В около 400 събития представители на местни групи, речни общности, рибари и афро-потомци обсъждаха теми като като тормоз от компании за въглеродни кредити, прекратяване на обезлесяването и незаконния добив. Едно от основните им искания беше да отменят нови петролни проекти в региона.

Въпреки че голямото мнозинство идва от Бразилия, която държи две трети от Амазония, имаше също и представители от всичките осем държави. Повечето събития се проведоха в същия конгресен център, където президентите ще се срещнат от вторник.

Там коренното население Варао от Венецуела продаваше занаяти, направени от слама до местното население на Каяпо хора рисуват телата си с традиционни рисунки. На щандовете край реката се продаваха роден мед, бразилски орехи и брашно от маниока. Имаше и протести срещу петролните проучвания близо до устието на река Амазонка.

„Можете ясно да видите, че Бразилия има значителен социален проблем за разрешаване, социален проблем, който остава от предишното правителство“, каза лидерът на колумбийското коренно население Аниталия Пиячи Куюедо, имайки предвид администрацията на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро. „Има много оплаквания, много болка, много гняв и можете да усетите емоциите в думите на тези, с които говорите.“

В интервю за The Associated Пресата в понеделник, министърът Гуахахара, се съгласи, че безпокойството им е осезаемо, но най-накрая имат форум.

„Имаше шест години на пълно заглушаване на гражданското общество и пространствата за социално участие бяха заличени. Хората започнаха много да се страхуват да изразяват себе си", каза Гуахахара. „Това е първият момент, в който обществото отново започва диалог с федералното правителство."

Правителството на Бразилия очакваше 10 000 присъстващи, но вместо това бяха пристигнали 24 000, според Guajajara.

Над 1200 от тях бяха на къмпинг в частен парк за отдих в покрайнините на Белем, с палатки, подредени в редици до каменната пътека, леко виеща се през джунглата покрай водни пързалки, стичащи се в човека -изработени басейни. Рано в понеделник те ставаха, за да закусят и да се подготвят за събитията от предстоящия ден.

Някои се усмихнаха при вида на вожда Раони Метуктире, водач от Амазонка, известен по целия свят със защитата на околната среда, седнал на крехък стол до пътеката и пушейки тръба. Той се ръкува и размени любезности с доброжелатели.

Диолина Крикати е пътувала с около 40 други от родния си щат Мараняо. В интервю тя подчерта значението на Амазония за генерирането на дъждове, които напояват посевите в полета, далеч от гората – осигурявайки препитание не само за местните хора, но и за много некоренни бразилци.

“(Срещата на върха) е като да отделите малко време, за да чуете коренното население, а ние трябва да бъдем изслушани. Това е моментът, в който трябва да говорим за нашите нужди и нашите трудности,” каза Крикати, 31.

Друг присъстващ беше Налдиньо Кумаруара, 29, духовен лидер, носещ корона от сини пера от ара и огърлица от змийски кости и който държеше гигантска марака в ръката си.

Кумаруара беше дошъл от своята местна територия – застрашена от незаконна сеч и риболов и хищнически туризъм – в Белем, столицата на щата. Той вече беше разговарял с членове на държавните секретариати на образованието и здравеопазването на Para, които посетиха парка, както и служители на генералния секретариат на президента Луис Инасио Лула да Силва в конгресния център.

Той вижда това събиране, обединяващо всички нации, които са заинтересовани страни в Амазония, като стъпка напред, а също и такава, която има по-голяма вероятност да напредне в местните каузи от други , като Free Land Camp в столицата Бразилия.

„Сега е различно, защото можем да говорим за себе си; Това не е бял човек, който идва и говори за нас. Винаги сме замесени, но нямахме позиция да говорим“, каза той. „Днес можем да говорим.“

По-късно същия следобед Налдиньо беше сред тълпата в колониалния театър на Белем. От горния балкон той наблюдаваше как група юноши коренно население тропаше и пееше на сцената.

Временният президент на бразилския статистически институт Симар Азередо обяви пред тълпата ревизираната статистика за населението, като каза, че е „помогнала за преоткриването на Бразилия“.

Техният по-голям брой означава, че по-голям дял от държавните ресурси могат да бъдат предназначени за инвестиции в здравеопазването и образованието на коренното население, каза на събитието министърът на планирането и бюджета Симон Тебет.

И Гуахахара подчерта, че това също означава повече пари за сигурност – необходимост, която според нея беше подчертана само часове по-рано, когато бяха застреляни трима души от етническата принадлежност на тембе.

И през следващите месеци, каза тя на тълпата, федералното правителство ще изгони нашественици от 32 местни територии; съобщението й беше посрещнато от възгласи и аплодисменти от публиката, плюс треперенето на маракаси.

„Никога повече Бразилия без нас!“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР