В боляровското село Шарково ще продължи умъртвяването на овцете и

...
В боляровското село Шарково ще продължи умъртвяването на овцете и
Коментари Харесай

След среща на Порожанов с животновъди: Продължава умъртвяването на овце и кози в Шарково

В боляровското село Шарково ще продължи умъртвяването на овцете и козите, евтаназията на които се организира поради случаи на чума измежду преживни животни в региона. Това стана ясно след среща на земеделския министър Румен Порожанов с локални животнодвъди. Пред тях той съобщи, че се търсят разновидности компенсациите за умъртвените животни да са адекванти на загубите, заяви БНР.
Министърът даде обещание на животновъдите от община Болярово, че ще могат да имат избор дали да получат парични компенсации за избитите животни, или да им бъдат докарани овце и кози, с цел да могат да възстановят стадата си. Хората обаче упорстват само за по-висок размер на компенсациите, защото съгласно тях е допустимо да им бъдат докарани нискокачествени животни .
По-рано денем евтаназирането в Шарково беше спряно, защото протестиращи и представители на неправителствени организации и политически придвижвания не позволиха ветеринарите в стопанските постройки.
За миг се стигна до напрежение сред протестиращите и полицията . Ветеринарите изчакват обстановката да се успокои, с цел да възстановят работата си. В селото са унищожени към 1200 животни като следва умъртвяването на още към 300.

През идващите дни ще бъде осъществена цялостна стерилизация на пространствата, в които са били животните .
Строги ограничения се съблюдават при влизане и излизане в селото. В мощ е и възбраната за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово като предварителна защита за неразпространението на заболяването чума по дребните преживни животни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР