В болница Сърце и Мозък“ в Плевен извършиха за стотен

...
В болница Сърце и Мозък“ в Плевен извършиха за стотен
Коментари Харесай

В болница „Сърце и Мозък“ в Плевен извършиха за стотен път смяна на аортна клапа по безкръвен метод

В болница „ Сърце и Мозък “ в Плевен направиха за стотен път промяна на аортна клапа по анемичен способ, оповестиха от лечебното заведение. Иновативната процедура бе приложена при 83-годишен пациент, който се довери на екипите на отделенията по инвазивна кардиология - доктор Павлин Павлов и доктор Денис Николов, кардиология - проф. Яна Симова, кардиохирургия и реанимация - доктор Йордан Красналиев и доктор Йордан Котларов.

Д-р Павлов разясни, че до неотдавна единственият метод за лекуване на стеснена аортна клапа е била отворената интервенция, при която постоянно рискът за мултиморбидни пациенти, изключително при пациенти на възраст над 75 години, е по-висок. При прилаганият актуален метод на безкръвна интервенция така наречен " TAVI " /транскатетърнааортнаклапнаимплантация/ не се прави прорез на гръдния панер, а клапната протеза се имлантира през дребен прорез на артерия на крайници,каза медикът. По този щадящ метод интервенцията е допустима и за хора, които другояче имат висок риск от затруднения при класическата хирургия, означи доктор Павлов. Според експертите стеснението на аортната клапа е постоянно срещано заболяване при пациенти в преклонна възраст.

Предимствата, които носи " TAVI " са доста, като преди всичко интервенцията е много по-кратка - нейната дълготрайност е от 30 до 45 минути и не се постанова пациентът да бъде под дълбока упойка и интубиран, ползва се единствено лека седация. Методът " TAVI " дава опция за лекуване и на хора с тежки белодробни болести, при които интубиране и изкуствено обдишване не е допустимо. Възстановителният интервал е по-кратък, пациентите могат да се раздвижат още на втория или третия ден след интервенцията и по този метод да стартират по-рано рехабилитация.

В лечебните заведения на Българския кардиологичен институт интервенцията е безусловно безвъзмездна за здравноосигурените лица и резултатите от нея са на международно равнище, като методът обезпечава пълностоен живот на пациентите. Транскатетърната имплантация на аортна клапа се трансформира в международен стандарт за лекуване на високорискови пациенти, разясняват от „ Сърце и Мозък ", Плевен.

Пациентът се усеща добре, прецизираха от лечебното заведение в Плевен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР