В близките до властта медии El Periódico беше представен като

...
В близките до властта медии El Periódico беше представен като
Коментари Харесай

Барселонска треска

В околните до властта медии El Periódico беше показан като обвързван с режима на Франко и финансиран от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и наркокартели

© Цветелина Белутова От " претоплена гозба на испански котлон " (по вицепремиера Томислав Дончев) до хибридна офанзива на Кремъл по България - това бяха опорните точки на ръководещите и гравитиращите към тях медии на разкритията на каталунския ежедневник El Periódico, че испанските управляващи проверяват и премиера Бойко Борисов по отношение на пране на пари в Барселона.

Във вторник, откакто правоохранителните органи в Испания потвърдиха обстоятелството, че такова следствие съществува, българската прокуратура реши да се самосезира.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво обаче се разбра по обстоятелствата от тази история, която очевидно ядоса премиера.

Какви са обстоятелствата

През 2013 година в Барселона са учредени компаниите Numin Invest SL и Ema Bgs SL. В тях като акционери и шефове се появяват Борислава Йовчева (бивш модел от гр. Сандански, спечелила през 2006 година купата " Мис Бикини " ) и татко й Георги.

В Numin Invest е направена апортна вноска - къща в северен квартал на Барселона на стойност 2.9 млн. евро. Вноската е направена от близкия до Валентин Златев предприемач Александър Чаушев, който става главен акционер. Малко по-късно Борислава Йовчева излиза от ръководството на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен татко ѝ, чийто домакински адрес съответствува с този на въпросната къща.

В Ema Bgs SL акционери също са Борислава Йовчева и татко й. През 2015 година на два пъти капиталът на сдружението е увеличаван с общо 1.75 млн. евро. Парите идват от кипърската компания Palms Enterprises, чийто прокурист е Йордан Христов. Той е обвързван с Иван Саздов, като от 2000 до 2005 година двамата ръководят тенис клуба в Банкя. Саздов от своя страна е съучастник с братовчеда на Бойко Борисов - Радослав Иванов. С увеличението на капитала на Ema Bgs SL в нейното ръководство влиза и близката до Христов Силвия Николова.

Според данните, събрани в границите на следствието, компанията Ema BGS е притежател на огромен магазин за облекла на една от най-големите търговски улици в каталунската столица - Passeig de Gracia, а владеене на компанията се води и лек автомобил Porsche Macan. Според El Periоdico проверяващите са открили, че Йовчева употребява автомобила и е шеф на магазина. В деня след обявата магазинът е бил изпразнен и затворен.

Кой организира следствието

От една страна, това е каталунската полиция (Mossos d`Esquadra), която е била сезирана поради териториалната й подготвеност, само че съгласно El Periódico в него е включена и Специализираната прокуратура за противодействието на корупцията и проведената престъпност (Fiscalía Anticorrupción), която също така има национална подготвеност да проверява и пране на пари. Последната институция, която е основана в Мадрид, има зад тила си редица сполучливи следствия за случаи на пране на пари на съветски олигарси и незаконни групировки през покупката на недвижими парцели в Испания. Сигналът, по който стартира следствието, е подаден от БОЕЦ - мощно сериозна към ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов българска организация.

Какво проверяват испанските управляващи

Наличието на следствие беше доказано от испанските управляващи пред няколко български издания, като пред в. " Сега " те са представени да споделят: " Срещу премиера Бойко Борисов се води следствие, само че защото то не е завършило, не можем да дадем повече информация. "

Според обявата обект на следствието е произходът на 5 млн. евро, които са влезели в двете компании от чужбина. Съпоставка със законните доходи на Борислава Йовчева и татко й посочила, че те няма по какъв начин да имат сходен легален доход. Обект на следствието с изключение на тях са още петима души.

В изданието е представено умозаключение на проверяващите, че фирмите не са употребявани за действителна активност, а за систематизиране на средства към трети лица.

Според El Periódico поради изказванията в сигнала на " Боец ", че Борисов е " прочувствено обвързван " с Йовчева, са тествани и неговите доходи, които също не могли да оправдаят направения разход.

Какъв е отговорът на забърканите

Бойко Борисов не е дал отговор на въпросите на El Periódico, само че пред публицисти в Брюксел не отхвърли да познава Борислава Йовчева, като и другите двама предприемачи, свързани с испанските сдружения. Борисов неведнъж повтори, че няма къща в Барселона - каквото изказване няма в испанската медия. След това разви тезата, че става дума съветска хибридна офанзива, в която са забъркани президентът Румен Радев, евродепутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева и така нататък Тази теза беше публикувана от околните до държавното управление медии и " говорещи глави ", като някои издания се втурнаха да разкостват и El Periódico и неговия издател, приписвайки му връзки с режима на Франко, картела Меделин, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и сепаратистки организации. В реалност изданието няма сепаратистки профил и по време на събитията към референдума в Каталуня беше упрекнато за връзки с националното държавно управление и американските служби.

" Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее сега там. Нямам визия дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона по това време ", разяснява Чаушев, представен от " 24 часа ", като посочи, че не познава Йовчева, а връзките с нея минавали през организация. Две години по-рано в отговор на въпрос дали я познава, заложен в предаването на Сашо Диков по " Евроком ", Александър Чаушев отговори: " Това също е персонален въпрос. И вие разбирате, че както и да въртите в близост, като се изключи че собствеността е моя, няма да получите нищо повече. Не желая да се забърквам в жълто-кафяви изявления. "

През седмицата проговори и братът на Борислава Йовчева - някогашният футболист Станко. Пред жълтото издание от групата на " 24 часа " " България през днешния ден " той разяснява: " Сестра ми живееше в Барселона преди, само че около тия нелепости към този момент не. Няма никаква истина в това, което се написа. " И още: " Няма нищо правилно в цялото това нещо за Бойко и сестра ми. Затова и аз самият отбягвам от тази тематика. Говорят се единствено нелепости. "

Първата обществена връзка сред Борислава Йовчева и Бойко Борисов беше направена точно през Станко Йовчев. През 2013 година, когато Борисов не беше на власт и медийната машина към Пеевски го атакуваше непрестанно, вестник " Марица ", който тогава се свързваше с депутата от Движение за права и свободи (и беше мощно финансиран от КТБ), назова футболиста " зет на някогашния министър председател ".

Докъде могат да стигнат испанските проверяващи

От обявата на El Periódico излиза наяве, че проверяващите вървят в две направления - произхода на парите, т.е. ще проверяват приходите на Чаушев (за които той на няколко пъти повтори, че са законни и с заплатен налог върху тях), както и от кое място идват парите, които са влезнали в офшорката Palms Enterprises, и основанието, на което те са ги дали на испанската компания.

Ако формалното изказване на Чаушев е, че къщата е била отдавана чартърен, то испанските управляващи ще би трябвало да открият дали фамилията на Йовчева е могло да заплаща този наем и дали той фактически е плащан. Според El Periódico магазинът, който тя е изглеждало да ръководи, е бил на загуба.

При всички положения дейностите на испанските управляващи да открият цялата фактология ще са невъзможни без съдействието на българската прокуратура. Твърде е евентуално те да изпратят следствена поръчка (през така наречен европейска заповед за разследване), с която да изискат разпит на разследваните, както и да възложат и други дейности на българските управляващи като откриване на банкова и осигурителна загадка.

Ако испанските управляващи съберат данни за съответни закононарушения, те могат да изискат и арест посредством европейската заповед за арест, като нейното осъществяване отново ще зависи от българските съд и прокуратура.

Защо се намеси българската прокуратура

Въпреки че е сезирана още преди година от Елена Йончева, българската прокуратурата стартира инспекция по проблема едвам през последните дни. В края на предходната седмица представителят на основния прокурор Иван Гешев, прокурор Сийка Милева, съобщи пред " Капитал ", че институцията не може да се самосезира по всяка вестникарска обява. В понеделник от пресцентъра на държавното обвиняване оповестиха, че стартира инспекция, като ще бъде изискана информация от испанските управляващи " по линия на интернационалното съдействие ", а също така ще бъдат разпитани всички лица, упоменати в обявата.

В сряда основният прокурор Иван Гешев дефинира, че казусът не бил толкоз забавен за него, и съобщи, че с него ще се занимава Специализираната прокуратура, която би трябвало да реши дали да стартира следствие: " Не разделяме хората дали са министър председател, министри, богати или обществено слаби, а следим само дали е спазен законът. Прокуратурата ползва идентични стандарти към всеки жител. "

Българските управляващи могат да изискат от испанските им сътрудници да им трансферират цялото следствие (т.нар. трансфер на наказателно производство) с претекст, че става дума за дейности на български жители. Тази молба може да бъде или да не бъде почетена. Във втория случай оценката за независимостта на българската правосъдна система ще е красноречива. От " Яневагейт " до El Periódico

Януари 2016
" Биволъ " разгласява поредна порция от записите " Яневагейт ", в който някогашните съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова и юристът Момчил Мондешки разясняват връзките на премиера и се чува гласът на Владимира Янева, която споделя: " Има една, на която й купи къща в Барцелона за милион и половина евро. " Прокуратурата тогава отхвърли да проверява изнесеното в диалозите макар множеството данни за закононарушения.

Юли 2018
Във Фейсбук се появяват анонимни видеа - всъщност писмено следствие, което споделя за това по какъв начин през 2013 година манекенката Борислава Йовчева влиза в ръководството на две испански компании, в които влизат пари от офшорни сдружения, като в едното от тях е апортирана къща в Барселона.

Юли-август 2018
Скандалът е прегърнат от Българска социалистическа партия, които почват да приказват за обстоятелствата във видеото. Сдружението БОЕЦ изпраща сигнал до испанските управляващи.

Ноември 2018
БОЕЦ алармират и Комисията за противодейстиве на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.

Март 2019
Сигналът на БОЕЦ доближава до каталунската полиция, която стартира следствие, което се следи от Специализираната прокуратура, за проведена престъпност и корупция.

Май 2019
Депутатът Елена Йончева алармира основния прокурор Сотир Цацаров по отношение на данните във видеото.

Февруари 2020
Най-големият каталунски вестник El Periódico излиза с следствие, озаглавено " Разследване за пране на пари в Барселона доближава до българския министър-председател ". Публикацията заема първите три страници на изданието и изнася нови данни по случая. На питане от български медии от испанските управляващи удостоверяват, че има такова следствие. Няколко дни след обявата от българската прокуратура оповестяват, че са се самосезирали по обявата и стартират инспекция. От известието не излиза наяве за какво това не е станало, когато са били сезирани две години по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР