В българското законодателство понятие "национална стачка" няма, няма законова възможност

...
В българското законодателство понятие "национална стачка" няма, няма законова възможност
Коментари Харесай

Експерт от Подкрепа:Няма национална стачка в закона

В българското законодателство разбиране "национална стачка " няма, няма законова опция по която ние – синдикатите да оправдаем отсъствието на служащите от работа. Ако някой шеф желае да остави служащите си да се включат в митинги, да им даде спомагателен заплатен отпуск и те да отидат на площада. Синдикатите обаче нямат механизъм да оправдаят отсъствието от работа. Това съобщи пред бТВ икономическият консултант към КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

И двата синдиката нямат решение във връзка с стачките, не може хора в централите да вземат решение от името на служащите, разясни Григорова.

„ Има сигнал от служащи в аптека, които са оповестили че са на работа 24 дни в месеца, което значи, че тези служащи не могат да възнамеряват свободното си време, лишават фамилиите си от внимание, а това води до напрежение за хората, тежко натоварване и неспособност за физическо възобновяване, сподели още Ваня Григорова.

В аптеките са на заменен режим, има законодателство, което би трябвало да се ползва, тъй като има инструкция, която контролира тези неща, разясни пък Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Работодателите в международен мащаб имат проблеми с изключителния труд, а той би трябвало да се възнамерява по някакъв метод, тъй като изключително сега има изключителни поръчки, изключителни условия, което постанова този труд да бъде плануван и обезщетен или с заплащане за служителя или с почивен ден, сподели още Бранков.

В една от поправките, които се одобриха на съвета за тристранно съдействие е да се лимитират вторите трудови контракти с едни и същ човек, тъй като сега на процедура работодателите подписват втори трудов контракт за 4 часа, с изключение на първият на 8 часа, и по този начин се получава, че работите 12 часа, само че не се заплаща ексклузивен труд, разясни още Григорова. Цената на изключителния труд би трябвало да се усили 4 пъти при тези условия, добави тя.

В момента има ограничаване, в случай че един водач работи като подобен на 8 часа, не може да подписа втори трудов контракт за същата служба, разясни Бранков. Всички работодатели имат проблеми с изключителния труд - има изключителни поръчки и т.н, сподели зам.-председател на БСК.

По отношение на еднодневните трудови контракти сега се прави уголемение за тютюнопроизводителите, тъй като досега бяха позволени за заведенията. Натиска за тези контракти е голям, а те са извънредно порочни, разясни Григорова. „ Те са не преференциални, тъй като отивайки сутринта на работа и чакате да видите дали ще ви вземат или не, а това не дава сигурност на служащия, нито за неговата претовареност, нито за неговото месечно заплащане “, безапелационна е Григорова.

Според Бранков, пък има вид, в който служащият не идва на работа и по тази причина тяхното предложение било за еднодневни трудови ваучери за сезонни действия. Има инструкция, с която Европа цели да ограничи тези практики, а ние пък ги разширяваме, сподели Григорова. Законодателството ни не е гъвкаво удостовери и Димитър Бранков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР