В българския партийно-политически живот никога не е скучно. Необяснимо защо,

...
В българския партийно-политически живот никога не е скучно. Необяснимо защо,
Коментари Харесай

Ревизия на Прехода - да напуснем ЕС и НАТО*

В българския партийно-политически живот в никакъв случай не е скучно. Необяснимо за какво, само че тъкмо в навечерието на председателството ни на Съвета на Европейски Съюз, ГЕРБ бе обладан от " концепцията фикс " за политическа, икономическа и даже конституционна " проверка на прехода ". Страстите занапред ще се нажежават, само че безсмисленото популистко мърморене на ръководещи и съпротива към този момент залива така и така заблатената ни политическа и медийна среда.
Очевидно Борисов има съществени проблеми с политическата си поддръжка и непрестанно се пробва да търси (псевдо) взаимни отстъпки с разнообразни партии и партийки, които нямат нищо общо с политическите полезности на ЕНП. И тук той направи следващата си " съдбовна политическа неточност ", като освен поддържа, само че и прегърна раздухвания от години балон на някогашните комунисти – " приватизацията е главната причина за неудачите на Прехода ".
В ГЕРБ освен възприеха позицията на своя водач и преподавател, само че и станаха " по-големи католици и от папата ". С което за следващ път съумяха да потвърдят генетичния си генезис като " втори ешелон на Българска социалистическа партия ". Така че, занапред ни чакат " велики " събития! ГЕРБ освен ще ревизира демонстративно Прехода и приватизационните покупко-продажби - освен това, с смяна наКонституцията те ще се опитат да приравнят отминалостта за приватизацията с отминалостта за закононарушения против човечеството.
Точно в това се крие основният проблем на цялата " заигравка ". Колкото и театрално, и популистки да се ругаят ГЕРБ и Българска социалистическа партия от парламентарната естрада и пред " услужливите " придворни медии, каквито и демонстративни вотове на съмнение, и всевъзможни други циркове да разиграват, и двете партии прелестно знаят, че могат във всеки комфортен за тях миг да обезпечат нужното болшинство за смяна на Конституцията. Достатъчно е единствено да си напомним политическия " шедьовър " на предходното 43-то Народно събрание – второто четене на конституционните промени за състава на Висшия правосъден съвет (ВСС), извършено предколедно на 9 декември, 2015 година. С демонстративно болшинство от 204 гласа " за " Народното събрание неодобрява напредъка, реализиран при първо четене и утвърди " прокурорската корекция ", импортирана сред първо и второ четене на плана от АБВ, съдружен сътрудник на ГЕРБ за " специфични поръчки ". Изменението промени съотношението сред парламентарната и професионалната квота в съдийската и прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и то по подобен извратен метод, че ускори политическото въздействие на Народното събрание в (уж призваната да е независима) съдийска гилдия и целеустремено бетонира въздействието на основния прокурор в прокурорската. Една целенасочена политическа проява, която докара до оставката на министъра на правораздаването Христо Иванов.
И въпреки всичко, забавно е къде ли тъкмо се целят ГЕРБ (и Цацаров, схваща се) с неуместните си планове за проверка на приватизационните покупко-продажби и прехода като цяло, само че най-много с " пъкления си проект " за конституционна промяна? Тук ще изтъквам един откъс от публикацията на Даниел Смилов: " ГЕРБ: Три проверки и една уязвимост ": " След сходна промяна ще е по-добре да си бил мутра и да си умъртвил някого през Прехода – в този момент може да си отдъхнеш умерено и дори да влезеш в политиката. Или да си останеш в нея. Не дай си Боже, да си купил дружество обаче. Тогава ще могат да ти " отворят досието " и посредством прокуратурата и КОНПИ да почнат да ти ровят из приходи и активи. На доктрина – до момента в който го изисква законът. На процедура – до момента в който им омръзне. "
Според Даниел Смилов, с тази проверка Борисов преследва три цели. Първата цел е доста ясна: Ако се промени Конституцията, Борисов ще може да твърди, че води сериозна антикорупционна политика. И нищо да не излезе от това, след една-две години " я камилата, я камиларят ". Втората цел е да се атакуван " старите играчи " от десните политически партии като (единствените виновни) за несправедливостта на Прехода. Третата цел е да се даде опция на прокуратурата и КОНПИ да нападат селективно опозицията.
Като " остаряла политическа зурла " със " седесарско-либерална " радикалдемократическа ориентировка и " закалка ", съм изключително сензитивен към желанието на ГЕРБ (и то дружно с БСП) за проверка на Прехода. Намирам го освен за " концепция фикс ", само че и за рискова форма на политическа безочливост и патологична измама. Да, една от най-експлоатираните тематики през последните десетилетия бе и продължава да бъде митологията за " несправедливостта " на българския преход. Чрез нея се изхранват доста политически лешояди и новоизлюпени " дейни борци " за народна власт. Въпреки нестихващия негативизъм обаче, България се завърна справедливо в свободния свят и си извоюва участие и в НАТО, и в Европейски Съюз.
Зад сухите числа на евростатистиката се крие не просто най-големият триумф на българския преход от комунистическа тирания към европейска народна власт. Членството на България в Европейски Съюз е стратегическо достижение на българската страна, което занапред ще дефинира живота на доста генерации напред. В глобално-исторически проект то би могло да се съпостави с най-знаменателните събития за България, като приемането на християнството преди повече от хилядолетие или в по-ново време – с построяването на Третата българска страна преди повече от столетие.
Нещо повече, резултатът от участието в Европейски Съюз може да се почувства от всички непредубедени и предприемчиви хора в България. Европейска е и идеята на всички тези българи, които през годините на Прехода, който желаете да ревизирате, трансфораха европейската концепция в собствен персонален избор, които постоянно са обичали Европа, работили са, работят и ще работят за нейното преуспяване. Индивидуалната независимост, демокрацията и правовата страна, приватизацията и свободната пазарна стопанска система дружно с децентрализацията и ефикасното локално самоуправление са фундаментите на общия европейския дом.
Успехът ни се дължи на три фундаментални политически промени в нашия живот – възобновяване на свободите, правата и собствеността, които ни бяха принудително отнети по време на комунизма. Тези три съществени ценностни придобивки осмислят по напълно различен метод живота ни, като собствеността има първостепенно значение. Тя е " битието " на свободата и изискването за нейната реализация. Без частна благосъстоятелност свободата си остава мнима и фиктивна …
Очевидно тематиката за проверката на приватизационните покупко-продажби и на Прехода като цяло има две страни. Първата е " фактологично-икономическа ", а другата – " политико-юридическа ". Вече има задоволително медийни изявления, изявления и мнения, които недвусмислено демонстрират, че и двете " подтеми " занапред ще се дискутират " все по-истерично ", хазартно и самодоволно, какъвто е типичният жанр на политическия спор в последното Народно заседание, в държавното управление, президентската институция и в локалната власт. Да не приказваме за правосъдната система и прокуратурата…
По отношение на " фактологично-икономическата " страна на казуса, ви предлагам разбора и коментара на Иван Костов, един от най-успешните министър председатели на прехода, в изявлението му за предаването " Тази неделя " на bTV. Интервю, което неслучайно заслужава особено внимание с недвусмисленото и изцяло обосновано мнение на Костов: " Да се твърди, че нашата пазарна стопанска система е родена от незаконен сговор, е доста рисково и е безусловно несъстоятелно. Аз съм горделив с резултатите от приватизацията, тъй като те в действителност са позитивни и това се потвърждава с цифри ". Това декларира Иван Костов в предаването и е безапелационен, че няма съображение да се твърди, че приватизацията е незаконна. Той дефинира като голословна и оценката за цената на държавната благосъстоятелност, която е била приватизирана, която се повтаря до през днешния ден – за 30 милиарда. Според него резултатът от приватизацията по данните на Национален статистически институт, трансфорат в щатски долари, е 4 825 600 000.
Той оборва изцяло безапелационно и изказванието, че България е най-бедната страна в Европа поради приватизацията: " България е най-бедната страна в Европа, тъй като на два пъти претърпя колосални банкрути. Фалит страната разгласи публично през март 1990 година по времето на Луканов и спря заплащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невероятно да се рефинансират нейните заплащания, нейните отговорности, изключително в чужбина, и изпадна в тежка дългова рецесия. Втората причина бе финансовият колапс от 1996-1997 година по времето на ръководството на Жан Виденов ".
Тъй като не съм икономист, се интересувам особено от политико-юридическата страна на подготвяната от ГЕРБ неуместна манипулативна акция за " проверка на Прехода ". Запознах се с разнообразни отзиви по тази толкоз деликатна тематика и би трябвало да си призная, че съм извънредно впечатлен от позицията на Атанас Славов, лекар по Конституционно право в СУ „ Св. Климент Охридски “ и член на Изпълнителния съвет на придвижване „ Да, България “. Позиция, която изцяло споделям. Ето какво декларира Атанас Славов в предаването " 12+3 " по " Хоризонт ": " Акцентът на препоръчаните конституционни промени не е юридически, а на първо място политически. Целта им е тотално да бъдат отстранени от присъединяване в бъдещи формати на ръководство тези политически елити, които започнаха промените в страната, които поеха политическа отговорност и направиха един сложен и комплициран развой на приватизация на държавни активи, които тотално са изгубили своята стойност. Тоест, обвинение на тези, които въпреки всичко поставиха основите на демокрацията в България. "
И по-нататък: " Но, въпреки всичко с изключение на политическите аспекти, въпросът има доста значими юридически аспекти. Така, както са оповестени готвените промени, без да сме видели съответни текстове обаче, те сигурно биха били противоконституционни, преди всичко. И, на второ, биха противоречали на основни международно-правни актове, които пазят правата на индивида. " …
… " В случая, този законопроект, в случай че бъде препоръчан въобще, би противоречал на правилото на правовата страна, преди всичко, би противоречал на правилото на цялост на частната благосъстоятелност и нейната отбрана, и на трето място, би противоречал на правилото, че деецът се съди по закона, който е бил в действие все още на осъществяване на действието. Със задна дата би се утежнило наказателно-правното положение на причинителя – нещо, което е неразрешено и от Европейската спогодба за правата на индивида, и от Българската Конституция. "
Какво ли не се изписа и изговори през последните месеци за триумфите на ръководещите след следващите предварителни парламентарни избори, като че ли е настъпила някаква забележителна и непредвидена политическа смяна. Но за жалост не е. Напротив, политическата и административната действителност в страната продължава да е надълбоко разочароваща и прекомерно отдалечена от европейските стандарти.
Комунистическата субкултура и проруското лоби не престават да господстват в публичния ни живот, обогатявани от " корупционното слепване " сред страната и политиката, през умелото манипулиране и режисирано затъпяване на медийната среда. А вие сте се загрижили да ревизираме прехода, с помощта на който сме неразделна част от свободния свят… Не е ли по-важно да се обърне внимание на Юистеричните спектакли ", които се разиграват в новото 44-то Народно събрание, на примитивните конфликти сред популисти, разюздани националисти, левичари и даже болшевики, на бранителите на олигархичните корпоративно-политически модели и на последователите на следения етнически и корпоративен избор?
Не по време на Прехода, който желаете да ревизирате, а след 2009 година, по време на " новата епоха на Борисов " административните дейности на страната получиха свръхпропорции, понижа смисъла на законодателната власт, която бе неспособна и несклонна да управлява дейностите на изпълнителната, а правосъдната система на процедура не бе в положение да реализира надзорната си функционалност по гарантиране на върховенството на закона.
Ако новото държавно управление, което си избрахме през последната година, има в действителност политическата воля да се опита да промени нещата, то би трябвало да обезпечи интелигентното необятно разискване на идните законови промени от законодателната власт и ефикасното управление на тяхното използване от правосъдната.
Много по-важно за обществото е да се дебатират обществено подготовката на държавното управление да осъществя изцяло проваления план за строителството на АЕЦ " Белене " и възходящите зависимости от Русия, а не да се търси „ цялостна проверка на прехода “, в който сегашната власт в никакъв случай не е взела участие. Но дано оставим решенията на премиера. Той постоянно намира и " входа ", и " изхода " на проблемите. Ако не ги откри през днешния ден, по времето на " Борисов 3 ", то ще ги откри на следващия ден или в други ден по времето на " Борисов 4, 5 и така нататък ". А ние ще продължаваме да следим безучастно по какъв начин партийни и корпоративни ползи се показват като национални и по какъв начин пред невиждащия ни взор се връща даже политическият език на остарелия режим, езикът от коридорите на комунистическата власт, от който лъха на евтина агитация и казионен оптимизъм. Колкото и да е тъжно, само че се оказва, че е по-лесно да реставрираш остарялата си комунистическа еднаквост, в сравнение с да извисиш духа си до равнището на осмислените полезности на " свободния свят ", към който към този момент принадлежим.
Автор: Аспарух Панов
Заглавието е на редакцията


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Радев оприличи депутатите на Радев оприличи депутатите на " маймуни "!  Ето по какъв начин би могла да наподобява България Ето по какъв начин би могла да наподобява България  Подчиняването в България: ето по какъв начин се прави Подчиняването в България: ето по какъв начин се прави  Трябва ли ни да мислим? Трябва ли ни да мислим?  Комунизмът заличи стопанската система от главата на хората Комунизмът заличи стопанската система от главата на хората Интервю Още Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение
Георги Димов е кмет на община Божурище от 2015 година Завършил е...
Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Стрелба в София - мъж е прострелян в прът...
Стрелба по мъж в автомобил е станала сутринта, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. 43-годишен е бил прострелян към 8:40 часа в региона на ул. " Дунав ". П...
Социално слабите ще получат субсидирана це... Собственик на гатер умря, притиснат от м... Странният случай на първия подкупен под... Иран остава в Сирия НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 19 декември
Овен През този ден ще имате потребност от повече схващане и поддръжка от страна на околните ви хора. Опитайте се да им обясните положението...
Радев оприличи депутатите на " маймуни "! Седмичен любовен хороскоп за 18 - 24 деке... 3-те зодии, които в никакъв случай не вършат компром... Годжи стана татко за трети път НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Добрев: Електроенергията на свободния па...
Предстои повишаване на електрическата енергия на свободния пазар с 50 до 90 на 100. Това удостовери Делян Добрев, ръководител на енергийната ко...
Започва продажбата на първия личен ко... " Уникална " зала и икономични крушки - горделив... Почина изтъкнат съветски отстъпник До средата на 2018 година може да има контракт...  www.expert.bg  Apple възнамерява закриването на iTunes Apple възнамерява закриването на iTunes  Мораториумът върху медикаментите е автогол, съобщи някогашен зам.-шеф на НЗОК Мораториумът върху медикаментите е автогол...  Бизнесът всеобщо е ставал очевидец на предоставяне на публични поръчки на Бизнесът всеобщо е ставал очевидец на дав...  5 квартала в София ще стачкуват против мръсния въздух 5 квартала в София ще стачкуват против...  www.iwoman.bg  Коледните картички на кралското семейство (снимки) Коледните картички на кралското семейств...  Ето за какво ядем баница с шансове Ето за какво ядем баница с шансове  Джаред Лето към Бойко Борисов: Защитете Джаред Лето към Бойко Борисов: Защитете...  Енрике Иглесиас стана татко Енрике Иглесиас стана татко  http://www.sportlive.bg  Берое взима изхвърлен от Левски Берое взима изхвърлен от Левски  Дунав Русе се разпада Дунав Русе се разпада  Мачовете по малкия екран през днешния ден (19.12) Мачовете по малкия екран през днешния ден (19.12)  Омония се раздели с вратаря си, готви Ники Михайлов за титуляр Омония се раздели с вратаря си, готви Ни... Интервю Още Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение
Георги Димов е кмет на община Божурище от 2015 година Завършил е...
Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Нови Най-четени Най-коментирани Ревизия на Прехода - да напуснем Европейски Съюз и НАТО*... 14 0 Мъж е в болница, след нахлуване с нож в Люлин... 41 0 700 снегорина чистят снега в страната... 50 0 Временно е затруднено придвижването по Околовръстното в София...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР