В България всичко е възможно: кметът от ДПС Десислава Тодорова,

...
В България всичко е възможно: кметът от ДПС Десислава Тодорова,
Коментари Харесай

НАГЛОСТ: Кметица от ДПС уреди зет си със заплата без да работи – ето я Десислава Тодорова

В България всичко е допустимо: кметът от Движение за права и свободи Десислава Тодорова, уличена в спор на ползи, назначи на работа своя шурей, с цел да получава заплата без да си мръдне пръста.

Община Борован се намира в най-бедния район на България – Северозапада. От 2011 година кмет на общината е Десислава Тодорова от Движение за права и свободи, избрана отново за кмет през 2015 и 2019 година Тодорова е един от хората на Движението, носещ на партията над 1000 гласа на парламентарни избори единствено от община Борован, където не доминира турско население. Хората в Борован живеят на прага на бедността, а на територията на общината няма работещи предприятия.

Работните места са малко, а малко на брой са щастливците, съумели да стартират работа в общинската администрация.

През 2018 година кметицата Десислава Тодорова назначава на работа като денонощен действен дежурен в бранш “Отбрана и сигурност ” – Държавни действия брачна половинка на своята щерка, с цел да получава залата, без да работи. Това излиза наяве от документи, които “Зов нюз ” получи от източник, поискал да резервира своята анонимност.

Според документите към 30.10.2018 година зетят извършва длъжността “денонощен действен дежурен ” с заплащане от 510 лева Възнагражденията за тази служба се отпускат от страната и са включени в общинския бюджет.

Реално зетят на Тодорова се е водил на работа, само че в никакъв случай не е изпълнявал тази служба там, настояват нашите източници.

Възнаграждението, което е получил за интервала от 2018 година до 2022 година, в които e трябвало да бъде на работа, е почти към 27 000 лв. (а може и повече в случай че е получавал бонуси), сочат  щатни написания на длъжностите на Община Борован, одобрени и подписани от неговата тъща – кметът на общината Десислава Тодорова.

Интересното в тази ситуация е, че  през това време (от 2018 година до 2022 г.) зетят е работил в разнообразни градове в България и на разнообразни длъжности по трудови контракти. Това може да бъде забелязано от КПКОНПИ, Икономическа полиция и Прокуратурата от обикновена информация в Национална агенция за приходите, от която ще стане ясно, че до момента в който зетят е работил в разнообразни градове от страната ни, в това време е бил и денонощен действен дежурен в с. Добролево. В това са безапелационни и нашите източници, и документите.

В началото на 2022 година кореспондент на “Зов нюз ” беседва с кмета Тодорова и тя отхвърли да е наемала своя шурей на работа, като назова информацията ни “невярна ”. На 23 февруари 2022 година с произлязъл номер 310, “Зов нюз ” изпрати заявление за достъп до информация по ЗДОИ до община Борован.

Реклама

На 9 март получихме просторен, само че непълен отговор на въпросите ни, които съгласно Общината не засягат трети лица. В сходство със Закона, въпреки всичко, Община Борован регистрира, че въпросите, заложени от медията ни се характеризират с надделяващ публичен интерес.

Това е и повода да продължим да търсим бистрота и отчетност на активността на Кмета по повод назначението на работа в администрацията на Община Борован, за което се разходват средства от бюджета.

В една от справките, изпратена от Община Борован, е маркирано, че:

Според документите броят на денонощните оперативни дежурни фактически е пет индивида – тъкмо толкоз, колкото са селата в община Борован. Но релно единствено четирима от тях са давали наряди.

Според документите, предоставени ни от източника, поискал анонимност, зетят на Тодорова работи като денонощен действен дежурен в община Борован от 2018 година, като датата на последното му в допълнение съглашение е февруари 2022 година – месецът, в който “Зов нюз ” изпраща своето искане за достъп до информация.

Вижда се също, че от 01.05.2022 година длъжността на кметския шурей е незаета. Според същия източник цялата документи и досието на Михайлов мистериозно изчезват след началото на нашето следствие.

Припомняме, че още през първия си мандат на ръководство Десислава Тодорова отдава под аренда над 1000 дка общинска земя на мъж, с който живее на фамилни начала и двамата имат общо дете.

Скандалът сполучливо е прикрит от публицисти и общност, до момента в който текат делата, а по време на правосъдния развой има значително парадокси. Единият от тях е, че Апелативният съд (САС) не намира спор на ползи в това, че Десислава Тодорова взе участие в отдаването на огромен брой аграрни парцели на личния си мъж.

Решението на Върховен административен съд (№ 7613 от 24.06.2021 г.) открива спор на ползи във връзка с Десислава Тодорова, като кмет на Община Борован за интервала 2011–2015 година и лице заемащо обществена служба по член 3, т. 8 от ЗПУКИ (отм.), по отношение на издаване на осем заповеди. (Заповед № 216/20.05.2013 година, Заповед № 217/20.05.2013г., Заповед № 218/20.05.2013 година, Заповед № 219/20.05.2013 година, Заповед № 223/20.05.2013 година, Заповед № 224/20.05.2013 година, Заповед № 227/20.05.2013 година и Заповед № 228/20.05.2013 година – бел. а.)

Препис от правосъдното решение и административната кореспонденция да се изпрати на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за предприемане на дейности по Глава „ Осма “ и Глава „ Девета “ от ЗПУКИ (отм.). Решението е дефинитивно.

Две години по-късно произлизащите от решението на Върховен административен съд процедури не са изпълнени, а Тодорова към момента е кмет на община Борован.

Тази публикация е основана с поддръжката на съдружие “Про веритас ” и уеб страницата “За истината “ в границите на плана “Развитие на самостоятелна районна публицистика ”

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР