В България все още няма стандарти за модерно лечение на

...
В България все още няма стандарти за модерно лечение на
Коментари Харесай

Онколог: В България няма стандарт за модерно лечение на рака на белия дроб

В България към момента няма стандарти за съвременно лекуване на рака на белия дроб, сподели във Варна доцент Димитър Калев, ръководител на организационния комитет на осмата Национална онкологична конференция МОРЕ 2017, която стартира на следващия ден.

Той посочи, че в света на напред във времето излиза персонализираната медицина, която е използвана при част от пациентите с рак на белия дроб. Калев съобщи, че задачата е да се вършат самостоятелни генетични проучвания, които разрешават туморите при всеки болен да се третират по друг метод на молекулярно и генетично равнище, а не да се ползва идентична химиотерапия.

"Има предикативни биомаркери, само че здравната каса не поема този вид проучвания ", уточни Калев, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че също така не са създадени единни стандарти за лабораторните проучвания, нито са признати ясни правила за работа на лекарите, даже пациентът да си заплати генетичните проучвания.

"Персонализираната медицина изисква още с болния да работи екип от 7-8 разнообразни експерти, което също не е процедура у нас ", добави Калев.

"Заради тези пропуски в системата, както и остарялата инсталация за диагностициране на заболяването, българите избират да се лекуват в чужбина, макар че нашите онколози са доста положителни ", добави доктор Иван Вецев, специалист "Достъп до лекуване " на Националната пациентска организация. По думите му персонализирания метод в действителност би довел до понижаване на разноските за лекуване. Вецев посочи, че организацията към този момент няколко години работи най-малко някои от предикативните биомаркери да бъдат платени от касата, както и да се дефинират лабораториите, които ще имат право да вършат такива проучвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР