В България все още няма достатъчно на брой окончателни присъди

...
В България все още няма достатъчно на брой окончателни присъди
Коментари Харесай

ЕК пак видя малко присъди за корупция по високите етажи у нас

В България към момента няма задоволително на брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи.

Това се споделя в общата част на на Европейската комисия за върховенството на закона в страните от Европейски Съюз, представена от. Изданието се е сдобило с копие от документа, за което твърди, че е в съгласие през вчерашния ден от началниците на кабинетите на еврокомисарите.

Докладите би трябвало да бъдат огласени по-късно през днешния ден.
Критиките
Интересното е, че в отчета преди година Европейска комисия също означи неналичието на задоволително присъди за корупция по високите етажи у нас.

В страната ни не престават да се следят съществени пукнатини в ограниченията за интегритет на хората на високи постове.

Продължава да буди безпокойствие методът на сформиране на Висшия правосъден съвет (ВСС), си споделя още за България в проектодоклада. Има риск от политическо въздействие върху действието на Инспектората към Висш съдебен съвет.

Притеснения продължава да провокира законодателният развой във връзка с практическото използване на процесуалните правила.

Продължават забавянията при назначението на редица самостоятелни органи.

България е измежду страните членки на Европейски Съюз с доста висок риск от централизация на медийната благосъстоятелност. Данните са на организацията Монитор за медиен плурализъм. Тя предизвестява да се внимава при сравняване на нейните ранглисти с тези на „ Репортери без граници “, Световния показател на свободата на печата и други поради употребяваните от нея разнообразни методологии, индикатори и обсег.

Много висок е рискът в тази сфера също в Румъния, Унгария и Полша.

В България не престават полемиките за гарантиране по-ефективното използване на отговорностите, свързани със собствеността върху медиите. Създадена е експертна група, защото продължава да буди безпокойствие неналичието на ясна законодателна рамка за гарантиране прозрачността на разпределянето на държавните реклами.
Похвалите
България предприе стъпки към законодателни промени, свързани с цифровизацията на правораздаването.

Приети бяха нови закони за правната помощ и правосъдната медиация - начин за реализиране на взаимно преференциално съглашение както в съда, по този начин и отвън него. Тези закони усъвършенстват достъпа до правораздаване.

Страната ни одобри закон за основаване на механизъм за гарантиране на ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и заместниците му, както и за преразглеждане на прокурорските решения да не се стартира произвеждане. Това стана съгласно уговорките на България, залегнали в нейния народен проект за възобновяване и развиване.

Пак в границите на този проект е залегнало институционалното преструктуриране на антикорупционната комисия. В Народното събрание текат полемики по въпроса.

Страната ни е измежду членките на Европейски Съюз, транспонирали в националното си законодателство Директивата за отбрана на очевидците.

Властите в София започнаха процеса по отнемането на българското поданство, предоставено съгласно анулираната към този момент скица за вложения. Причината е, че вложителите не съблюдават националната законодателна рамка.

У нас стартира да действа Съвет за развиването на гражданското общество, който работи върху механизъм за национално финансиране на бранша.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР