В България в този момент се случва нещо меко казано

...
В България в този момент се случва нещо меко казано
Коментари Харесай

Юристът Д. Здравкова: Проблем е политическата намеса в работата на съда

„ В България в този миг се случва нещо меко казано неприятно, да не кажа и ужасно, а точно това, че се разяснява правосъдно решение по един извънредно нападателен метод и партийни ръководители и политици се намесват в работата на съда – те разясняват правосъден състав, те разясняват качествата на съдиите.
Проблемът е намесата в работата на съда, съобщи пред БНР юристът Душана Здравкова, някогашен евродепутат.

Българските жители би трябвало да схванат, че това е неприемливо “, изрече мнение Здравкова пред БНР по отношение на решението за условно предварително освобождение на Джок Полфрийман.

Ако правосъдният състав искаше да бъде в комфорт, щеше да произнесе тъкмо противоположното определение, означи юристът. По думите ѝ съдията би трябвало да има храброст и себеуважение, с цел да се съобрази със закона и да постанови несъмнено решение.

„ Какво ще направи Върховен касационен съд – дано оставим съдиите да се произнесат. Твърде доста хора се пробват да се намесват във образуване на съдийското разбиране. Твърде доста хора и главно политици, съгласно мен за огромен позор на политическия живот в България, нападателно и истерично упрекват самостоятелния съд и се намесват в правото на съдиите да вземат решение по вътрешно разбиране проблема пред тях “, уточни тя.

Душана Здравкова разяснява и реакцията на основния прокурор по случая: „ Ако прокуратурата ще взема решение делата, в случай че прокуратурата и Министерство на вътрешните работи ще споделят кой би трябвало да бъде предварително освободен или изобщо какво ще става в правосъдната система, тогава дано да няма съд, дано да е ясно, че прокуратурата ще правораздава. Прокуратурата е единствено страна в процеса и няма други пълномощия и пълномощия. Съдът е този, който правораздава и постановява правосъдния акт “.

Здравкова разяснява и избора на Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор. Тя очерта нейните безспорни качества и достижения. Според нея обаче в България имаме доста огромни упования към Кьовеши за това, че може да реши нашите проблеми с корупцията.

Здравкова съпостави избора на европейски основен прокурор и идния избор на основен прокурор в България:

„ Това у нас е съревнование с един кон. Участва единствено един единствен претендент. Ако това е толкоз безспорна кандидатура, от какво се опасява в действителност прокуратурата да повдигнат още няколко – с цел да има съревнование на хрумвания, тези, дори конфликт би трябвало, тъй като точно тогава ще се види кои са най-стойностните и най-полезните ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР