В България в клинични проучвания по статистика на фирмите се

...
В България в клинични проучвания по статистика на фирмите се
Коментари Харесай

Ваня Добрева: Новата уредба на кличничните проучвания ощетява пациентите



В България в клинични изследвания по статистика на компаниите се включват сред 10 и 12 хиляди души годишно, на година стартират към 200 нови изследвания, а в границите на годината те са общо 550. Това изясни в предаването " Преди всички "   Ваня Добрева , ръководител на Асоциация " Хипофиза ". Има сигнали за пациенти, които не са били добросъвестно осведомени какви са правата им, сигнализират от Асоциация „ Хипофиза “ и други пациентски организации:

В голяма част от клиничните изследвания вземат участие пациенти с онкологични болести. Знаем, че онколозите в България са малко. Те са прекомерно натоварени с главната си работа. Ние не упрекваме никого съответно, само че имаме сигнали, че има случаи, в които пациентите не получават задоволително информация. Получават един лист с осведомено единодушие и не знаят тъкмо какво се случва, какво се ползва, в който миг могат да се откажат от присъединяване си в изследването, какво би трябвало да следят, какви тъкмо проучвания би трябвало да се вършат. Клиничните изследвания са добре платени за лекарите и за доста от тях това е значимо. За нас също е значимо да имаме добре платени лекари, които да останат в България, само че считаме, че има доста какво да се желае в тази тенденция.
По в този момент настоящата нормативна уредба в другите лечебни заведения има етични комисии, които наблюдават осъществяването на изследванията. Със законовите промени се лимитира опцията за надзор над клиничните изследвания, тъй като етичната комисия ще бъде единствено една - към Министерството на здравеопазването, подчерта Ваня Добрева:

Те няма по какъв начин да знаят какво се случва да кажем в болничното заведение във Варна, няма по какъв начин да познават положението на всички пациенти, на всички болести, за които ще се правят такива клинични изследвания и естествено е, че няма по какъв начин да упражняват надзор. В същото време пациентът в случай че има някакви недоволства - посочено е, че ще има лице за контакти, само че това лице за контакти не носи никаква отговорност. И до момента в който до този миг съществуваше някаква опция за надзор над това какво се случва по време на тези клинични изследвания, към този момент такава няма да има, защото единствените, които ще бъдат осведомени с клиничното изследване на място ще са тези, които го организират - лекарите.

Пациентските организации възразяват и против неналичието на пациенти в състава на етичната комисия, което е европейска процедура.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР