В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление

...
В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление
Коментари Харесай

Секторът с най-висок относителен дял на биологично направление у нас е пчеларството

„ В България секторът с най-голям условен дял на биологично направление е пчеларството, с дял от 35,8% от пчелните фамилии на записаните аграрни стопани. “ Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на конференция, отдадена на „ Проблеми на пчеларството в Европейски Съюз - дълготрайни решения “ в Европейска комисия, Брюксел, проведена от евродепутата Андрей Слабаков.

Министър Танева заяви, че Националната пчеларска стратегия (НПП) ще е с по-висок бюджет в размер на 6,4 млн. лв. годишно.,,Има няколко нови момента в 3-годишния интервал на новата пчеларска стратегия, които са по-добри за стопаните. Възможностите за образуване на пазари и изложби за показване на българския мед са написани в мярка А „ Техническа помощ “. Целта е да се съкрати веригата на доставки и потребителите да могат да закупуват мед и пчелни артикули непосредствено от производителя, което ще подсигурява по-висока добавена стойност. Изложенията ще се провеждат от пчеларските сдружения, което ще ускори тяхната роля и място.

Друга оригиналност по размер „ В “ от Програмата е поемането на разноските за пренасяне на пчелните кошери. Това ще докара до дейно потребление на пчелната паша и опазване на разнообразието от растителни типове. Финансиране за лабораторни проучвания, във връзка с хранителната стойност и чистотата на меда, ще се прави по размер „ Г “ от Програмата “, изясни министър Танева. Тя добави, че сега тече процедура по акредитация на оборудвана лаборатория за доказване на отравяния на пчелните фамилии при растителнозащитни мероприятия. През идната година по Програмата за развиване на селските региони ще бъде отворен банкет за залесяване с медоносни култури.

Десислава Танева съобщи, че е значима устойчивата среда, която се основава за развиването на бранша и ролята на препаратите за растителна отбрана за здравето на пчелите. Тя изясни, че през идната година Българската организация по сигурност на храните, би трябвало да е довършила работата си по основаване на електронна система, която да действа дейно и да уведомява за пръсканията. Министърът на земеделието акцентира, че е извънредно значимо да се стимулира потреблението на препарати за растителна отбрана, които щадят околната среда и са безвредни за пчелите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР