В България се върнаха множество антични предмети, продадени от иманяри

...
В България се върнаха множество антични предмети, продадени от иманяри
Коментари Харесай

България си върна цяло съкровище, разпродадено по света от иманяри

В България се върнаха голям брой антични предмети, продадени от иманяри в САЩ, Англия, Италия и Германия, оповестиха от ГДБОП.

Връщането на скъпите антични предмети стана допустимо с помощта на подхванати взаимни дейни следствия по шест случая, свързани с противозаконното им изнасяне от страната ни. Осъщественият деен продан сред ГДБОП и службите в Съединени американски щати, Англия, Италия и Германия докара до постигнатия резултат, означи основен контрольор Тигран Варданян от бранш " Трафик на културни полезности " - ГДБОП.

Той разясни, че всеки случай е в друг интервал от време. Като образец уточни железни съдове, разкрити във Англия вследствие на взаимно следствие. Голяма част от предметите, носещи културно-исторически белези, са върнати от Съединени американски щати, също при извършени взаимни следствия. По думите му те са станали обект на трафик от България, закупени са от най-различни групи иманяри и са изнесени в Испания.

Чрез публични пощенски станции, причинителите насочвали пратките за Съединени американски щати, а желанието е било там предметите да се пласирани поединично. След подаден от ГДБОП сигнал, сътрудниците от Съединени американски щати ги задържат на границата. Като присъщ образец за резултатно интензивно взаимно следствие гл. контрольор Варданян дефинира върнатия от Съединени американски щати шлем.

Той посочи, че оперативните дейности са почнали през 2017 година по молба на Нюйоркската прокуратура. В хода им от американски жител прокуратурата иззема към 180 предмета на стойност 70 млн. щатски $. Стойността на културните полезности е неизмерима във финансов параметри, по тази причина и цената на нелегално продадените предмети е толкоз, колкото един човек може да заплати. В случая шлемът е платен за 200 000 щатски $, посочи гл.инспектор Варданян.

Александър Трайков, шеф на Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към Министерството на културата, разяснява, че механизмът на връщане е регламентиран в границите на подписан меморандум сред Министерство на културата на България и съответните страни. След като Министерство на вътрешните работи свърши своята работа с връщането на полезностите,  те се предават на Министерството на културата и министърът би трябвало да се разпореди на кои музейни институции да бъдат предадени, разпознати, почистени и включени в експозициите им, съобщи plovdiv24.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР