В България се приеха много законодателни гаранции относно отчетността на

...
В България се приеха много законодателни гаранции относно отчетността на
Коментари Харесай

Зинаида Златанова: Обвинител №1 в България не е безотчетен

В България се одобриха доста законодателни гаранции по отношение на отчетността на основния прокурор и въобще на прокуратурата, в това число и съда. Това съобщи в изявление за БНР Зинаида Златанова, някогашен правосъден министър и някогашен началник на представителството на Европейската комисия в България, във връзка предлагането на ръководещата партия безусловно самостоятелен прокурор да управлява работата на основния прокурор. Според нея, правосъдната власт и в частност прокуратурата у нас не са безотчетни.

" Цялата правосъдна власт и в частност прокуратурата не е безотчетна. Главният прокурор се регистрира пред Народното събрание и Висшият правосъден съвет, който и в този момент може да изиска уволняване на основният прокурор по закон. Има такава опция по реда, по който го е назначи л. И тук идва въпросът за какво са ни нужни спомагателни гаранции, откакто ние и в този момент имаме механизъм. Той може да бъде отхвърлен за доста по-малко от някакво закононарушение, което е направил, тъй като той може да бъде отхвърлен за накърняване на престижа на правосъдната власт. Това написа в закона и в Конституцията. Защо Висш съдебен съвет се вижда некадърен, в случай че се постанова да пристъпи към такива дейности? ", каза още Златанова.

Според някогашния правосъден министър предлагането за без значение следствие на основния прокурор е незадълбочено.

" Това е претупване на въпроса. Просто желаеме да се отървем в събота против неделя от едно главоболие, което ни пречи. Това главоболие се назовава господство на правото. Не е редно подобен въпрос да се взема решение на коляно. Това е незадълбочено, тъй като няма разбор, няма посочени отзиви на адвокати, на професори, на практици, на представители на доктрината, на конституционалист и ", съобщи още Златанова.-->

Според нея има заплаха с предлагането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор да не отговорим на Конституцията и на Венецианската комисия. Бившият правосъден министър акцентира още, че процедурата за избор на този " инспектор " наподобява, че ще e по-облекчена от тази за самия основен прокурор. За Златанова това е погрешно и тя попита – ще има ли състезателност при избора на " контрольора "?

" Другият огромен проблем, който би трябвало да се преодолее е, че нямаме европейския опит… Когато в една демократична страна, каквато е България, процедурите за назначение на основен прокурор са тежки и мудни, то е тъй като това е човек, който би трябвало да бъде селекциониран по този начин, че да не го подозираме в някакви планове за осъществяване на тежки закононарушения. Тази хипотеза, че този, който стане основен прокурор, от първия си ден на поста ще стартира да обмисля по какъв начин да прави умишлени закононарушения, демонстрира степента на правосъзнание в ръководещите, в обществото. Това е съмнение ", коментира Златанова.

Тя посочи, че у нас мъчно ще намерим прецизен европейски модел, който да прекопираме, тъй като това, което у нас се има намерение да се направи, го няма в други европейски страни и би трябвало да се обмисли по-дълго време.

" В една трета от държавите-членки на Европейски Съюз прокуратурата е към изпълнителната власт и тук нямаме проблем да бъдат разследвани прокурори. У нас не е така… Целта е да се направи стабилен механизъм, който е безапелационен и за българското общество, и за нашите сътрудници. Има редица структури и способи, които другите страни са въвели за отчетност в правосъдната система и в частност прокуратурата. В повече случай, които съм проучила, тази отчетност касае най-вече професионалната отговорност на прокуратурата и това е причина, когато в една демократична страна се назначава основен прокурор, процедурите да са толкоз тежки и мудни. Това е човек, който би трябвало да бъде селекциониран по този начин, че ние да не го подозираме в планове за тежки закононарушения ", допълни още Зинаида Златанова.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР