В България съществуват фискални буфери, които позволяват страната да мине

...
В България съществуват фискални буфери, които позволяват страната да мине
Коментари Харесай

БСК против спасяването на бизнеси, фалирали преди кризата

В България съществуват фискални буфери, които разрешават страната да мине през рецесията. Това евентуално ще бъде отразено в бюджета за 2021 година Това предвижда пред БНР ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Той уточни, че тази година имаме позитивно бюджетно салдо за септември, фискалният запас е 9,5 милиарда лв..

По негови думи в границите на година с Covid-криза се събира повече Данък добавена стойност в сравнение с през други години.

Радев уточни, че след началото на коронакризата у нас са вложени към 600 млн. лв. като антикризисни ограничения. Около 330 млн. лв. са за запазване на заетостта.

Според него в действителната стопанска система единствената мярка, която е свършила работа, е тази за микро- и дребни предприятия.

Той съобщи, че ограниченията са се случвали на правилото опит - неточност. Общата сума от 600 млн. лв. е едвам половин % от Брутният вътрешен продукт на България, уточни Радев.

По негови думи страните, които се погрижат да запазят стопанските системи си, ще са огромните спечелили след рецесията с ковид.

Председателят на БСК изрази мнение, че не би трябвало да се избавят бизнеси, които са банкрутирали преди рецесията. От това зависело какъв брой обективни ще бъдат изискванията за подкрепяне. По негови думи сега най-работещата мярка за запазване на бизнеса е мораториумът върху главниците по заемите.

" Приходът в бюджета за 2018 година от корпоративния налог е 2,3 милиарда лв., за 2019 година е 2,6 милиарда лв.. Към август тази година постъпленията са 1,4 милиарда лв.. Предполага се, че тази година няма да доближи 2 милиарда лв.. Това е един синтетичен индикатор - оня, който работи на облага, е работещ бизнес ", разяснява Радев.

Според него ограниченията не са неприятни, само че може би не са задоволителни. " Най-страшното беше, че администрацията не знаеше по какъв начин да го направи. Това продължава да бъде тясното място във връзката сред бизнеса и страната ", означи той.

От своя страна президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов акцентира, че редом с мораториума върху заплащането на налог облага е добре да се отвори и тематиката за необлагаемия най-малко върху минималната работна заплата.

" Минималната работна заплата е един от сериозните източници за покриване на всички разходи в страната и това е нещо извънредно незаслужено. Първата стъпка е да се освободи МРЗ от подоходен налог ", съобщи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР