В България самоопределящите се като социални предприятия са 4 700,

...
В България самоопределящите се като социални предприятия са 4 700,
Коментари Харесай

4700 предприятия у нас се определят като социални, една трета от тях не са такива

В България самоопределящите се като обществени предприятия са 4 700, само че след разбор установихме, че една трета от тези предприятия, не са такива, сподели пред публицисти заместител -социалният министър доктор Султанка Петрова. Тя взе участие в интернационална конференция на тематика " Социалната стопанска система - за стопански резистентен и обществено приобщаващ Европейски Съюз ".

На форума министърът на труда и обществената политика Бисер Петков заяви, че министерството е подготвило план на закон за предприятията на обществената и солидарната стопанска система, който скоро ще бъде оповестен за публично разискване.

Султанка Петрова посочи, че за първи път посредством проектозакона се поставя определение за обществена стопанска система, а обществените предприятия са главните субекти на обществената и солидарната стопанска система. Със закона се слага рамка на какви условия би трябвало да дава отговор едно обществено дружество и за първи път в европейската процедура се вкарва и подредба на обществените дружество - клас А са дребните обществени предприятия, а огромните са клас А плюс. Дава се опция на дребните да се кооперират, да употребяват повече благоприятни условия и лостове за финансиране. Ще се прави и борса, на която ще се оферират продуктите на обществените предприятия.

По новия закон предприятията ще би трябвало да се записват, като регистрацията ще бъде безвъзмездна и ще се прави в общественото министерство. Изискванията за регистрация няма да затрудняват хората, сподели Султанка Петрова.

В закона е отделено доста внимание на финансиращите и подпомагащите обществените предприятия структури, на методите, по които освен се основава едно обществено дружество, а по какъв начин посредством помощ от страната, от общината се прави по този начин, че общественото дружество да има резистентност.

По думите на Петрова упоритостта на държавното управление и на общественото министерство е да се върви към основаване на работни места за хората с увреждания, за родителите на деца с увреждания, към подкрепяне на всички уязвимите групи от българското общество.

Социалната стопанска система е третата стопанска система в Европа, посредством нея са заети към 14,5 млн.души в Европейски Съюз, а 10 % от предприятията в стопанската система в Европа са обществени предприятия, сподели заместник-министърът и добави, че в България има извънредно добра база за развиване на този вид стопанска система.

Предвижда се да се направи цялостна екосистема за обществената стопанска система в страната, която да подкрепя хората, които биха желали да се включат в нея. Ще има обучителна борса за тези, които желаят да се квалифицират или преквалифицират, да получат първа специалност, поминък и след това да се включат в общественото дружество.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров разяснява пред публицисти, че обществената и солидарната стопанска система в България има положителни обичаи във времето обратно, които би трябвало да бъдат обаче обновени към новата действителност. Това са всички кооперации на и за хора с увреждания, те и в този момент работят, само че има потребност от нов взор към активността им, сподели Димитров.

По думите му актуалния взор е връзката сред основаването на работни места, доставянето на обществени услуги и изсветляването на бранша на услугите като цяло през системата на обществените ваучери- ваучерите за услуги в дома. Той напомни, че КНСБ предлага това към този момент няколко години.

Ваучерите за услуги в дома са концепция, която работи сполучливо във Франция, Холандия и Белгия. Според Пламен Димитров концепцията има капацитет да се сътвори десетки хиляди работни места в светлата част, а и да изсветли още толкоз. Чрез нея ще се сътвори опция за прилагане на домашни помощници за почасово или целодневно развъждане на деца, възрастни посредством ваучери, или за прилагане на услуги (водопроводни, електрически, строително-ремонтни) в домашна среда. Така в бюджета и в данъчната система ще влязат повече средства, счита президентът на КНСБ. Според него тези работни места ще станат по-атрактивни, като концепцията може да се реализира през обществени кооперативи, които се вършат от безработни или знаещи майстори, които да научат други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР