В България не е позволено да се наказва заради използването

...
В България не е позволено да се наказва заради използването
Коментари Харесай

Има ли право да ни наказва работодателят заради пост в социалните мрежи?

В България не е разрешено да се санкционира поради потреблението на Facebook или други обществени мрежи на работното място, само че действително случаите са всеобщи. Това сподели в утринния блок на БТВ „ Тази заран " Тодор Капитанов от КНСБ. Няма юридически обосновки за сходни санкции, само че се употребяват зависимостите сред служащ и шеф и изключително властническата функционалност на работодателя, който употребява механизмите на трудовото законодателство, добави той.

Според проучване на КНСБ 75% от мъжете и 83% от дамите употребяват „ Facebook ". 87% от хората се свързват благодарение на „ Facebook " в работно време. Между 13 и 15 ч. пък сме най-активни в обществените мрежи, сочи още проучването на КНСБ.

В доста компании има въведени ограничавания, като даже са блокирани обществените мрежи на служебните компютри. Ограниченията за мнения в обществените мрежи зависят от естеството на работа или от самия шеф.

Това е обществено пространство, веднага като всеки може да има достъп до него. Това значи, че ти искаш някой различен да го види, на мнение е Ася Иванова, съветник „ Човешки запаси ". Тя не се съгласи с изказванието на Тодор Капитанов, че работодателите нямат правно съображение да уволняват поради обществените мрежи.

Всеки случай е самостоятелен. В дадена компания, в случай че има съображения за сигурност, се блокират съответните обществени мрежи. Не мисля, че това е всеобща процедура. Понякога има основателни аргументи, с цел да се направи и то нормално не провокира мусене у служащите. Друг е въпросът, че когато не съставлява опасност, е добре хората да бъдат оставяни понякога да се разтоварват по този метод, разяснява Теодор Дечев от Асоциация на индустриалния капитал в България. Ако във вътрешния устав на компанията категорично е неразрешено да се огласява дадена информация и служащият се е подписал, че ще го съблюдава, евентуално той предстои на някаква глоба, добави Дечев.

Някои западноевропейски компании са създали свои политики за държание на работещите в обществените мрежи. Там се контролират взаимоотношенията сред служащ и шеф. Това са по-скоро рекомендации, в сравнение с задължения, изясни Тодор Капитанов от КНСБ. Той предложи всяка една компания да контракти със своите чиновници избрани правила за държание в обществените мрежи

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР