В България е открита мутация на COVID-19 от особено значение,

...
В България е открита мутация на COVID-19 от особено значение,
Коментари Харесай

У нас е открита нова мутация на Covid-19


В България е открита разновидност на COVID-19 от " изключително значение ", оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания. От известието излиза наяве, че въпросният вид на вируса по-лесно може да „ пробие “ антителата,създадени при имунизация или преболедуване.

" При проучвания на SARS-CoV-2, посредством целогеномно секвениране от ново потомство на клинични проби взети от разнообразни елементи на страната, за първи път в България беше открита разновидност от изключително значение K417T, която участва в английски вирусен вид B.1.1.7 ", споделят от Центъра.

Клинична проба е от мъж във възрастовата група 80-90 години от София.Престоял в болница с тежко протичане на болестта и нужда от дихателна реанимация и интензивно лекуване. Пациентът е умрял.

Резултатите от някои проучвания демонстрират, че разновидностите K417T и N501Y, открити в клиничната проба, могат да понижат капацитета на неутрализация на плазмата от имунизирани против SARS-CoV-2 или естествено инфектирани лица, допълват от Националния центъ по заразни и паразитни заболявания.

Смята се, че разновидността обуславя по-здраво свързване на вируса към ACE2 рецептора клетките.

НЦЗПБ следи разпространяването на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на разновидности с ускорено разпространяване и вирулентност, които са с нараснало значение за публичното здраве, каквато е тази.

" Новият вид не е по-опасен, само че е по-заразен ", изясни пред Българска национална телевизия шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР