В бъдеще учебниците могат да се окажат незадължителни заради развитието

...
В бъдеще учебниците могат да се окажат незадължителни заради развитието
Коментари Харесай

Просветният министър прогнозира отпадане на хартиения учебник

В бъдеще учебниците могат да се окажат незадължителни поради развиването на цифрови просветителни платформи. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред Българска национална телевизия.

Той даде образец с платформата „ Дигитална раница “, която допуска, че в нея може да се качи образователно наличие от всички учебници, а учителите да я употребяват съгласно своя жанр на преподаване и равнището на развиване на учениците.

„ Амбицията през идващите години е тази платформа да се разшири и в нея да влезе образователно наличие, което е направено от самите учители. Това към този момент ще е нова роля за учителя – той да бъде освен транслатор на познания, само че и основател на образователно наличие, което е съобразено с неговия жанр и неговите възпитаници “, разяснява министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Проф. Цоков уточни, че препоръчаните промени в образователните стратегии са отворени за публично разискване. Един от нашите правила е последователност сред екипите, сподели той. По думите му по предложенията се е работило през последните две години.

„ Ограничаването единствено с един учебник в дадени образователни дисциплини и образователни предмети не би бил добър метод. От друга страна е належащо да се балансира по повод одобряването на учебници “, сподели министърът на образованието.

Той разяснява, че втора дата за националното външно оценяване след седми клас да бъде насрочвана единствено при потвърдени случаи на неспособност на възпитаник да се яви на първата такава. Според просветителният министър тези промени в нормативната база ще бъдат подготвени до няколко дни и следва да бъдат подложени на публично разискване.

Проф. Цоков уточни още, че в министерството се разяснява обвързването на финансирането на учебните заведения с така наречен „ принадена стойност “, която те имат в образованието и личностното развиване на учениците. Това би могло да се случи посредством стандарт за ръководство на качеството в българското учебно обучение.

Относно възнагражденията в университетите, министърът разяснява, че екипът му е планувал 16 милиона лв. за в допълнение възнаграждение. По думите му те са свързани с увеличение на минималната работна заплата на длъжността помощник. „ В момента тя е може би към 1550 лв., концепцията е с тези 16 милиона да стане най-малко 1750 лв.. Тоест, да е с 50 лв. по-висока от минималната учителска заплата “, сподели проф. Цоков. Той сподели, че тематиката за възнагражденията се разисква и сега със синдикатите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР