В Австрия текат горещи дискусии по законопроекта за задължителното ваксиниране.

...
В Австрия текат горещи дискусии по законопроекта за задължителното ваксиниране.
Коментари Харесай

Законопроект в Австрия: Глоба до 3600 евро или 4 седмици затвор за отказ от ваксинация

В Австрия текат горещи полемики по законопроекта за наложителното имунизиране. Конституционният министър Едщадлер заяви преди дни, че се разисква санкция до 3600 евро при отвод от имунизиране или до 4 седмици отнемане от независимост, когато става въпрос за здравните специалности. Не е ясно дали наказването ще бъде еднократно или ще се постанова неведнъж. Все още има въпроси без отговор, да вземем за пример по какъв начин ще действат притежателите на компании по отношение на служащите, които не желаят да се имунизират, написа австрийският вестник Der Standard.
Когато през предходната седмица държавното управление разгласи обща наложителна имунизация от февруари следващата година, се надигнаха гневни гласове, които подложиха на рецензия това решение. Терминът  „ наложителна имунизация " обаче е неудобен, тъй като несъмнено няма да има физическа „ насила “. По-скоро са планувани административни санкции - съответната им форма обаче към момента не е ясна, написа Der Standard.
Проектът за наложителна имунизация за здравни специалности планува санкции до 3600 евро или четири седмици отнемане от независимост. Това е единствено най-обща информация за насоките, която ще бъде още и още обсъждани, съобщи конституционния министър Каролин Едщадлер. Конкретното наказване обаче би трябвало да бъде несъмнено от правораздавателния орган. Тук роля играят разнообразни фактори. Трябва да се вземе поради и какви са приходите на засегнатото лице, споделя медицинският юрист Карл Щьогер. Във всеки случай наказванията не би трябвало да заплашват съществуването на хората. Друг противоречив въпрос е дали наказването да се постанова еднократно или няколко пъти. 
Законотворците се сплотяват към мисълта, че всеки човек може да избере дали желае да бъде имунизиран или да одобри наказване. „ Няма да има физическа насила “, споделя Щьогер. Друга неизясненост е дали условието за имунизация се отнася за всички, които живеят в Австрия, или единствено за австрийските жители. Вероятно ще се създадат изключения за турстите, само че законодателят ще би трябвало да се обоснове за какво освобождава от наложителната ваксина туристи, които са единствено за малко време в страната.
Много са и въпросителните, свързани с трудовото законодателство. Дали нежелаещият да се имунизира служащ ще бъде единствено глобяван или дисциплинарно уволняван, или пък трудовият му контракт ще бъде преустановен? Тези проблеми към момента не са изяснени.
Обсъждат се и парични бонуси от бизнесмените към техните чиновници, които се имунизират. Според законотворците това би стимулирало неимунизираните по по-приятен метод от локдаун и наложителната имунизация. Тези бонуси би трябвало да бъдат освободени от налог, с цел да не се наложи чиновниците да дават половината от тях на страната. 
Изключения от общите правила ще има и за хора, които не могат да бъдат имунизирани против ковид по здравословни аргументи. Става дума за бременни или тези,  „ които не могат да бъдат имунизирани без заплаха за живота или здравето " (това би трябвало да се потвърди с здравно свидетелство).
Гърция - санкция от 100 евро за неимунизиран 60+
Гърция прави наложителна имунизацията против COVID-19 на хората над 60-годишна възраст, съобщи Ройтерс. Властите обявиха, че ще постановат санкции в размер на 100 евро на всеки, навършил 60 години, който не е имунизиран. Мярката ще се ползва всеки месец от 16 януари нататък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР