В Австрия се разраства скандалът около съмнения за шпионаж в

...
В Австрия се разраства скандалът около съмнения за шпионаж в
Коментари Харесай

Австрия: Разраства се шпионският скандал с българска връзка

В Австрия се разраства абсурдът към подозрения за шпионаж в интерес на Русия във Федералната работа за вътрешна сигурност, съобщи. Журналистически следствия сочат, че в мрежата към Ян Марсалек са взели участие задържаните във Англия шестима българи, а една от целите им е бил проверяващия публицист Христо Грозев.

Следващата седмица австрийският канцлер Карл Нехамер привиква изключително съвещание на Съвета за националната сигурност поради хипотетичен шпионаж на двама някогашни сътрудници от Федералната работа за отбрана на Конституцията и битка с тероризма. Егисто От беше задържан предходната седмица, като се счита, че е работил за някогашния шеф отдел във вътрешното разузнаване Мартин Вайс, за който се знае, че е сътрудничил на Ян Марсалек.

Марсалек се укрива в Москва и се сочи от управляващите във Англия като основната фигура във вербуването на шестима българи към Орлин Русев, упрекнати в Обединеното кралство в шпионаж за Русия. Австрийците От и Вайс са обвинени, че са помагали на Марсалек да сътвори шпионска клетка в австрийските служби за сигурност в интерес на Москва.

Една от целите на тази клетка е Христо Грозев от проверяващия уебсайт " Белингкат ", който години наред работеше дружно с Алексей Навални при разкриването на тайните интервенции на ГРУ в Европа. Доскоро Грозев живееше във Виена, само че беше заставен да емигрира поради закани за сигурността му. От журналистически следствия в Австрия излиза наяве, че От е оказал помощ за проникването в жилището на Грозев и кражбата на неговия компютър и флаш памет. През декември 2022 година съветското министерство на вътрешните работи разгласи журналиста за търсене, без да показва повода.

Скандалът в Австрия има и политическа багра в навечерието на парламентарните избори там - Херберт Кикл, водачът на крайнодясната " Партия на свободата ", която сега води безапелационно в допитванията, е някогашен министър на вътрешните работи тъкмо в интервала на най-активната активност на съветската група.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР