В Априлци днес тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от

...
В Априлци днес тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от
Коментари Харесай

В Априлци тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от Новоселското въстание

В Априлци през днешния ден тържествено ще бъдат маркирани 147 години от Новоселското въстание, част от епопеята на Априлското въстание, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

Президентът Румен Радев ще взе участие в Априлци, от 20:00 ч., в тържественото отбелязване на годишнината, оповестиха от прессекретариата на президента. Събитието ще се състои на площад „ Априлско въстание ", кв. Ново село в града, където президентът ще произнесе слово и ще отдаде респект в памет на починалите в Новоселското въстание.

Програмата ще стартира с гала по поднасяне на венци в памет на починалите в Новоселското въстание в местността „ Черен монумент ", кв. „ Зла река ". След това ще стартира възстановката „ Обявяване на Новоселското въстание ". Тя ще бъде показана от Национално сдружение „ Традиция ", районен клон „ 34-и пехотен Троянски полк " - Априлци - Троян - Севлиево, на площад „ Априлско въстание " в кв. „ Ново село ". Това е мястото, където е оповестено въстанието. Във възстановката ще вземат участие сред 150-200 души, сподели кметът Кукенски.

Събитията ще продължат в 17:30 часа с концерт на Гвардейски внушителен духов оркестър и с рецитал на възпитаници от СУ „ Васил Левски " в Априлци.

Детският духов оркестър „ Децата на Априлци " при Народно читалище " Светлина-1895 " също ще взе участие в програмата, а по-късно е концертът на Представителен отбор на въоръжените сили.

От 20:00 часа ще стартира тържествената заря-проверка, в която ще взе участие президентът Румен Радев.

Въстанието в Ново село е оповестено на 2 май 1876 година. Създадена е Новоселската република, която просъществува девет дни - до 11 май, когато въстанието е потушено, напомни Кукенски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР