В Англия започва разработването на първата в света ваксина срещу

...
В Англия започва разработването на първата в света ваксина срещу
Коментари Харесай

На Острова разработват ваксина срещу рак на белия дроб

В Англия стартира създаването на първата в света ваксина против рак на белия дроб. Около две години се чака да продължи създаването на имунизацията, като в процеса ще вземат участие три водещи университета. Те получиха 1,7 млн. паунда от две от най-големите неправителствени организации в Англия, борещи се с онкологичните болести.

Първоначално изследователският екип ще тества в лабораторни условия технология, сходна на тази, която учени от Оксфорд използваха за бързото основаване на ваксина против COVID-19. След като се разбере дали работи възпиращо и против рак на белия дроб, ще бъдат направени пробно 3000 дози, които след това ще бъдат тествани и върху хора.

Последните три десетилетия има внезапен скок на болните от рак на възраст под 50 години. Учените даже приказват за зараза от рак. Сред аргументите са и климата, и неговите промени.

" За нас е значимо освен дейностите ни да водят до трайна смяна, само че и да покажем, че има връзка сред климата и здравето. Защото, когато хората си мислят за климатичните промени, те не всеки път ги свързват с раковите болести. А това е нужно. Често забравяме за хората, които са били принудени да се местят поради промени в климата. Но с увеличението на резултата от световното стопляне порастват и раковите болести, изключително ракът на кожата. Съвсем неотдавна публикувахме резултатите от световно изследване, което ясно демонстрира връзката сред замърсяването на околната среда и раковите болести, които се усилват ”, съобщи шефът на Cancer Research UK Мишел Мичъл.

Мишел Мичъл е шеф на Cancer Research UK, една от организациите, финасиращи основаването на ваксина против рак на белия дроб. Тя стои и зад ваксина против рак на маточната шийка, която към този момент се ползва в Англия.

" Смятаме, че ракът на маточната шийка ще изчезне като проблем за публичното здраве в Обединеното кралство. Преди 40 години финансирахме проучвания, с цел да развием науката за битка с рака, клиничните тествания, опциите за скрийнинг. Успяхме да повлияем на английското държавно управление да направи по този начин, че девойките в учебно заведение да бъдат имунизирани. Сега това става и с момчетата. През 2021 година беше направено огромно изследване, което сподели, че към този момент има 90% понижение на случаите на рак на маточната шийка измежду първите девойки, които бяха имунизирани ”, показва Мичъл.

По същия метод, по който обичайните ваксини употребяват част от вирус, с цел да обучат телата ни да се борят с заболявания, тези против рак разчитат на безвредни протеини от повърхността на раковите кафези, известни като неоантигени.

" Наистина ми се къса сърцето като си мисля за хората по света, които са заболели от рак на шийката на матката. Това е четвъртият най-разпространен рак, само че за него има ваксина. И все пак, дами умират от това заболяване, защото нямат достъп до ваксинините, които са налични през днешния ден. Това значи, че би трябвало да осигурим равни благоприятни условия за лекуване освен в личните си страни, само че да работим в партньорство и с други страни по света. Вече имаме добър образец с Нигерия, където разгърнахме сполучлива стратегия за васкиниране срещу човешкия папиломен вирус, който провокира рак ”, заяви той.

Ако лабораторните проби на имунизацията против рак на белия дроб бъдат сполучливи, тестванията ще продължат върху хора с висок риск да развият заболяването като някогашни или сегашни пушачи на възраст сред 55 и 74 години. Изследователите считат, че имунизацията може да покрие към 90% от всички типове рак на белите дробове.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР