В американския щат Алабама беше изпълнена смъртна присъда чрез задушаване

...
В американския щат Алабама беше изпълнена смъртна присъда чрез задушаване
Коментари Харесай

Екзекуция чрез задушаване с азот: САЩ за първи път използва този метод

В американския щат Алабама беше изпълнена смъртна присъда посредством задушаване с азот. В Съединени американски щати за първи път се употребява този способ , който Организация на обединените нации дефинира като форма на изтезание.

Чрез него беше изпълнена смъртната присъда на Кенет Юджийн Смит за ликвидиране от 1988 година

Осъденият на гибел Кенет Смит оцелява при първия опит да бъде екзекутиран, а управляващите желаят да приложат пробното отравяне с азот

Той е наказан през 1989 година за гибелта на брачната половинка на просветител – 45-годишната Елизабет Сенет, за което е нает от брачен партньор ѝ Чарлз Сенет. Престъплението е замаскирано като грабеж. Полицията обаче съумява да стигне до убийците на дамата. През 2010 година Джон Форест Паркър, съучастникът на Кенет Смит, също е екзекутиран.

Преди десетилетие най-тежкото наказване съвсем не се прилагаше в страната, до момента в който в този момент всяка година се унищожават десетки хора

През 2022 година Алабама се опита и не съумя да екзекутира Смит посредством смъртоносна инжекция.

58-годишният мъж загуби две последни тъжби пред Върховния съд и едно пред Федерален апелативен съд, пред които пледира, че изтезанието е грубо и извънредно наказване.

Кенет Смит беше екзекутиран в пандиза в Атмор. Смъртта му е настъпила 29 минути след началото на изтезанието, разгласи основният прокурор на Алабама Стив Маршал.

Екзкуцията на Смит беше първата в Съединени американски щати за годината. Миналата година бяха изпълнени 24 смъртни присъди, всички благодарение на летална инжекция.

Лиза Монтгомъри беше приета за отговорна за убийството на бременна жена и отвличането на детето ѝ през 2004 година

За първи път от повече от 40 години за екзекуция в Съединени американски щати се употребява нов способ.

Алабама е един от трите американски щати, които позволи екзекуция посредством задушаване с азот, при което гибелта настава от хипоксия, или дефицит на О2.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР