В американските щати Флорида и Тексас бяха потвърдени пет случая

...
В американските щати Флорида и Тексас бяха потвърдени пет случая
Коментари Харесай

Първи случаи на малария в САЩ от десетилетия насам

В американските щати Флорида и Тексас бяха доказани пет случая на малария. За първи път от 20 години насам в Съединени американски щати бе записано разпространяване на локално равнище на евентуално смъртоносното заболяване, пренасяно от комари, заяви Ройетрс, като се базира на изказване на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

Четири случая са били регистрирани в щата Флорида и щата Тексас през последните два месеца, заяви държавната организация.

Five cases of malaria have been confirmed in Florida and Texas, the first time the potentially fatal mosquito-borne disease has been locally acquired in the United States in 20 years, the Centers for Disease Control and Prevention said

Властите във Флорида обявиха, че първият случай е бил диагностициран на 26 май в окръг Сарасота, а управляващите в Тексас оповестиха на 23 юни, че гражданин на щата, който е работил в окръг Камерън, също е бил диагностициран със болестта.

В предизвестие, оповестено през вчерашния ден, Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите показват, че маларията се счита за изключителна здравна обстановка и че всеки, който има признаци, би трябвало да бъде " незабавно прегледан ". Въпреки това държавната организация съобщи, че рискът от малария на територията на Съединени американски щати остава извънредно невисок и че множеството случаи са породени от пътувания отвън страната. Според организацията 95 % от случаите на заразяване с малария са регистрирани в страни от Африка, осведоми Българска телеграфна агенция.

Маларията се предизвиква от пет типа паразита, пренасяни от някои типове женски комари. Симптомите включват висока температура, настинка, главоболие, болки в мускулите и отмалялост. Маларията може да докара и до животозастрашаващи увреждания като бъбречна непълнота, гърчове и кома.

Щатът Флорида разгласи паника във връзка със болесттите, пренасяни от комари, и предложи на жителите да източват неизползваемите водни басейни, да се уверят, че на прозорците им има комарници, и да употребяват инсектициди, с цел да отблъскват комарите.  

Щатът Тексас също издаде предизвестие, в което поучава лекарите да изследват постоянно историята на пътуванията на пациентите си, с цел да може да бъде по-лесно открито дали въпросното лице със признаци на малария е било ухапано от комари в регион с висока интензивност на инфекциозното заболяване.

Центровете за надзор и предварителната защита на болести отбелязваха, че диагностицираните лица са получили нужното лекуване и " положението им се усъвършенства ", заяви Асошиейтед прес. 

Всяка година в Съединени американски щати се записват към 2000 случая на малария - по-голямата част от тях при пасажери, идващи от страни, в които болестта е мощно публикувано. От 1992 година насам в Съединени американски щати са регистрирани 11 огнища на малария, последното от които е зародило през 2003 година в окръг Палм Бийч, щата Флорида, където тогава са били регистрирани осем случая.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР