В Алмати са задържани почти 1700 протестиращи за един ден,

...
В Алмати са задържани почти 1700 протестиращи за един ден,
Коментари Харесай

Почти 1700 протестиращи са задържани в Алмати за денонощие

В Алмати са арестувани съвсем 1700 протестиращи за един ден, оповестиха от осведомителния център на комендатурата на града.

Задържани са общо 1678 участници в противозаконни дейности, грабежи и други закононарушения. Иззети са 36 единици огнестрелни оръжия и 1476 боеприпаса “, се споделя в известието.

Силите за сигурност разчистиха регионите на Алатау и Медеу.

„ На пет контролно-пропускателни пункта, инсталирани по периметъра на града, са арестувани 38 лица от действен интерес “, се споделя в отчета.

Гражданите са изпратили 136 сигнала до прът центъра на комендатурата, изискващи бърза реакция, други 881 известия са получени на централа " 102 ". Всички известия са обработени.

Масовите митинги започнаха в първите дни на 2022 година - жителите на Жанаозен и Актау в западната част на страната се опълчиха на двукратното нарастване на цените на втечнения нефтен газ. По-късно дейностите се популяризират и в други градове, в това число Алма-Ата. Хората излязоха на улиците, започнаха конфликти със силите за сигурност и грабежи, има жертви и ранени и от двете страни.

На 5 януари президентът Касим-Жомарт Токаев освободи държавното управление и разпореди регулирането на продажните цени на горивата, само че вълненията не престават. Той оглави и Съвета за сигурност, на първото съвещание на който назова обстановката " подкопаваща целостта на страната " и прикани за помощ към ОДКС. Организацията реши да изпрати групови мироопазващи сили в страната за отбрана на стратегически значими уреди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР