В Албания приеха закон, който предвижда изгонване от редиците на

...
В Албания приеха закон, който предвижда изгонване от редиците на
Коментари Харесай

В Албания ще гонят полицаи, заподозрени в корупция и връзки с организираната престъпност

В Албания одобриха закон, който планува изпъждане от редиците на полицията на всеки чиновник, заподозрян в корупция и връзки с проведената престъпност, съобщи Агенция Франс Прес.

Текстът бе гласуван в понеделник вечерта в миг, когато ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е на обиколка в страните от Западните Балкани. Албания е претендент за присъединение към Европейски Съюз от 2014 година и се надява да стартира договаряния тази година, само че Брюксел посочи борбата против корупцията като едно от изискванията за всички страни от района.

Законът предвижда 13 хиляди служители на реда в страната да бъдат подложени на развой на проверка на качествата им, само че и на тяхната почтеност. С него албанското министерство на вътрешните работи се надява „ да прочисти редиците на полицията от некомпетентните и от лицата, обвинени, че са забъркани в незаконни афери или корупция “.

Този развой, очакван да бъде осъществен в рамките на две години, ще бъде следен от представители на интернационалната общественост.

Според министерството на вътрешните работи 128 служители на реда са били обект на административни или наказателни наказания през 2017 година, по-специално поради присъединяване в трафик на канабис.

Пазачите в затворите също са подложени на сходна система на ревизия.

Засегнати от ограниченията за надзор са и магистратите – преглеждат се досиетата на 800 съдии и прокурори. Според Еди Рама „ 17 висши магистрати и прокурори са се отдръпнали от функционалностите си “, с цел да не би трябвало да се подлагат на тази инспекция, засягаща предишното и имущественото им положение. Според данни в албанския щемпел над половината от съдиите от първа инстанция (154 от 268) не съумяват да обосноват заявените от тях активи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР