В 9:40 сутринта на 11 август 1934 г., първата група

...
В 9:40 сутринта на 11 август 1934 г., първата група
Коментари Харесай

Алкатраз, какъвто не го познавате: 9 факта за строгия затвор

В 9:40 сутринта на 11 август 1934 година, първата група пандизчии на Алкатраз – общо 137 – идва в пандиза, който скоро ще добие черна популярност.

В продължение на десетилетия той се прочут като един от най-безмилостните федерални затвори в страната. „ Наруши разпоредбите и отиваш в пандиза. Наруши разпоредбите на пандиза и отиваш в Алкатраз “, гласи един неизвестен откъс.

Но острова в залива на Сан Франциско има история, която надвишава страховитата му популярност. Ето някои обстоятелства за неговия генезис, за митингът, който го основава, и по какъв начин да се запишем за визитация.

 Alcatraz Entrance

Алкатраз не е затворен поради проблеми с човешките права или тъй като е прекомерно тежък даже за най-лошите хора от обществото. Затворен е през 1963 година по същата причина, заради която е и толкоз характерен: местоположението. Солената вода разяжда структурите, с което прави разноските за поддръжка на постройките прекомерни. Ежедневно Алкатраз коства малко над 10 $ на човек в пари от 50-те години на предишния век, което е три пъти повече от доста други федерални затвори. Освен това се нуждае от прясна вода, която се доставяна с лодка, в размер на съвсем 4 милиона литра на седмица.

През 1969 година група студенти нахлуват в изоставения затвор. Тяхната идея: да привлекат вниманието към политиката на държавното управление на Съединените щати за преустановяване на суверенитета на индианските племена и пренасяне на коренните поданици на Америка в градовете. Ричард Оукс, студент в държавния лицей в Сан Франциско, управлява окупацията, която продължава общо 19 месеца. Властите влизат в някогашния затвор през 1971 година, когато групата, която наброява 400 души в пика си, към този момент е намаляла до едвам 15. Но по време на техния митинг Ричард Никсън трансформира политиката, през 1970 година, като на процедура поставя завършек на държавното изземване на индианските земи.

Остров Алкатраз е трансфорат в парк и е част от националната паркова система на Съединени американски щати през 1972 година Ако желаете обиколка, можете да извършите предварителна резервация и да си наемете ферибот. След като към този момент сте на острова, аудио обиколка (където си слагате слушалки и си пускате запис) ще ви разноски през територията му, в това число килиите на светила като Ал Капоне. Повече от 1,5 милиона души на година вършат тъкмо това.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР