В 7:00 часа днес започнаха изборите за общински съветници и

...
В 7:00 часа днес започнаха изборите за общински съветници и
Коментари Харесай

Нормално започна изборният ден в страната

В 7:00 часа през днешния ден започнаха изборите за общински съветници и кметове. 

Говорителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев съобщи, че на всички места секциите се откриват и където е належащо да бъде сменен член на комисия, който не е дошъл, ще бъде сменен. Няма сведения за закъснение.

Първите данни за изборна интензивност ще стартират да постъпват в 10 часа.

При видяни нередности жителите могат да подадат сигналите си към Общинската изборна комисия. При осъществени закононарушения - в районата прокуратура и районното ръководство на Министерство на вътрешните работи.

Гражданите могат да подават сигнали,  свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail [email protected].

Създадена е организация и звената на Дирекция " Български документи за идентичност " ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, развалени или унищожени персонални карти и документи с изминал период, предвид на практикуване на изборните права на жителите.

От Министерство на вътрешните работи напомнят, че  в изборното помещение не се позволяват въоръжени лица и такива, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване.


В  Пловдив  всички изборни секции отвориха порти в 7 ч. 286 845 са жителите, които имат право да упражнят своя глас в община Пловдив. Засега изборният ден протича обикновено.

В  Габрово, Монтана, Разград  всички изборни секции отвориха порти и изборите за локална власт започнаха обикновено, съобщи БГНЕС. Няма съществени нарушавания на изборния развой. Навсякъде изборният ден стартира в 7 ч.

СОФИЯ

Изборният ден на територията на Софийска област стартира обикновено, оповестиха от ОДМВР-София. Към 07.00 часа всичките 421 секционни изборни комисии на територията на региона започнаха работа в естествена конюнктура. Освен тях са разкрити и 10 преносими. Преди началото на изборите не са регистрирани съществени нарушавания на публичния ред.

Служителите на бранш „ Български документи за идентичност “ при ОДМВР-София ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите.

ВАРНА

Към 07:30 часа през днешния ден секционните пространства и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този миг няма данни за прояви, които биха заплашили естественото осъществяване на изборите, оповестиха от МВР-Варна.

За обезпечаване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и района, са ангажирани 652 полицейски чиновници.

Служителите на бранш „ Български документи за идентичност “ в ОДМВР – Варна ще одобряват заявки за издаване на удоствоерения за гласоподаване на жители с откраднати, изгубени или развалени документи за идентичност, от 08:30 до 19:00 часа през днешния ден.

БЛАГОЕВГРАД

Изборният ден в Благоевград стартира в 07.30 часа. Няма регистрирани съществени нарушавания на публичния ред преди началото на изборите. За обезпечаване на защитата на изборните секции в област Благоевград са ангажирани над 700 чиновници на Министерство на вътрешните работи, които дават отговор за реда и спокойствието в района.

Служителите на звената на Дирекция „ Български документи за идентичност “ в ОДМР-Благоевград ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите.

Предприети са всички нужни ограничения за защитата на публичния ред, пожарна сигурност и обезпечаване на умерено протичане на изборния ден.

ПЛЕВЕН

Жителите на Плевен към този момент започнаха да гласоподават. Право на глас имат над 115 000 души. Открити са 169 изборни секции – 3 преносими, 2 в болничното заведение и 1 в пандиза. Отпечатаните бюлетини са 292 000. Нарушения в Деня за размисъл не е имало.

СТАРА ЗАГОРА

Изборният ден в Стара Загора стартира в 7.00 часа без нарушавания. 144 594 старозагорци имат право през днешния ден да упражнят своя избор в една от общо 208 секции на територията на общината.

Гласуването завършва в 20.00 часа, като има опция за удължаването му по преценка на Централната изборна комисия (ЦИК), в случай че пред изборните пространства има искащи да гласоподават.

РУСЕ

Изборният ден в Русе стартира. В 7 часа отвориха всички 217 изборни секции, съобщи Българска национална телевизия. В най-големия дунавски град имат право да гласоподават 143 000 души. Към момента няма никакви проблеми при осъществяване на изборите.

Най-голям проблем за Русе обаче си остава мръсният въздух и хората чакат позволение на този проблем от общинската и държавната враст.

ДОБРИЧ

В 7.00 часа стартира изборният ден за избор на локална власт в област Добрич. В осемте общини общият брой гласоподаватели, имащи право на глас са 162 662 души, а броят на секциите - 384.

В град Добрич правото на избор ще бъде упражнявано през целия ден до 20.00 часа в 129 секции. Гласът си за избор на кмет и общински съветници имат право да дадат 79 539 души.

В Община Добричка има 68 секции, а 18 717 гласоподаватели ще упражнят правото си на избор в избора на кмет на общината, общински съветници и кметове на обитаеми места на територията на община Добричка. В община Генерал Тошево има 47 секции, в които да гласоподават 12 223 гласоподаватели. В община Балчик имащите право на глас са 17 206 души, които гласоподават в 37 секции на територията на общината. В Каварна избират кмет на общината, общински съветници и кметове на обитаеми места в 34 секции. Броят на гласоподавателите е 12 793 души. В Тервел общият брой гласоподаватели на територията на цялата община е 14 429 души, които ще упражнят правото си на избор в 35 секции. В община Шабла през днешния ден до урните в 16 секции имат право да отидат общо 3 959 души. В община Крушари в 18 секции вота си за кмет на общината, общински съветници и кметове на обитаеми места могат да упражнят 3 796 гласоподаватели.

СИЛИСТРА

Изборният ден на територията на Силистренска област стартира обикновено, без произшествия и нарушавания. През миналото денонощие няма регистрирани закононарушения и нарушавания на публичния ред, които биха повлияли на провеждането на изборите. Безпроблемно е протекла защитата на изборните пространства през миналата нощ.

Близо 260 чиновници на ОДМВР, РДПБЗН и Гранична полиция са ангажирани директно в защитата на вота. Цялостната организация по застраховане на публичния ред и сигурността в изборния ден се реализира от действен щаб, ръководен от шефа на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов.

За да могат жителите с изгубени, откраднати или развалени персонални карти да упражнят правото си на глас, бранш „ Български документи за идентичност ” в Силистра и паспортните гишета в Дулово и Тутракан ще работят и през днешния ден от 08.30 часа до 19.30 часа и ще издават удостоверения за гласоподаване.

КЪРДЖАЛИ

В Кърджали денят започва без нарушавания. През почивните дни в ОДМВР-Кърджали са били подадени три сигнала за нарушавания, свързани с вота в общините Момчилград, Черноочене и Ардино, които, обаче, са са завършили без определяне на нарушавания или закононарушения. 476 чиновници на Министерство на вътрешните работи са включени в защитата на реда и изборните секции при провеждането на изборите за общински съветници и кметове в региона.

ВИДИН

Във Видин денят започва с рутинни смени в секционни изборни комисии заради отсъствие на членове, само че закъснения и нарушавания нямаше. 56 760 са гласоподавателите в общината. Над 140 000 бюлетини са отпечатани за локалните избори в община Видин. В 12 обитаеми места, в които ще се избира и кмет на кметство, ще се гласоподава с по три бюлетини. 127 секционни изборни комисии са разкрити в общината, 5 са преносимите секции, една секция е разкрита във видинската болница и една – в Дома за възрастни хора в село Кутово.

СЛИВЕН

В Сливен изборният ден стартира в спокойна конюнктура. До този миг няма данни за прояви, които биха заплашили естественото осъществяване на изборите. 359 чиновници на ОДМВР и РДПБЗН в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и защитата на СИК. Оперативни дежурни групи и дежурни елементи на ОДМВР-Сливен и регионите ръководство в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица и екипи на Зонално жандармерийско ръководство –Бургас дават отговор за реда и спокойствието в района. Екипи на „ Пътна полиция ” правят надзор по пътна сигурност.

ШУМЕН

В Шумен денят също започва без нарушавания. Гражданите с право на глас в община Шумен са 81 049 души. 407 души са придобили право на глас от изборите за Европейски парламент от 26 май до 27 октомври, т. година За трите типа избори – за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство в региона бяха доставени 400 000 бюлетини.

ЯМБОЛ

В Ямбол вотът стартира без нарушавания и закъснения. 103 са секционните комисии на територията на община Ямбол. Допълнителна секция има в едно лечебно заведение, има и преносима секция за хора с увреждания. 63 770 са гласоподавателите в общината.

СМОЛЯН

В Смолян 101 345 са гласоподавателите от района, които имат право на глас. На територията на региона всички секции отвориха в точния момент, няма регистрирани нарушавания.

ХАСКОВО

В Хасково изборният ден също започва в точния момент, макар че в града не са се явили всички членове на секционни изборни комисии в общината. На територията на общината са разкрити 151 секции, а право на глас на днешните избори имат имат 78 986 гласоподаватели.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР