В 5:42ч. тази сутрин парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година

...
В 5:42ч. тази сутрин парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година
Коментари Харесай

След 21-часово заседание: НС прие Бюджет 2023

В 5:42ч. тази заран Народното събрание утвърди дефинитивно Бюджет 2023 година на съвещание, почнало 9 часа сутринта през вчерашния ден и траяло съвсем 21 часа.

“Бюджетът е в в началото заложените параметри с 3% недостиг, със сериозна финансова стратегия, с едно преразпределение от част финансовите разноски към в допълнение възнаграждение, което Народното събрание направи, в размер на към 300 милиона лв. и като цяло с огромна част от фискалните ограничения непокътнати, тъй че да могат да се съберат приходите ”., съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Основните заплати на личния състав в системата на Министерство на вътрешните работи се усилват с 10% от 1 август, а някои длъжности ще получат в допълнение нарастване със 100 лева Това ще коства 150 млн. лева За увеличение на заплатите в ДАНС бяха отпуснати 5,7 млн. лева, за Държавна организация " Технически интервенции " - 3,7 млн. лева

В Министерство на здравеопазването ще се усилят възнагражденията на протестиращите центрове за незабавна здравна помощ, а също и на районните здравни инспекции - 30 млн. лева Национален осигурителен институт ще получи 7,83 млн. лева за нарастване на заплатите.

Заплатите на чиновниците във компаниите с личен състав над 100 души ще се заплащат наложително по банков път.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ разясни тематиката за платежната сметка по съществени интервенции:

“Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. Сметката за съществени интервенции се обслужва гратис ”.

Депутатите отхвърлиха концепцията клиент, който не е получил постоянен касов бон в заведение, да може да си тръгне без да заплати сметката, само че оставиха 9 процентната Данък добавена стойност ставка за ресторантьорския отрасъл до края на годината.

Фирмите, регистрирани по Данък добавена стойност с касови наличия над 50 000 лева ще би трябвало да ги заявяват на всеки 3 месеца.

“Целта е понижаване на сивата стопанска система, ограничения против сивата стопанска система, което е значима цел и на държавното управление, и на Народното събрание, само че също по този начин да не се позволява прекомерна административна тежест за бизнеса ”., посочи Мартин Димитров от ПП-ДБ.

За нарастване на месечната помощ за деца от центрове за настаняване от фамилен вид бяха отпуснати 1,7 млн. лева, като съгласно депутата от ПП-ДБ Христо Петров (Ицо Хазарта) това ще разреши джобните на тези деца да се усилят от 52 на 90 лева

За действия по асистирана репродукция са заложени 2 млн. лева, което значи, по думите на Павела Митова от „ ИТН “, че за всеки инвитро опит се заплаща по 6000 лева вместо досегашните 5000 лева

Днешното съвещание също се обрисува тежко - в програмата му са включени избор на ръководител на Сметната палата, чуване на единствения претендент за шеф на здравната каса и дефинитивно гласоподаване на закона за горите, с който се уголемява сечта на дърва за огрев.

Вместо по нормалното време - в 09:00 ч., депутатите ще се съберат в 13:00 ч.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР